A Kölcseyben egy minisztériumi dolgozó schmittelt pályázattal jelentkezett, de a mindenki által támogatott ellenfelét sem nevezte ki az államtitkárság.

Szombaton √≠rtunk k√©t j√°szs√°gi iskol√°r√≥l, ahol botr√°nyba fulladt az igazgat√≥v√°laszt√°s. Az egyik helyen hi√°ba t√°mogatta mindenki a s√ļlyosan szegreg√°l√≥ iskola eddigi vezetŇĎj√©t, a korm√°nyzat nem nevezte ki, a m√°sik helyen egy Fideszes erŇĎsember manipul√°lta a v√°laszt√°st. Most Budapest k√∂vetkezik.

J√ļlius 31-ig kellett elb√≠r√°lni a K√∂lcsey Ferenc Gimn√°zium vezet√©s√©re ki√≠rt p√°ly√°zatot. A K√∂lcsey nem tartozik a legjobb gimn√°ziumok k√∂z√©, elsŇĎsorban k√©ttannyelvŇĪ, magyar-francia oszt√°lyair√≥l ismert egy√©bk√©nt. Vezet√©s√©re ketten p√°ly√°ztak, Bazs√°n√© Dr. Szab√≥ Marianne √©s Fazekas Csaba. P√°ly√°zataik √©s √©rt√©kel√©s√ľk let√∂lthetŇĎ innen.

Fazekas, saj√°t p√°ly√°zat√°nak bevezetŇĎje szerint, 1982-ben a K√∂lcseyben √©retts√©gizett, √©s 1988-t√≥l itt is tan√≠t, magyart √©s oroszt. Volt oszt√°lyfŇĎn√∂k, a di√°k√∂nkorm√°nyzatot seg√≠tŇĎ pedag√≥gus, a K√∂zalkalmazotti Tan√°cs tagja, vezetŇĎtan√°r, √©vk√∂nyvszerkesztŇĎ, √©s 1995-tŇĎl ŇĎ az iskola egyik igazgat√≥helyettese is.

Advertisement

Bazs√°n√© a Szolnoki FŇĎiskola docense, illetve k√∂ztisztviselŇĎ: kor√°bban a K√∂rnyezetv√©delmi √©s V√≠z√ľgyi Miniszt√©rium oszt√°lyvezetŇĎje, majd a Vid√©kfejleszt√©si Miniszt√©rium szakmai tan√°csad√≥ja.

A pályázatok értékelése

Advertisement

A p√°ly√°zatnak k√©t √©rdekess√©ge van. Egy: annak ellen√©re nem nevezte ki az oktat√°si korm√°nyzat Fazekas Csab√°t az int√©zm√©ny igazgat√≥j√°v√°, hogy 67-bŇĎl 66 szavazatot kapott az iskola dolgoz√≥it√≥l, Bazs√°n√© Dr. Szab√≥ Marianne pedig 67-bŇĎl null√°t. (Egy ember t√∂bb jel√∂ltre is szavazhat.) KettŇĎ: Bazs√°n√© p√°ly√°zata Navrasics Endre balat√∂nszentgy√∂rgyi iskolaigazgat√≥ tavalyi p√°ly√°zat√°t schmittelte, de olyan szem√©rmetlen√ľl, hogy, mint inform√°torunk is felh√≠vta r√° a figyelm√ľnket, a napk√∂zi fejleszt√©s√©rŇĎl sz√≥l√≥, azonos mondat (,,A napk√∂zi akt√≠vabb bekapcsol√°sa a kooperat√≠v tanul√°sba (tanul√≥csoportok, tanul√≥p√°rok kialak√≠t√°sa, kompetenciafejlesztŇĎ feladatbank l√©trehoz√°sa)") is bennemaradt, pedig a K√∂lcsey gimn√°zium.

A pályázatokat az iskola munkaközösségei csoportokban értékelik, itt elolvasható, hogy miket írtak a két pályázatról:

Egys√©ges volt a v√©lem√©ny√ľk, hogy Bazs√°n√© √≠r√°sa egy gyenge, √∂sszeoll√≥zott anyag. A Sz√ľlŇĎi munkak√∂z√∂ss√©g p√©ld√°ul azt √≠rt√°k, hogy a mŇĪ nem sz√≠nvonaltalan anyag, hanem ,,megcs√ļfol√°sa mindazzal, amivel kapcsolatba hozhat√≥" √©s bizony√≠that√≥an az internetrŇĎl lopt√°k.

Advertisement

Csak példák a schmittelésre:

Navracsics p√°ly√°zat√°ban √≠gy kezdŇĎdik az eg√©szs√©gnevel√©srŇĎl sz√≥l√≥ r√©sz (51. oldal):

Egészségnevelési program

‚ÄěHa eg√©szs√©g van, minden van‚ÄĚ, ‚Äěmens sana in corpore sano‚ÄĚ

Az iskolai környezeti nevelés fontos és elengedhetetlen része az egészségnevelés.

