Az orsz√°gos sajt√≥t is megj√°rta 2011-ben a szegedi gazdas√°gi kar hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat√°nak v√°laszt√°sa k√∂r√ľli botr√°ny, ami miatt a hallgat√≥k egy r√©sze al√°√≠r√°sgyŇĪjt√©sbe fogott, hogy biztos√≠ts√°k a voksol√°s tisztas√°g√°t, m√°sik r√©sz√ľk pedig a v√©lt √°rul√°s megtorl√°s√°val volt elfoglalva. K√©t √©v eltelt√©vel sz√©tn√©zt√ľnk a b√∂lcs√©szkari H√ĖK v√°laszt√°son, v√°ltozott-e valami. Semmi.

  • Meg√ļsz√≥s kamp√°ny.
  • Az urn√°n v√°gott lyuk t√©rugr√°sra is alkalmas.
  • A szavazatokat az EH√ĖK-√∂n altatj√°k.
  • A k√∂zjegyzŇĎ papucs orr√°n pamutbojt.

Nem mondhatn√°nk, hogy az idei kamp√°ny ezer fokon √©gett volna - a jel√∂lt√°ll√≠t√°s idŇĎszak√°ban sem a k√∂z√∂ss√©gi oldalakon, sem a karon nem l√°ttuk nyom√°t a v√°laszt√°s hev√©nek. Minden t√∂k√©letes, a v√°ltoz√°s szele nem t√©pi fel a b√ļtorzatot. A kar √©p√ľlet√©be bel√©pve egy asztalra ragasztott A4-es lapon k√≠v√ľl semmi sem jelezte, hogy a k√∂vetkezŇĎ p√°r napnak b√°rmi t√©tje lenne. Ez a hozz√°√°ll√°s az √ļjra ringbe sz√°ll√≥ jelenlegi H√ĖK vezetŇĎket is jellemzi. A jel√∂l√©si szakaszt letudt√°k √ļgy, hogy egy sz√≥ sem esett eddigi teljes√≠tm√©ny√ľkrŇĎl, √©s a tov√°bbiakra vonatkoz√≥ √≠g√©retekrŇĎl.

N√©mi unszol√°sra a m√°sodik fordul√≥ elŇĎtti napon kaptunk egy k√©t oldalas PDF-et, ami ink√°bb volt k√∂zhelygyŇĪjtem√©ny, mint v√°laszt√°si program. Ki szavaz egy olyan k√©pviselŇĎjel√∂ltre, akinek annyi a mondanival√≥ja, hogy ezut√°n m√©g hat√©konyabban lesz k√©pviselŇĎ? A netre meg persze semmi nem ker√ľlt fel ebbŇĎl a sz√≥r√≥anyagb√≥l, mi√©rt is ker√ľlt volna, senki nem haszn√°l internetet, maroknyi hallgat√≥ j√°t√©kszere csup√°n, felesleges.

Hogyan néz ki a választás?

A v√°laszt√°s k√©t fordul√≥s: elŇĎsz√∂r jel√∂lt√°ll√≠t√°s zajlik, majd a k√©pviselŇĎk megv√°laszt√°sa. A m√°sodik k√∂rben a BTK-n a legt√∂bb jel√∂l√©st kapott 18 hallgat√≥ra lehet szavazni, akik elfogadt√°k a jel√∂l√©st. Ez a fordul√≥ addig tart, am√≠g a minim√°lisan sz√ľks√©ges r√©szv√©tel √∂sszej√∂n.

Advertisement

Nincsenek √ľgyek, nincsenek tervek - ez mondjuk nem is meglepŇĎ, 2013-ra ugyanis az SZTE hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzatai jogilag szinte teljesen ki√ľresedtek. Mik√∂zben bŇĎszen hivatkoznak tan√°csad√≥i √©s rendezv√©nyszervez√©si funkci√≥ikra, jogaik √©s feladataik l√°thatatlanok, de mivel hatalomtechnikailag az √∂sszegyetemi hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat (EH√ĖK) sz√°m√°ra elengedhetetlenek, marad a g√©pi l√©legeztet√©s √©s a l√°tv√°nyp√©ks√©g.

