Fel√ļj√≠tott√°k az id√©n 125 √©ves nadapi Szintez√©si Ňźsjegyet, Magyarorsz√°g magass√°gi referenciapontj√°t; az 1888-ban l√©tes√≠tett √ļgynevezett fŇĎalappont avat√≥√ľnneps√©g√©t szerd√°n tartott√°k a Fej√©r megyei telep√ľl√©sen.

V. N√©meth Zsolt vid√©kfejleszt√©s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r elmondta, hogy maga is v√©gzett geod√©ta, √©s a f√∂ldm√©rŇĎknek Nadap kultikus hely. Fel√©rt√©keli a hely jelentŇĎs√©g√©t, hogy Magyarorsz√°gon ez az egyetlen, amely a korabeli ŇĎsjegyek k√∂z√ľl az orsz√°ghat√°ron bel√ľl maradt.

Klinghammer Istv√°n felsŇĎoktat√°s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r hangs√ļlyozta, tisztelegnek az elŇĎd√∂k teljes√≠tm√©nye elŇĎtt, akik 125 √©vvel ezelŇĎtt TriesztbŇĎl szinteztek el Nadapig‚ÄĚ. Eml√©keztetett r√°, hogy ekkorra m√°r a kapitaliz√°l√≥d√≥ v√°rosok √©s a vas√ļt√©p√≠t√©sek miatt komoly ig√©ny volt egy viszony√≠t√°si pontra a magass√°gm√©r√©sekhez.

√Ād√°m J√≥zsef, a Magyar F√∂ldm√©r√©si, T√©rk√©p√©szeti √©s T√°v√©rz√©kel√©si T√°rsas√°g eln√∂ke, egyetemi tan√°r elmondta: Nadap 2008 √≥ta egyike a tizenegy eur√≥pai alapszintnek, √©s rem√©ny van arra, hogy a glob√°lis egys√©ges alapszintek k√∂z√∂tt is helyet kapjon. Kiemelte: a nadapi szintez√©si fŇĎalappont mŇĪszaki eml√©k, amely tudom√°nyos √©rt√©ket k√©pvisel.

Advertisement

Busics Gy√∂rgy egyetemi docens, a fel√ļj√≠t√°st kezdem√©nyezŇĎ GEO Alap√≠tv√°ny eln√∂ke ismertette, hogy az ŇĎspont fenn√°ll√°s√°nak 125. √©vfordul√≥j√°ra a helysz√≠nen egy inform√°ci√≥s t√°bl√°t helyeztek el, a h√°romb√≥l k√©t alappontot restaur√°ltak, √©s egy kiadv√°nyt is megjelentettek.

K√∂z√©p-Eur√≥p√°ban elŇĎsz√∂r a 19. sz√°zad v√©g√©n √©p√ľlt ki olyan szintez√©si h√°l√≥zat, amely a tengerszinthez viszony√≠tott magass√°gmeghat√°roz√°s lehetŇĎs√©g√©t biztos√≠totta. A munk√°t az Eur√≥pai Fokm√©r√©s szervezete (a mai Nemzetk√∂zi Geod√©ziai Sz√∂vets√©g elŇĎdje) kezdem√©nyezte, √©s a b√©csi Katonai F√∂ldrajzi Int√©zet tisztjei v√©gezt√©k. A trieszti Molo Sartori√≥n telep√≠tett mareogr√°f (tengerszint-megfigyelŇĎ k√©sz√ľl√©k) m√©r√©sei alapj√°n meghat√°rozt√°k az Adriai-tenger 1875. √©vi k√∂z√©pv√≠zszintj√©t, majd a szintez√©si h√°l√≥zatban ehhez viszony√≠tva sz√°m√≠tott√°k az √∂sszes pont Adriai-tengerszint feletti magass√°g√°t.

Advertisement

Az egykori Osztr√°k-Magyar Monarchia ter√ľlet√©n h√©t helyen szintez√©si fŇĎalappontokat hoztak l√©tre. Az alapkŇĎzet egy n√©gyzet-decim√©teres nagys√°g√ļ, v√≠zszintesre csiszolt fel√ľlete jel√∂li a magass√°got, amely f√∂l√© v√©dmŇĪk√©nt √ľreges obeliszket emeltek. A h√©t fŇĎalappont egyike a nadapi, amely 1888 √≥ta Magyarorsz√°g magass√°gi referenciapontja.

A m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ ut√°n √ļjabb szintez√©si h√°l√≥zatot l√©tes√≠tettek Bendefy L√°szl√≥ vezet√©s√©vel, aki h√©t √ļj szintez√©si fŇĎalappontot telep√≠tett, k√∂zt√ľk az ŇĎspontt√≥l 100 m√©terre d√©lre a Nadap II. pontot. Ezen h√°l√≥zat m√©r√©se k√∂zben, 1960-ban √°t kellett t√©rni a Balti-alapszintre, amely a Balti-tenger kronstadti mareogr√°fj√°n megfigyelt k√∂z√©pv√≠zszint.

Advertisement

Az 1970-es √©vektŇĎl kezdt√©k el az Egys√©ges Orsz√°gos Magass√°gi Alapponth√°l√≥zat (EOMA) ki√©p√≠t√©s√©t, amely a m√©rn√∂ki feladatok megalapoz√°sa mellett a f√∂ldk√©reg mozg√°s√°nak vizsg√°lat√°t is szolg√°lja.

A k√©t fŇĎalappont mellett ma m√°r GPS-pont is tal√°lhat√≥ Nadapon. A hossz√ļ idŇĎtartam√ļ statikus GPS-m√©r√©sekre alapozva k√©t√©vente v√©gzik a Magyar GPS Geodinamikai Alaph√°l√≥zat m√©r√©s√©t. Ennek egyik pontja az ŇĎspont feletti dombtetŇĎn tal√°lhat√≥.

Advertisement

(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)