kettő per kettő
kettő per kettő

Campus Hungaricus - érdekes szerződést kötött az ELTE BTK HÖK

Illustration for article titled Campus Hungaricus - érdekes szerződést kötött az ELTE BTK HÖK

Pár napja az ELTE elküldte nekünk az ELTE BTK HÖK által az elmúlt években kötött szerződések másolatát. Cikksorozatban nézzük végig az érdekesebb szerződéseket. A sorozat első részében a Protest PR & Marketing Kft. Jobbik-közeli céggel kötött szerződésekről írtunk. Mai témánk a Campus Hungaricus Alapítvány, amely sok pénzt kapott az ELTE BTK HÖK-től, és a Jobbiknak meg Hoffmann Rózsa kabinetfőnökének is van hozzá köze.

A Campus Hungaricus Alapítvány ,,elsődleges célja, hogy elősegítse a magyar felsőoktatásban egészségügyi, szociális vagy egyéb más szempontból hátrányos helyzetben levők társadalmi integrációját és célirányos tevékenységével hozzájáruljon mindennapjaink megkönnyítéséhez. Feladatának tekinti az egyetemeken, főiskolákon folyó nevelési-oktatási munka feltételeinek javítását, a tudományos munka és a tehetséggondozás támogatását." (forrás: helyicivil.hu)

Advertisement

Valóban, az interneten böngészve több olyan pályázatot is találtunk, ahol az ELTE BTK HÖK az alapítványon keresztül osztott ki pénzt. Egy pályázati jelentkezést idézve:

Az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata a Campus Hungaricus Alapítvány általi Szolidaritási Alapon keresztül támogatja a nappali tagozatos határon túli magyar hallgatókat.

Advertisement

Ugyanakkor, az egyik az ELTE által kiadott szerződés szerint az ELTE BTK 2008. végén szerződést kötött a Campus Hungaricusszal, mely szerint az alapítvány megszervez egy csereprogramot a határon túli magyar intézmények hallgatói önkormányzataival. A szerződés szerint az alapítvány fejenként 22 ezer forintot kapott a csereprogram megszervezésére. Legalább két kérdés felmerül: (1) Miért költ a HÖK a HÖK-ösök csereprogramjaira?, (2) Miért szervezi ki a HÖK pénzért a saját programjainak a szervezését egy alapítványhoz?

Bár a Campus Hungaricus elvileg határon túli magyarokat támogat, egy évvel később, már 1 millió 650 ezer forintos (a résztvevők számától függött a kifizetés) szerződést kapott az ELTE BTK HÖK-től a gólyabál megszervezésére. Bizonyára nem vagyunk egyedül kérdéseinkkel, hogy (1) A gólyabálnak mi köze a határon túli hallgatók támogatásához?, és (2) Miért szervezi ki a HÖK pénzért a saját programjainak a szervezését egy alapítványhoz?

Advertisement

A Campus Hungaricus és az ELTE BTK HÖK között létrejött szerződések másik érdekessége persze a szerződő személyek kiléte. A BTK HÖK-öt ebben az időben a Jobbikos Nemes László elnökölte (lásd korábbi cikkeinket a témában itt, itt és itt). A másik oldalon, a Campus Hungaricus vezetésében a következő személyek fordultak meg:

  • Bencsik János, erzsébetvárosi Jobbik és volt ELTE BTK HÖK funcionárius
  • Szávay István, Jobbik parlamenti képviselő és volt ELTE BTK HÖK elnök
  • Cseszregi Tamás, az ELTE Oktatási Igazgatóságának vezetője, a Nemzeti Civil Alapprogram volt és a Nemzeti Együttműködési Alap jelenlegi funkcionáriusa, egykori ELTE EHÖK elnök, aki maga is fellép Jobbikos rendezvényeken
  • Sályi Lőrinc, Hoffmann Rózsa jelenlegi kabinetfőnöke, volt ELTE BTK HÖK funkcionárius
Advertisement

A kiszervezés jó dolog.

Illustration for article titled Campus Hungaricus - érdekes szerződést kötött az ELTE BTK HÖK

Share This Story

Get our newsletter