Az ELTE jogi kar√°n csak 170 centin√©l magasabb l√°nyokat alkalmaztak volna az √°ll√°sb√∂rz√©n, de miut√°n r√°k√©rdezt√ľnk, a ki√≠r√°st visszavont√°k. Eg√©sz alakos fot√≥ is kellett a jelentkez√©shez.

Az E√∂tv√∂s Lor√°nd Tudom√°nyegyetem √Āllam- √©s Jogtudom√°nyi Kar√°n m√°r t√∂bb √©ve szerveznek jog√°sz √°ll√°sb√∂rz√©t az egyetemen, id√©n m√°rcius 26-27-e k√∂zt lesz. Itt speci√°lisan a jog√°szokat keresŇĎ irod√°k, szervezetek j√∂nnek el, √©s mutatkoznak be az √°ll√°skeresŇĎk sz√°m√°ra.

Az ELTE √ĀJK egyik facebook csoportj√°ban jelent meg az al√°bbi √°ll√°shirdet√©s:

Az √°ll√°shirdet√©s diszkriminat√≠vnak √©s szexist√°nak tŇĪnt, mivel teljesen felesleges elv√°r√°sokat fogalmaz meg a potenci√°lis jel√∂lttel szemben.

Az egyenlŇĎ b√°n√°sm√≥dr√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny tiltja, hogy valakit t√∂bbek k√∂z√∂tt neme, vagy egy√©b tulajdons√°ga miatt h√°tr√°nyos megk√ľl√∂nb√∂ztet√©s √©rjen. Egy 2008-as √ľgyben (pdf) p√©ld√°ul

az EgyenlŇĎ B√°n√°sm√≥d Hat√≥s√°g h√°tr√°nyos megk√ľl√∂nb√∂ztet√©snek tartotta azt, hogy egy k√≥rh√°z betegfelv√©teli r√©szleg√©re nem vettek fel egy f√©rfit, mert ott csak nŇĎk dolgoztak √©s ezen nem akartak v√°ltoztatni.

Advertisement

Ebben az √ľgyben a k√≥rh√°z meg sem vizsg√°lta, hogy a f√©rfi alkalmas lenne-e az √°ll√°sra, egyszerŇĪen az√©rt nem alkalmazt√°k, mert f√©rfi. Vannak olyan munk√°k, ahol √©rtelemszerŇĪen csak f√©rfiak, vagy nŇĎk dolgozhatnak (p√©ld√°ul takar√≠t√≥ egy nŇĎi, vagy f√©rfi √∂lt√∂zŇĎben csak azonos nemŇĪ szem√©ly lehet, ugyan√≠gy a rept√©ri motoz√°st is azonos nemŇĪ szem√©lynek kell v√©geznie), de egy host/hostessi √°ll√°s nem tŇĪnik ilyennek. P√°r √©ven bel√ľl r√°ad√°sul m√©g egy olyan f√©rfidominanci√°j√ļ helynek is, mint az USA legjobb katonai alakulat√°nak, a SEAL-nek is lehetnek nŇĎi tagjai.

Egy √°ll√°shirdet√©s eset√©n k√©t lehetŇĎs√©g van, hogy a k√ľl√∂nbs√©gt√©tel ne minŇĎs√ľlj√∂n negat√≠v diszkrimin√°ci√≥nak. A pozit√≠v diszkrimin√°ci√≥ √©s az, ha a munka jellege miatt sz√ľks√©ges a megk√ľl√∂nb√∂ztet√©s. Itt egyik sem val√≥sz√≠nŇĪ, mert egyikre sem utalt semmi az √°ll√°shirdet√©sben.

Advertisement

169 nem, 170 igen

A m√°sik elv√°r√°s a 170 cm magass√°g. Itt nem is kell vizsg√°lni, hogy esetleg pozit√≠v diszkrimin√°ci√≥-e a c√©l, mert semmi sem utal arra, hogy a 170 centin√©l magasabbak h√°tr√°nyos helyzetben lenn√©nek, ez√©rt seg√≠teni k√©ne ŇĎket.

Advertisement

K√©rd√©s, hogy a munka jellege indokolja-e a magass√°gb√©li megk√ľl√∂nb√∂zet√©st? Itt semmilyen olyan k√∂r√ľlm√©ny nem l√°tszik, ami miatt egy 169 cm magas jelentkezŇĎ nem alkalmas, de egy 170 cm magas igen.

Nem egy divatbemutat√≥ra keresnek modelleket, vagy egy most szervezŇĎdŇĎ kos√°rcsapatba tagokat.