Advertisement

Bazs√°n√© pedig a k√∂vetkezŇĎket √≠rja saj√°t p√°ly√°zat√°nak t√∂rzsanyag√°ban, a 29. oldalon:

Egészségnevelési program

‚ÄěHa eg√©szs√©g van, minden van‚ÄĚ, ‚Äěmens sana in corpore sano‚ÄĚ Az iskolai k√∂rnyezeti nevel√©s fontos √©s elengedhetetlen r√©sze az eg√©szs√©gnevel√©s.

Advertisement

Nyilv√°n nem olyan fontos, de vegy√ľk √©szre, hogy Bazs√°n√© m√©g t√∂rdelni is elfelejtett, egyszerŇĪen a bekezd√©s foly√≥sz√∂veg√©be √≠rta az eg√©szs√©ges id√©zetet.

De meglepŇĎ m√≥don Bazs√°n√©nak sz√≥ szerint ugyanazok a tervei a budapesti gimn√°ziumban, amiket Navrasics tervezett a balatonszentgy√∂rgyi √≥vod√°ban √©s √°ltal√°nos iskol√°ban (Navrasicsn√°l az 53. oldal alj√°n, Bazs√°n√©n√°l a 30. oldal alj√°n, a f√©lk√∂v√©r r√©sz az egyetlen dolog, amit Bazs√°n√© hozz√°adott):

- Az eg√©szs√©gfejleszt√©s szeml√©let√©nek sz√©lesk√∂rŇĪ elsaj√°t√≠t√°sa az iskol√°ban, megh√≠vott elŇĎad√≥ seg√≠ts√©g√©vel, pedag√≥gusok, sz√ľlŇĎk, alkalmazottak, tanul√≥k sz√°m√°ra (eg√©szs√©gtan tan√°r m√°s iskol√°b√≥l vagy eg√©szs√©gfejleszt√©sben szakir√°ny√ļ v√©gzetts√©ggel rendelkezŇĎ szakember a szoci√°lis, eg√©szs√©g√ľgyi ter√ľletrŇĎl, iskolaorvos, h√°ziorvos, v√©dŇĎnŇĎ, √ĀNTSZ, vagy helyi civil szervezet munkat√°rsa).

- Tegy√ľk szebb√© az iskola k√∂rnyezet√©t, pl.: rendezz√ľnk versenyeket, k√©sz√≠ttess√ľnk a tanul√≥kkal, a t√©m√°val kapcsolatos plak√°tokat, pontozzuk az oszt√°lytermeket, fali√ļjs√°gon a t√©m√°val kapcsolatos cikkeket, √≠r√°sokat stb.

- Szervezz√ľnk kir√°ndul√°sokat, tegy√ľk lehetŇĎv√© a rendszeres testmozg√°st, a sz√ľlŇĎket is vonjuk be ezekbe (fŇĎleg a 9. √©vfolyamon, ahol jobban megismerik egym√°st).

- Tekints√ľk √°t a tant√°rgyakat, √©s tegy√ľnk javaslatot, hogy az egyes t√°rgyakban mik√©nt jelenhet meg az eg√©szs√©gfejleszt√©s szeml√©lete.

- Eg√©szs√©gnevel√©si csoport l√©trehoz√°sa (int√©zm√©nyvezetŇĎi, tan√°ri, v√©dŇĎnŇĎi, iskolaorvosi, gyermekv√©delmi feladatokat ell√°t√≥ koll√©ga r√©szv√©tel√©vel): ŇĎk felm√©rik a tanul√≥k t√°j√©kozotts√°g√°t, eg√©szs√©gi √°llapot√°t, helyzet√©t, √©s tervet dolgoznak ki az eg√©szs√©gnevel√©si c√©loknak megfelelŇĎen.

- Az orvosi szoba rendszeres haszn√°lata.

Mi kell egy jó iskolához?

Egy jó iskolához jó csapat kell, amelynek tagjai egyedi képességeikkel kiegészítik egymást. Ebben az iskolában adott ez a csapat.

Advertisement

írja Bazsáné pályázatának 32. oldalán, Navrasics pedig pályázatának 11. oldalán.

Akit érdekel, hogy milyen (gyakorlatilag teljes) mértékben plágium Bazsáné pályázata, az hasonlítsa össze ezt és ezt.

Epilógus

Azt gondoln√° az ember, hogy miut√°n a tan√©v kezdetet elŇĎtt kevesebb, mint egy h√≥nappal kider√ľl, hogy az egyik p√°ly√°z√≥ schmittelt √©s r√°ad√°sul senki nem t√°mogatja, a m√°sik p√°ly√°z√≥t viszont mindenki, egyszerŇĪ helyzetben van a miniszt√©rium. Ennek ellen√©re, mint a K√∂lcsey honlapj√°n olvashat√≥, nem t√∂rt√©nt meg Fazekas Csaba kinevez√©se:

A p√°ly√°zat eredm√©nytelen√ľl z√°rult, vagyis egyik p√°ly√°z√≥ sem kapott int√©zm√©nyvezetŇĎi megb√≠z√°st. Indokokat nem ismer√ľnk. Az √°llamtitk√°ri sajt√≥t√°j√©kozat√≥n [sic!] elhangzottak alapj√°n a p√°ly√°zatot hamarosan ism√©t ki√≠rj√°k.

Advertisement

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz r√°nk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. √Čs l√°jkojj√°' minket a Facebookon.