Itt az egész.

Nem Schmittelte, viszont nem magyar id√©zŇĎjeleket haszn√°l

‚Äú√Čn, Orb√°n R√°hel teljes felelŇĎss√©gem tudat√°ban kijelentem, hogy jelen szakdolgozatomban szereplŇĎ minden sz√∂vegr√©sz, √°bra ‚Äď az elŇĎ√≠rt szab√°lyoknak megfelelŇĎen hivatkozott r√©szek kiv√©tel√©vel ‚Äď eredeti √©s kiz√°r√≥lag saj√°t munk√°m eredm√©nye, m√°s dokumentumra vagy k√∂zremŇĪk√∂dŇĎre nem t√°maszkodik.‚ÄĚ

Tenger

A Sziget Kulturális és Menedzser Iroda zászlóshajó a magyar sikertörténetek tengerén.

Advertisement

Meglátogatta Ráhel és Fanni Európa Kempingjét

‚ÄěEbben az √©vben a VOLT egy k√ľl√∂nleges st√°tusszal is gazdagodott: ennek keret√©ben b√ļcs√ļztatt√°k ugyanis az Eur√≥pai Uni√≥ Eln√∂ks√©g√©t‚Ķ A program keret√©ben az elsŇĎ napon European Gipsy Rocks! c√≠mmel vil√°gh√≠rŇĪ roma zenekarok szerepeltek, √©s megl√°togatta az esem√©nyt Schmitt P√°l k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k is. A VOLT k√©t, idŇĎszakos munkat√°rsa ‚Ķ nev√©hez fŇĪzŇĎdik az Eur√≥pa Kemping projekt, ahov√° 25 EU-tag√°llamb√≥l amatŇĎr zenekarokat, di√°kokat h√≠vtak meg.‚ÄĚ

Advertisement

Kutat√°saink alatt

Babbie (2001) szerint kutat√°saink alatt megfigyel√©seket v√©gz√ľnk, majd azokat √©rtelmezz√ľk.

Advertisement

H√°rom oka van

Ugyanis h√°rom jellemzŇĎ oka van annak, hogy egy kutat√≥ felder√≠tŇĎ vizsg√°latot folytasson: a kutat√≥ szeretn√© kiel√©g√≠teni k√≠v√°ncsis√°g√°t √©s a jobb meg√©rt√©s ir√°nti v√°gy√°t, ez√°ltal meg√°llap√≠tva, hogy van-e √©rtelme annak, hogy k√©sŇĎbb alaposabban megvizsg√°lja a t√©mak√∂rt, majd seg√≠ts√©get ny√ļjt abban, hogy a k√©sŇĎbbi alapos vizsg√°lat sor√°n az alkalmazand√≥ elj√°r√°sok kidolgoz√°sra ker√ľljenek.

Advertisement

Politika, politika, politika

Egy fesztiv√°lnak gazdas√°gpolitikai, t√°rsadalompolitikai √©s kult√ļrpolitikai c√©lja lehet (Yeoman et al. 2009), de a legide√°lisabb a k√∂nnyŇĪzenei fesztiv√°lok eset√©ben, ha a c√©lok k√∂z√∂tt mindh√°rom megtal√°lhat√≥.

Advertisement

Multi-kulti

A multi-kulti Sziget A Sziget fesztiv√°l eset√©ben megint m√°sfajta c√©lkitŇĪz√©sekkel tal√°lkozhatunk. A hangs√ļly a t√°rsadalmi √©s kultur√°lis c√©lok megval√≥s√≠t√°s√°n van k√∂sz√∂nhetŇĎen a fesztiv√°l zenei √©s l√°togat√≥i soksz√≠nŇĪs√©g√©nek. A Sziget fesztiv√°l c√©ljai k√∂z√∂tt mindig szerepelt a zenei soksz√≠nŇĪs√©g megteremt√©se √©s min√©l t√∂bb nemzetis√©g kult√ļr√°j√°nak bemutat√°sa. ElŇĎad√≥i k√∂z√∂tt megtal√°lhat√≥k zenei vil√°gszt√°rok a pop a rock, az elektronikus zene vil√°g√°b√≥l ugyan√ļgy, mint a vil√°gzene, a jazz, a roma muzsika √©s a komolyzene csillagai. De a soksz√≠nŇĪs√©g nem csak a st√≠lusok k√≠n√°lat√°ban jelenik meg, hanem a mŇĪfajokban is. A szigeten rendszeresen fell√©pnek sz√≠ni √©s t√°ncos t√°rsulatok is.

Advertisement

Nagy a jólét

Nemzetk√∂zi szinten m√°r sokkal nagyobb probl√©m√°t jelent az anyagi forr√°s, itt legyŇĎzhetetlen versenyelŇĎnnyel b√≠r Nyugat-Eur√≥pa. A legnagyobb nyugati fesztiv√°lok olyan orsz√°gokban tal√°lhat√≥ak, ahol nagy a j√≥l√©t, nagyobb a fizetŇĎk√©pes k√∂z√∂ns√©g.

Advertisement

MAL√ČV

Gerendai K√°roly (2012) szerint egy fesztiv√°l versenyk√©pess√©g√©ben fontos szerepet j√°tszik az, hogy hogyan tud reag√°lni a k√∂rnyezeti v√°ltoz√°sokra, a h√°tr√°nyokb√≥l tudnak-e elŇĎnyt kov√°csolni. A MAL√ČV megszŇĪn√©se komoly gondot jelent id√©n a szervezŇĎknek. Sok olyan fesztiv√°loz√≥ van, aki rep√ľlŇĎvel j√∂tt volna, esetleg m√°r a jegy√ľket is megvett√©k. Emellett sok olyan fesztiv√°loz√≥ van, aki rep√ľlŇĎvel elj√∂tt volna, mert csak p√°r √≥ra az √ļt, de ehelyett a huszon√≥r√°s buszoz√°st nem v√°llalja, ez√©rt ink√°bb nem j√∂n. A szervezŇĎk a probl√©m√°t charter j√°ratok b√©rl√©s√©vel igyekeztek volna megoldani, √°m a Sziget fesztiv√°l id√©n az Olimpia idej√©re esik √©s az √∂sszes charter g√©p le van m√°r foglalva. Ez a probl√©ma id√©n m√©g megold√°sra v√°r, √°m ami a sikert√©nyezŇĎt illeti, a szervezŇĎk felismert√©k annak a lehetŇĎs√©g√©t, hogy a charter j√°ratok b√©rl√©se nem t√ļl k√∂lts√©ges, √©s ez√©rt j√∂vŇĎre tudnak olyan jegycsomagot √∂ssze√°ll√≠tani, amelyben rep√ľlŇĎjegyet is k√≠n√°lnak.

Advertisement

A helyi √ĀNTSZ √©s a latrin√°k

Nagy hangs√ļlyt fektetnek a tisztas√°gra √©s a higi√©ni√°ra. Ez a nyugattal szemben nagy k√ľl√∂nbs√©g, ahol vannak olyan rendezv√©nyek, ahol nincsenek ki√©p√≠tett mosd√≥k, √©s a helyi √ĀNTSZ nem tiltja a latrin√°kat.

Advertisement