Advertisement

Egy p√°r napos √°ll√°sb√∂rze az egyetem aul√°j√°ban szerint√ľnk nem teremt olyan kih√≠v√°sokat, amit csak egy 170 cm-n√©l magasabb nŇĎ tud ell√°tni. Az √°ll√°sra val√≥ jelentkez√©shez eg√©sz alakos fot√≥t is k√©rtek a szervezŇĎk.

Visszavonták a hirdetést

Ruff √Ād√°m, akire hivatkozva a fenti hirdet√©st k√∂zz√©tett√©k, √≠gy indokolta a 170 centis magass√°got:

Helyreigazítalak mi azt írtuk hogy "elvárt magasság 170 cm" ami nem pontosan azt jelenti, amit te mondasz "csak 170 cm-nél magasabb lányok jelentkezését várjátok".

Advertisement

- √≠rta nek√ľnk Ruff, mondjuk az√≥ta sem vil√°gos, hogy ha az elv√°rt magass√°g 170 centi, akkor az mi√©rt nem azt jelenti, hogy 170 centim√©teres magass√°got v√°rnak el a jelentkezŇĎktŇĎl. Mindenesetre a hirdet√©st Ruff levele szerint visszavont√°k √©s a m√°r jelentkezettekkel is k√∂z√∂lt√©k ezt.

Igaz√°b√≥l ennek [a 170 centis magass√°g k√∂vetelm√©ny√©nek] mi nem tulajdon√≠tottunk akkora jelentŇĎs√©get, csup√°n orient√°l√≥ jelleggel √≠rtunk egy sz√°mot, amit sem t√ļl nagynak, sem t√ļl kicsinek nem gondoltunk, mert √ļgy √©rezt√ľk, hogy az egys√©ges magass√°g j√≥l mutathat.

Ha emiatt valakinek rossz √©rz√©se t√°madt, diszkrimin√°ci√≥nak √©rzi, akkor legm√©lyebb tisztelettel k√©r√ľnk tŇĎle eln√©z√©st, hiszen a hallgat√≥k megb√°nt√°sa semmik√©ppen sem volt c√©lunk, √©s abba sem gondoltunk bele, hogy ez az elv√°r√°s s√©rtŇĎ lehet.

Advertisement

- írta még Ruff.

A H√ĖK nem szervezŇĎ, a Jogi F√≥rum jog√°szkodik

Az √°ll√°sb√∂rze honlapj√°n az ELTE √ĀJK H√ĖK √©s a Jogi F√≥rum jogi szaklap szerepelt szervezŇĎk√©nt (az√≥ta t√∂r√∂lt√©k). "A Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzat mint szervezŇĎ nem vesz r√©szt az √Āll√°sb√∂rze szervez√©s√©ben ... A honlapon k√∂zz√©tett inform√°ci√≥ hib√°s" - √≠rt√°k, ez√©rt nem is √≠rtak semmit arr√≥l, hogy j√≥nak vagy rossznak tartj√°k a magass√°g, vagy nem alapj√°n val√≥ k√ľl√∂nbs√©gt√©telt a jelentkezŇĎk k√∂zt.

Advertisement

A m√°sik szervezŇĎ, a Jogi F√≥rum v√°lasza megtestes√≠t mindent, ami√©rt a jog√°szokat ut√°lj√°k ezen a bolyg√≥n:

A Jogi F√≥rum csup√°n n√©vad√≥ szponzora a JogerŇĎ √°ll√°sb√∂rz√©nek, az √°ll√°shirdet√©ssel kapcsolatos k√©rd√©sek teh√°t nem a mi illet√©kess√©gi k√∂r√ľnkbe tartoznak. Ami a k√©rt √°ll√°spontot illeti: A Jogi F√≥rum szakmai √°ll√°spontot nem hivatott adni jogi szakmai k√©rd√©sekben, √°ll√°spontunk csup√°n s√ļly n√©lk√ľli szem√©lyes v√©lem√©ny lenne, melyet √≠gy nem is k√≠v√°nunk k√∂zz√© tenni.

Javaslom kérdésével forduljon jogi szakmai vélemények adására hivatott személyhez/orgánumhoz.

Advertisement

Mi mondjuk megel√©gedt√ľnk volna egy "s√ļly n√©lk√ľli szem√©lyes v√©lem√©nnyel" , hiszen arra voltunk k√≠v√°ncsiak, hogy az egyik legjobb √©s legnagyobb jogi szakmai port√°l mit gondol arr√≥l, hogy a rendezv√©ny, amihez a nev√©t adja, val√≥sz√≠nŇĪleg negat√≠van diszkrimin√°lt az √°ll√°shirdet√©s√©ben.