Nemr√©g √≠rtunk a korm√°ny nyelvtanul√°ssal kapcsolatos szerencs√©tlenked√©seirŇĎl, amik √ļgy tŇĪnik az√≥ta is visszhangokat keltenek egyesek tumblr-vil√°g√°ban.

Rajcs√°nyi Gell√©rt p√©ld√°ul felfedezte, hogy m√≠g kontinenst√°rsainak legt√∂bbje sim√°n felturb√≥zhatja a statisztik√°it azzal, hogy bemond egy-egy rokon nyelvet, amit valamilyen fokon besz√©l (cseh a szlov√°kot stb.), vagy k√∂nnyen megtanult, addig mi bezzeg, h√ľpp-h√ľpp, m√©gsem mondhatjuk, hogy makogunk kicsit finn√ľl vagy voty√°kul. √ćgy a felm√©r√©s, k√©rem, csal, mondhatni kettŇĎs m√©rc√©t alkalmaz. Pedig mi nem is indoeur√≥paiak vagyunk, √ļgy√°m.

Hátkéremszépen.

A finnek meg az √©sztek ‚Äď meg lehet n√©zni.

Mondjuk hogy a germ√°n nyelvek k√∂lcs√∂n√∂s √©rthetŇĎs√©g√©n√©l mire gondolt a fŇĎszerkesztŇĎ-helyettes, azt megtippelni sem merem. De hagyjuk is mag√°ra szerzŇĎnket, nem lesz itt sz√ľks√©g tippelget√©sre.

Advertisement

Ugyanis.

Megn√©ztem, hogy a Rajcs√°nyi (√©s a fent linkelt bejegyz√©sem) √°ltal is id√©zett Eurobarometer felm√©r√©s szerint mekkora ar√°nyban besz√©lnek angolul az emberek az egyes eur√≥pai orsz√°gokban, illetve mennyire gondolj√°k √ļgy honfit√°rsaink √©s egy√©b eur√≥paiak, hogy √©rdemes nyelvet tanulni puszta kedvtel√©sbŇĎl, vagy az√©rt, hogy megismerhessenek k√ľlf√∂ldieket.

Voilà.

Surprise, surprise.

Ha mindenki le√ľlt, akkor el√°rulom, hogy angoltud√°sunkat √©s nyelvtanul√°si kedv√ľnket tekintve is utols√≥k vagyunk. Az meg csak term√©szetes, hogy a k√ľlf√∂ldieket leszarjuk, b√°r engem az√©rt az meglepett, hogy ennyire (ld. utols√≥ grafikon).

Advertisement

Nem meglepŇĎ m√≥don a legt√∂bben √ļgy gondolj√°k, hogy a nyelvtanul√°s elsŇĎdleges c√©lja, hogy az ember munk√°t kapjon ‚Äď k√ľlf√∂ld√∂n. A spanyolok (79%), g√∂r√∂g√∂k (73%) √©s litv√°nok (72%) ut√°n n√°lunk a legmagasabb ez az ar√°ny (71%).

A magyarokat tehát amellett, hogy nem beszélnek idegen nyelveket az is visszatartja attól, hogy megtanuljanak egyet, és lelépjenek, hogy nem bírják a köcsög pirézeket.

Szomor√ļ.

Sok érdekesség van még a jelentésben, ha beleolvasgat valaki, addig meg olvassatok inkább Nyestet, azok nem olyan kocanyelvészek, mint én, vagy akik még nálam is inkább.

Advertisement

Az európaiak és a nyelveik | Infographics