A m√≥dos√≠t√°ssal √∂sszef√ľggŇĎ m√≥dos√≠t√°sok ut√°n √ļjabb √©rdekes irom√°ny, ez√ļttal az inform√°ci√≥s √∂nrendelkez√©si jogr√≥l √©s az inform√°ci√≥szabads√°gr√≥l sz√≥l√≥ 2011 . √©vi CXII. t√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°s√°r√≥l.

M√©lys√©gŇĪ √©s terjedelmŇĪ

Az Infotv. 30. ¬ß-a a k√∂vetkezŇĎ (7) bekezd√©ssel eg√©sz√ľl ki : ‚Äě(7) A k√∂z√©rdekŇĪ adat megismer√©se ir√°nti ig√©ny teljes√≠t√©se nem eredm√©nyezhet a k√ľl√∂n t√∂rv√©nyben szab√°lyozott ellenŇĎrzŇĎ szervek ellenŇĎrz√©si jogos√≠tv√°nyaival azonos m√©lys√©gŇĪ √©s terjedelmŇĪ adatbetekint√©st √©s adatkezel√©st. ‚ÄĚ

K√ľl√∂n√∂sen ha ellent√©tes

A k√∂z√©rdekŇĪ adatok megismer√©s√©hez √©s terjeszt√©s√©hez val√≥ alapjog alapvetŇĎ c√©lja √°ltal√°ban is a k√∂zfeladatot ell√°t√≥ szervek mŇĪk√∂d√©s√©nek, a nemzeti vagyonnal, a k√∂zp√©nzekkel val √≥ gazd√°lkod√°s √°tl√°that√≥s√°g√°nak biztos√≠t√°sa, ily m√≥don a nyilv√°noss√°g √°ltali ellen ŇĎrz√©s megteremt√©se, amely azonban nem felt√©tlen√ľl azonos az ellen ŇĎrzŇĎ vagy fel√ľgyeleti szerv √°ltali ellenŇĎrz√©s m√≥dj√°val, terjedelm√©vel √©s m√©lys√©g√©vel, k√ľl√∂n√∂sen, ha az adatig√©nyl√©s ellent√©tes az eredeti jogalkot√≥i sz√°nd√©kkal, esetleg m√°s alkotm√°nyos alapjogba √ľtk√∂zik.

Advertisement

Vissza√©l√©sszerŇĪ adatig√©nyl√©s

Mivel a k√ľl√∂n t√∂rv√©nyben ellenŇĎrz√©sre feljogos√≠tott ellenŇĎrzŇĎ szervek (pl. √ĀSZ, KEHI) t√∂rv√©nyn√©l fogva k√∂telesek ellenŇĎrizni a k√∂zfeladatot ell√°t√≥ szerveket, ez√©rt az olyan vissza√©l√©sszerŇĪ, ak√°r bizonylati szintŇĪ adatig√©nyl√©s, melynek keret√©ben az ig√©nylŇĎ √°ltal√°noss√°gban k√©r mindenf√©le adatot, amelynek teljes√≠t√©se az adatkezelŇĎ mŇĪk√∂d√©s√©t jelentŇĎs m√©rt√©kben √©s hossz√ļ idŇĎre akad√°lyozn√°, nem teljes√≠thetŇĎ . Ilyen esetben az adatkezelŇĎ az Infotv. 28. ¬ß (3) bekezd√©se alapj√°n felh√≠vhatja az ig√©nylŇĎt az ig√©ny pontos√≠t√°s√°ra.

Advertisement