kettő per kettő

A magyar kormány nem csak utálja a független újságírókat, de igen komoly erőforrásokat is hajlandó bevetni ellenük. Most például akciócsoportot hoznak létre, hogy állami pénzből csesztethessék azokat a médiamunkásokat, akik esetleg olyat írnak, ami nem esik egybe a miniszteri szobák mélyén elképzelt igazsággal. A mai szarhivarban már a 444.hu is megírta miért szánalmas dolog ez. Állítólag konkrétan az akasztotta ki Matolcsyt, hogy Szentkirályi Balázs adatokkal alátámasztva írt arról, hogy bizony legfeljebb unortodox tündérmeséről beszélhetünk.

"Journalism is printing what someone else does not want printed: everything else is public relations." (George Orwell)

Advertisement

Természetesen a kormány próbálkozásai (perek, akciócsoportok, átláthatlansági törvény) sem fogják megakadályozni, hogy minden erőnkkel a mutyik feltárásán dolgozzunk. Ugyanakkor egyre fontosabbá válik, hogy egy olyan időszakban, amikor akár komentelőket is beperel Lázár János vagy Twitter-követőket vegzáltat Semjén Zsolt, lehetőséget adjunk olvasóinknak, hogy biztonságosan oszthassanak meg velünk információkat.

Már korábban is felhívtuk a figyelmet a névtelen kommentelés lehetőségére, most pedig a névtelen információküldés egy igen fejlett változatát szeretnénk reklámozni. A New Yorker magazin írta tegnap, hogy a nemrég öngyilkosságba menekülő zseniális Aaron Swartz fejlesztette a DeadDrop rendszert, amelynek első implementációját, a StrongBox programot tegnap indította el a New Yorker.

Advertisement

A StrongBox lényege, hogy az emailnél is sokkal biztonságosabb módon lehet anonim módon érzékeny információkat szivárogtatni újságíróknak. Semmilyen információt (IP cím, földrajzi hely) nem tárol az információküldővel kapcsolatban. Nem telepít sütiket. Ugyanakkor egy egyedi kódnév segítségével lehetőséget ad arra, hogy az újságíró és az informátor kapcsolatot építsenek ki, és még teljesebb cikkek szülessenek.

Advertisement

Remélhetőleg hamarosan lesz magyar implementáció is. Addig is: szivárogtassatok bátran az atlatszooktatas@gmail.com címre.

Share This Story

Get our newsletter