A magyar korm√°ny nem csak ut√°lja a f√ľggetlen √ļjs√°g√≠r√≥kat, de igen komoly erŇĎforr√°sokat is hajland√≥ bevetni ellen√ľk. Most p√©ld√°ul akci√≥csoportot hoznak l√©tre, hogy √°llami p√©nzbŇĎl csesztethess√©k azokat a m√©diamunk√°sokat, akik esetleg olyat √≠rnak, ami nem esik egybe a miniszteri szob√°k m√©ly√©n elk√©pzelt igazs√°ggal. A mai szarhivarban m√°r a 444.hu is meg√≠rta mi√©rt sz√°nalmas dolog ez. √Āll√≠t√≥lag konkr√©tan az akasztotta ki Matolcsyt, hogy Szentkir√°lyi Bal√°zs adatokkal al√°t√°masztva √≠rt arr√≥l, hogy bizony legfeljebb unortodox t√ľnd√©rmes√©rŇĎl besz√©lhet√ľnk.

"Journalism is printing what someone else does not want printed: everything else is public relations." (George Orwell)

Term√©szetesen a korm√°ny pr√≥b√°lkoz√°sai (perek, akci√≥csoportok, √°tl√°thatlans√°gi t√∂rv√©ny) sem fogj√°k megakad√°lyozni, hogy minden erŇĎnkkel a mutyik felt√°r√°s√°n dolgozzunk. Ugyanakkor egyre fontosabb√° v√°lik, hogy egy olyan idŇĎszakban, amikor ak√°r komentelŇĎket is beperel L√°z√°r J√°nos vagy Twitter-k√∂vetŇĎket vegz√°ltat Semj√©n Zsolt, lehetŇĎs√©get adjunk olvas√≥inknak, hogy biztons√°gosan oszthassanak meg vel√ľnk inform√°ci√≥kat.

Advertisement

M√°r kor√°bban is felh√≠vtuk a figyelmet a n√©vtelen kommentel√©s lehetŇĎs√©g√©re, most pedig a n√©vtelen inform√°ci√≥k√ľld√©s egy igen fejlett v√°ltozat√°t szeretn√©nk rekl√°mozni. A New Yorker magazin √≠rta tegnap, hogy a nemr√©g √∂ngyilkoss√°gba menek√ľlŇĎ zseni√°lis Aaron Swartz fejlesztette a DeadDrop rendszert, amelynek elsŇĎ implement√°ci√≥j√°t, a StrongBox programot tegnap ind√≠totta el a New Yorker.

Advertisement

A StrongBox l√©nyege, hogy az emailn√©l is sokkal biztons√°gosabb m√≥don lehet anonim m√≥don √©rz√©keny inform√°ci√≥kat sziv√°rogtatni √ļjs√°g√≠r√≥knak. Semmilyen inform√°ci√≥t (IP c√≠m, f√∂ldrajzi hely) nem t√°rol az inform√°ci√≥k√ľldŇĎvel kapcsolatban. Nem telep√≠t s√ľtiket. Ugyanakkor egy egyedi k√≥dn√©v seg√≠ts√©g√©vel lehetŇĎs√©get ad arra, hogy az √ļjs√°g√≠r√≥ √©s az inform√°tor kapcsolatot √©p√≠tsenek ki, √©s m√©g teljesebb cikkek sz√ľlessenek.

Advertisement

Rem√©lhetŇĎleg hamarosan lesz magyar implement√°ci√≥ is. Addig is: sziv√°rogtassatok b√°tran az atlatszooktatas@gmail.com c√≠mre.