T√∂r√∂k M√°rk egy p√°rj√°t ritk√≠t√≥an centraliz√°lt √©rdekk√©pviselet √©l√©n, a Szegedi Tudom√°nyegyetem hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat√°nak vezetŇĎjek√©nt 12 kar mŇĪk√∂d√©s√©re van befoly√°ssal. Az eln√∂ki poszt p√°ly√°zati anyagai nyilv√°nosan nem el√©rhetŇĎk, ez√©rt perre megy√ľnk az egyetemmel.

Miért érdekes ez?

  • mert centraliz√°lt √©s √°tl√°thatatlan a mŇĪk√∂d√©s
  • mert k√∂vethetetlenek a felelŇĎss√©gi szintek
  • mert az eln√∂k d√∂nt√©sei t√∂bb sz√°zmilli√≥ forint k√∂zp√©nz sors√°ra vannak hat√°ssal
  • mert program hi√°ny√°ban nincs nyilv√°nos vita √©s sz√°monk√©rhetŇĎs√©g
  • mert nem tudni kik p√°ly√°ztak
  • mert nem tudni mivel p√°ly√°ztak

Szeretn√©d tudni, hogy az EH√ĖK teljhatalam√ļ √∂r√∂k√∂s vezetŇĎje vajon mit tervezett 2009-ben, volt-e valami eredeti gondolata 2011-ben, vagy hogyan k√©pzelte napjainkat 2013-ban? Benn√ľnket hajt a k√≠v√°ncsis√°g, de az EH√ĖK r√©sz√©rŇĎl csak olcs√≥ jog√°szkod√°sban volt r√©sz√ľnk. Eddig.

Az elsŇĎ ig√©nyl√©s√ľnket m√°r 2013. augusztus 8-√°n beadtuk, de a KiMitTud port√°lon k√≠v√ľl zajl√≥ levelez√©s√ľnk sor√°n Huszka Annam√°ria EH√ĖK irodavezetŇĎ a k√∂vetkezŇĎkkel indokolta az elutas√≠t√°st:

"A k√©rt p√°ly√°zatokat a p√°ly√°z√≥k √≠r√°sbeli beleegyez√©s√©nek hi√°ny√°ban a Szegedi Tudom√°nyegyetemnek nem √°ll m√≥dj√°ban kiadni. A p√°ly√°zatok nem tartoznak a k√∂z√©rdekŇĪ adatok k√∂r√©be, ez√©rt javasoljuk, hogy az √©rintett szem√©lyeket szem√©lyesen keresse fel."

Az is k√©rd√©ses, hogy mi√©rt nyilatkozik az EH√ĖK irodavezetŇĎje az SZTE nev√©ben, mi viszont jobb h√≠j√°n szerett√ľk volna szem√©lyesen megkeresni p√°ly√°z√≥kat. Ez√©rt el√©rhetŇĎs√©geket k√©rt√ľnk, ezt viszont m√°r szem√©lyes adatokra hivatkozva utas√≠totta el a Fel√ľgyelŇĎ Bizotts√°g akkori eln√∂ke, Ament Bal√°zs:

"Egyeztetve az irod√°val, valamint az SZTE Jogseg√©lyszolg√°lat√°val ez√ļton t√°j√©koztatjuk, hogy nem tudjuk k√©r√©s√©nek megfelelŇĎen kiadni a k√©rt adatokat, tekintettel arra, hogy azok szem√©lyes adatnak minŇĎs√ľlnek, √≠gy harmadik f√©l sz√°m√°ra nem kiadhat√≥ak."