A szavaz√≥k√∂rben tett l√°togat√°sunk sor√°n a V√°laszt√°si Bizotts√°g (VB) ott posztol√≥ tagjai n√©mas√°gi fogadalomr√≥l tettek tan√ļbizonys√°got. Nem tudt√°k megv√°laszolni, hogy kikkel ker√ľltek egy bizotts√°gba, de az kider√ľlt, hogy szerept√©veszt√©sben vannak. Hosszas k√©rdezŇĎsk√∂d√©s ut√°n kider√ľlt, hogy az egyik VB-tag az EH√ĖK Fel√ľgyelŇĎ Bizotts√°gi (FEB) tagj√°nak, GŇĎz D√°nielnek a telefonos felk√©r√©se nyom√°n ker√ľlt e fontos poz√≠ci√≥ba, viszont hivatalos pap√≠rt a v√°llalt feladatr√≥l a v√°laszt√°st megelŇĎzŇĎen nem √≠rtak al√°. Egy m√°sik FEB tag, Mezei Csaba a VB-tagokat szem√©lyis√©gi jogaikra hivatkozva nem akarta megnevezni, majd leeshetett neki, hogy a v√°laszt√°si jegyzŇĎk√∂nyv miatt a neveket am√ļgy is nyilv√°noss√°gra fogj√°k hozni, √≠gy ezt a kifog√°st nem erŇĎltette tov√°bb. UgyanŇĎ az√©rt az urna √°llapot√°nak dokument√°l√°sakor felsz√≥l√≠tott az elk√©sz√ľlt f√©nyk√©pek t√∂rl√©s√©re, sikertelen√ľl. Egy√©bk√©nt is, amin ekkora lyuk van, azt alm√°skos√°rnak h√≠vj√°k, nem urn√°nak.

Ki kicsoda?

GŇĎz D√°niel kor√°bbi BTK H√ĖK tag inform√°ci√≥ink szerint Juh√°sz Gergelyt v√°ltotta szeptemberben az EH√ĖK Fel√ľgyelŇĎ Bizotts√°g√°ban. Mostan√°ban egy √ļjszegedi kocsma pultosa, aminek tulajdonosa - mit tesz isten - a lek√∂sz√∂nt Juh√°sz Gergely √©s a kor√°bbi FEB-eln√∂k Rosta √Ād√°m. A helyet kor√°bban t√∂bbsz√∂r is t√°mogatta a term√©szettudom√°nyi kar hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzata √©s az EH√ĖK-√∂t is megjel√∂lt√©k szponzork√©nt, persze a t√°mogat√°s m√©rt√©k√©rŇĎl nem tal√°ltunk inform√°ci√≥t. Term√©szetesen minden v√°gyunk pontosan megjel√∂lni, hogy ki, milyen tiszts√©get, meddig t√∂lt√∂tt be, de az SZTE hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat√°n√°l az ilyen adatok gyakorlatilag visszakereshetetlenek.

Advertisement


A v√°laszt√°s helysz√≠n√©n, a BTK aul√°j√°ban √°rv√°lkod√≥ hirdetm√©ny √∂les betŇĪkkel hirdeti, hogy a szavaz√≥k√∂rben nem tart√≥zkodhatnak a jel√∂ltek, de ez is csak √©rtelmez√©s k√©rd√©se, mert mindk√©t nap √ļgy telt el, hogy "programjukat" a szavaz√≥hely elŇĎtt osztogatt√°k.

Az √°tlag hallgat√≥nak teh√°t j√≥ esetben h√°rom napja, rosszabb esetben p√°r √≥r√°ja van, hogy m√©rlegelje, √©rdemes-e a kez√©be nyomott pap√≠r a t√°mogat√°sra. A helyi nyilv√°noss√°g √©s a kritikus hallgat√≥i √ļjs√°g√≠r√°s hi√°ny√°ban nincs sok es√©ly a felelŇĎs d√∂nt√©sre. A kari lapok k√©zivez√©rl√©sŇĪ sz√≥cs√∂vekk√© √©s buliprom√≥-lapokk√° degrad√°l√≥dtak, amiket az √°tl√°thatatlan kapcsolatokkal b√≠r√≥ Ponty M√©dia Kft-be szerveztek, a lapmŇĪk√∂dtet√©sre vonatkoz√≥ kari jogosults√°gokat pedig megsz√ľntett√©k.

