kettő per kettő

Cives Pro Universitate Eötvösiana - Cseszregi Tamás alapítványának jó lenni

Pár napja az ELTE elküldte nekünk az ELTE BTK HÖK által az elmúlt években kötött szerződések másolatát. Cikksorozatban nézzük végig az érdekesebb szerződéseket. A sorozat első részében a Protest PR & Marketing Kft. Jobbik-közeli céggel kötött szerződésekről írtunk. A második rész témája két a Campus Hungaricus Alapítványhoz való kiszervezéseses szerződés volt. Most a Cives Pro Universitate Eötvösiana Alapítvány következik, megint kiszervezések, megint Cseszregi Tamás.

Az ELTE BTK HÖK 2008-ban és 2009-ben is kötött szerződést az Cives Pro Universitate Eötvösiana Alapítvánnyal. A szerződésekben az alapítvány nem mást vállalt, mint hogy alkalmanként bruttó 78 ezer forintért segít megszervezni a HÖK-nek a saját rendezvényeit. Nem rossz, mi? Ki gondolta volna, hogy a HÖK-nek egy HÖK-ösökből álló alapítványnak kell fizetnie a saját rendezvényeiért? Ahogy a korábbi szerződések esetében, itt is a nevek az érdekesek. A HÖK részéről, két név van a szerződésen: a HÖK-öt ebben az időben Jobbikos Nemes László elnökölte (lásd korábbi cikkeinket a témában itt, itt és itt) és Tompa Adrienn szintén erzsébetvárosi Jobbikos HÖK tisztségviselő. A szerződés másik oldalán, az Alapítvány részéről, ketten szerepelnek: Cseszregi Tamás és Gavallér György. Kettejük közül Gavallér az egyszerűbb eset, ő jelenleg az ELTE IK HÖK alelnöke. Cseszregi viszont hosszú karriert tudhat maga mögött, amelynek a hosszú és vicces nevű HÖK-közeli alapítvány csak egy állomása. Cikkem hátralevő részében éppen ezért Cseszregivel, alapítványaival és az alapítvány által megszerzett nem kevés állami pénzzel foglalkozom.

Advertisement

Cseszregi Tamás, egykori EHÖK elnök jelenleg is az egyetem magas beosztású alkalmazottja, az Oktatási Igazgatóság vezetője. Nem ez azonban egyetlen fontos állami funkciója: míg korábban a Nemzeti Civil Alapprogramban (NCA) tevékenykedett, jelenleg a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) kollégiumi tagja. E minőségében akár Jobbikos rendezvényeken is fellép, de nem ez az igazán érdekes, hanem a pénzek, amiket a hozzá köthető alapítványok kaptak NCA-s ténykedése alatt. Cseszreginek ugyanis legalább négy olyan alapítványhoz van vagy volt köze, amely nem kevés állami pénzt kapott az NCA-tól: Cives Pro Universitate Eötvösiana (kuratóriumi elnök), Campus Hungaricus (FB-tag), Európai értékek Magyar Hagyományok Ifjúsági Egyesület (főtitkár), HÖOK a Hallgatókért Alapítvány (szerződéses jogviszony).

A Cives feladata elvileg a következő:

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem jelenlegi, leendő és egykori polgárainak, így különösen hallgatóinak, oktatóinak, kutatóinak, valamint ezek szervezeteinek támogatásával elősegíteni az Egyetemen folyó minőségi képzést, tehetséggondozást, oktatói és kutatói utánpótlás nevelést, valamint a hallgatói és oktatói mobilitást, a hallgatói esélyegyenlőség növelését. Az alapítvány célja továbbá a hallgatók közéleti szerepvállalásának, az egyetem közösségi életében való aktív részvételének, a társadalmi problémákra érzékeny, szakmailag igényes értelmiség nevelésének elősegítése. (forrás: helyicivil.hu)

Milyen forrásokat kapott ehhez Cseszregi kollégiumi tagsága idején az alapítvány? Sokfélét.

  • NCA-ÖNSZ-09-A-P-0019 Cím: Együttműködés a hallgatókért Összeg: 2 400 000 Ft
  • NCA-CIV-10-A-0140 Cím: Civilismeretek felsőfokon Összeg: 2 520 000 Ft
  • NCA-KM-09-1680 Cím: Hallgatók a hallgatókért Összeg: Ft 800 000 Ft
  • NCA-KM-11- 1376 Cím: hiányzik Összeg: 900 000 Ft

Cseszregi szervezeteiben közös, hogy mindegyik sok állami pénzt kapott, és egyik sem áll távol a politikai jobboldaltól. (A Campus Hungaricusszal itt, a csak az NCA-tól évente sokmilliót kapó HÖOK Alapítvánnyal pedig itt foglalkoztunk.)

Share This Story