Advertisement

A fenti p√°r soros emailek gyan√ļnk szerint nem √°lln√°nak helyt egy jogi elj√°r√°sban, √©ppen ez√©rt ism√©t adatig√©nyl√©ssel √©lt√ľnk, imm√°r csak az egyetem fel√©. Inform√°ci√≥nk szerint az egyetem vezet√©se t√∂bbsz√∂r is k√©rte T√∂r√∂k M√°rk eln√∂k√∂t, hogy bocs√°ssa rendelkez√©s√ľnkre a k√©rt adatokat, de v√°lasz a t√∂rv√©nyes hat√°ridŇĎ lej√°rt√°ig nem √©rkezett. Ekkor viszont az adatig√©nylŇĎnek lehetŇĎs√©ge van b√≠r√≥s√°gon √©rv√©nyt szerezni k√©r√©s√©nek, ahol m√°r nem el√©g n√©h√°ny mondattal elhajtani a kukkol√≥kat. L√©v√©n perverz k√≠v√°ncsis√°gunk nem ismer hat√°rokat, post√°ra adtuk a kereset√ľnket a Szegedi J√°r√°sb√≠r√≥s√°gnak, amelyben 2007-ig visszamenŇĎleg szeretn√©nk minden aspir√°ns p√°ly√°zat√°t k√∂z√©rdekŇĪ adatk√©nt megismerni.

Miért lényeges ez?

A k√©t f√©l√©v sor√°n minden karon v√°laszt√°sokat "rendeznek", amelyeken a k√©pviselŇĎk v√°laszt√°si programjai - ha vannak - √©rdekes m√≥don soha nem mutatnak t√ļl a kari rendezv√©nyszervez√©s √©venk√©nti √ļjragondol√°s√°n. Sz√≥t nem pazarolva a cs√ļcsvezet√©stŇĎl elv√°rt j√∂vŇĎbeli ir√°nyokr√≥l, mik√∂zben nem egy k√∂z√ľl√ľk k√ľld√∂ttk√©nt augusztusban ism√©t megv√°laszt valakit EH√ĖK eln√∂knek. Nem besz√©lve arr√≥l, hogy √©vek √≥ta elsunnyogj√°k az √∂szt√∂nd√≠jkalaprefom√°ci√≥ annak idej√©n n√©pszerŇĪ szlogenj√©t, ami a gyakorlatban sz√°munkra azt jelenti, kari szinten semmilyen komolyabb hallgat√≥kat √©rintŇĎ d√∂nt√©shez nincs m√°r felhatalmaz√°suk. Ezt egy√©bk√©nt az alapszab√°ly is al√°t√°masztja, hiszen a 103. ¬ß alapj√°n:

"A kari Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzatok a 102. ¬ß-ban meghat√°rozott feladatokat csak az Egyetemi Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzat felhatalmaz√°sa alapj√°n gyakorolhatja."

Advertisement

√Čs ki tudja van-e kari H√ĖK-nek joga d√∂nteni a t√©r√≠t√©si √©s juttat√°si szab√°lyzatban meghat√°rozott √ľgyekben, vagy k√∂zremŇĪk√∂dik-e a hallgat√≥k tanulm√°nyi √∂szt√∂nd√≠j, szoci√°lis √©s m√°s t√°mogat√°si √ľgyeinek int√©z√©s√©ben, net√°n d√∂nthet-e a saj√°t mŇĪk√∂d√©s√©rŇĎl √©s a feladatai ell√°t√°s√°hoz biztos√≠tott anyagi eszk√∂z√∂k felhaszn√°l√°s√°r√≥l. Mivel az alapszab√°ly fenti sora az EH√ĖK vezetŇĎj√©nek centraliz√°lt ir√°ny√≠t√°sra ad jogalapot, egyre k√≠v√°ncsibbak lett√ľnk, vajon T√∂r√∂k M√°rk, mint vezetŇĎ, milyen elk√©pzel√©sekkel v√°g neki az √©ppen aktu√°lis ciklus√°nak. FŇĎleg, ha olyan pletyk√°k √©rkeznek hozz√°nk, hogy az eln√∂k√∂t megv√°laszt√≥ V√°lasztm√°ny tagjai sem mindig kapj√°k k√©zhez a vil√°gmegv√°lt√≥ terveket. Tal√°lkozunk teh√°t a b√≠r√≥s√°gon.


Forr√°s: SZTE EH√ĖK Alapszab√°ly