Advertisement

A helysz√≠nen tart√≥zkod√≥ VB-tag a jel√∂ltek ott-tart√≥zkod√°s√°ra vonatkoz√≥ k√©rd√©s√ľnket azzal pattintotta vissza, hogy a tilalom azt jelenti, hogy √∂t m√©tern√©l nem j√∂hetnek k√∂zelebb. A m√©lyebb jogi h√°tteret firtatva a "nem mondhatok t√∂bbet" mantr√°t egy idŇĎ ut√°n az v√°ltotta, hogy k√©rdezzem meg az EH√ĖK-√∂t vagy az ott kamp√°nyol√≥ jel√∂lteket. Teh√°t, ha kifog√°sod van egy v√°laszt√°s menet√©t illetŇĎen, fordulj a k√©pviselŇĎjel√∂ltekhez. De a v√°laszt√°s tisztas√°g√°ba vetett hit m√©g csak nem is itt hullott teljesen porba.

A 2011-es balh√© egyik fontos kiindul√≥pontja az volt, hogy a hallgat√≥k biztons√°gban akart√°k tudni a szavazatokat a m√°r akkor is legitim√°ci√≥s v√°ls√°ggal k√ľzdŇĎ EH√ĖK √°ltal ir√°ny√≠tott elj√°r√°st√≥l. Mit k√∂vetelt akkor 502 hallgat√≥ az al√°√≠r√°s√°val?

  • A szavaz√≥lapokat a FEB pecs√©tj√©n k√≠v√ľl egy f√ľggetlen k√∂zjegyzŇĎ a saj√°t pecs√©tj√©vel is l√°ssa el.
  • Minden nap v√©g√©n k√∂zjegyzŇĎ hiteles√≠tse az urna lez√°r√°s√°t.
  • Az urn√°kat ne az EH√ĖK helyis√©g√©ben, hanem a D√©k√°ni Hivatal sz√©fj√©ben ŇĎrizz√©k.
  • A szavazatsz√°ml√°l√°skor legyen jelen k√∂zjegyzŇĎ.

Mi van most ehhez k√©pest? A j√°ratlan szemnek sem az alapszab√°ly, sem az √∂sszhallgat√≥i szavaz√°s jegyzŇĎk√∂nyve nem ad t√°mpontot. Mivel a v√°laszt√°s lebonyol√≠t√°s√°√©rt felelŇĎs FEB a cikk megjelen√©s√©ig nem v√°laszolt k√©rd√©seinkre, t√°j√©koztat√°st k√©rt√ľnk a felk√©rt k√∂zjegyzŇĎtŇĎl. Ňź az elmond√°sa szerint az urna d√©lelŇĎtti nyit√°s√°nak √©s d√©lut√°ni lez√°r√°s√°nak t√©ny√©t tan√ļs√≠tja, de saj√°t k√©zjegy√©vel vagy egy√©b, m√°s √°ltal nem reproduk√°lhat√≥ jelz√©ssel sem az urn√°t, sem a szavaz√≥lapokat nem l√°tja el. A kor√°bbi bizalmi probl√©m√°kat figyelmen k√≠v√ľl hagyva tov√°bbra is csak a FEB egyik tagja szign√≥zza √©s pecs√©teli a dobozokat, √©s az √©jjeli t√°rol√°s is az EH√ĖK irod√°n t√∂rt√©nik. B√°r a k√∂zjegyzŇĎ jelen van szavazatsz√°ml√°l√°skor, de hogy addig mi t√∂rt√©nik, azt az olvas√≥ fant√°zi√°j√°ra b√≠zzuk.

Advertisement

Kapcsolódó cikk(ek):