A ‚ÄěFULL SCREEN‚ÄĚ felirat√ļ gombra kattintva a k√©p teljes k√©pernyŇĎn l√°tszik. Az √∂sszegekre kattintva a felugr√≥ ablakban l√°that√≥k a KiMitTud oldalon kereszt√ľl beadott k√∂z√©rdekŇĪ adatig√©nyl√©sekre mutat√≥ linkek. A lila √©p√ľletek √°llami vagy √∂nkorm√°nyzati int√©zm√©nyeket, a z√∂ld h√°zik√≥k bankokat, a s√°rg√°sz√∂ld √©p√ľletek pedig c√©geket jel√∂lnek. Baloldalt √°llami c√©gek, bal alul a t√°mogat√°s m√©rt√©k√©rŇĎl inform√°ci√≥t nem szolg√°ltat√≥ t√°mogat√≥k, alul az OTP mint nem-√°llami bank tal√°lhat√≥. A r√≥zsasz√≠n h√°zik√≥k jel√∂lik a civil szervezeteket.

* Sajnos a kinj√°n nem mŇĪk√∂dik az √°bra, ld. itt.

M√©g j√ļliusban meg√≠g√©rt√ľk, hogy ut√°naj√°runk Tusv√°nyos finansz√≠roz√°si h√°tter√©nek. Poszt-feszt k√ľl√∂nkiad√°sunk elsŇĎ darabja k√∂vetkezik, a k√∂vetkezŇĎ r√©szben a Tranzit fesztiv√°lr√≥l lesz sz√≥.

Advertisement

√Čs nemzetk√∂ziv√© lesz

Az √°tl√°tsz√≥.hu t√∂bb nagyobb l√©legzetŇĪ cikket is megjelentetett, melyek a Fidesz erd√©lyi h√°torsz√°g√°nak ki√©p√≠t√©s√©t vizsg√°lt√°k. Az elsŇĎ cikk kiemeli, hogy N√©meth Zsolt fideszes k√ľl√ľgyi √°llamtitk√°r ott b√°b√°skodott m√°r a B√°lv√°nyosi Szabadegyetemet (Tusv√°nyost) szervezŇĎ Pro Minoritate Alap√≠tv√°ny megalap√≠t√°s√°n√°l is. Az alap√≠tv√°nyt a Fidesz hozta l√©tre, √©s annak sz√©kh√°z√°ba jegyezt√©k be. Az alap√≠tv√°ny ut√≥da 1999-tŇĎl a Kisebbs√©gek√©rt ‚Äď Pro Minoritate Alap√≠tv√°ny lett, melynek kurat√≥rium√°ban t√∂bbs√©g√©ben fideszes k√∂tŇĎd√©sŇĪ politikusok √ľlnek.

Az alap√≠tv√°ny publik√°ci√≥s tev√©kenys√©ge mellett √©vente megrendezi a ‚ÄěCs√°ng√≥ B√°lt‚ÄĚ √©s Tusv√°nyost, valamint tov√°bbi szabadegyetemeket K√°rp√°talj√°n, a Vajdas√°gban, √©s Szlov√°ki√°ban ‚Äěa k√∂z√©p- √©s kelet-eur√≥pai n√©pek k√∂z√∂tti kapcsolatok erŇĎs√≠t√©s√©nek, a t√∂rt√©nelmi m√ļltban gy√∂kerezŇĎ, elsŇĎsorban nemzeti konfliktusok old√°s√°nak sz√°nd√©k√°val.‚ÄĚ Tusv√°nyos egyik fŇĎ partnere tov√°bb√° az Erd√©lyi Magyar Nemzeti Tan√°cs, amely k√ľl√∂nf√©le csatorn√°kon kereszt√ľl r√©szes√ľl a magyar √°llam √°ltal a Fidesz-k√∂zeli erd√©lyi szervezeteknek jutatott eur√≥milli√≥kb√≥l, de ott tal√°ljuk a rendezv√©ny kiemelt partnerei k√∂zt a Fidelitas-t is.

Az idei ‚Äěszabadegyetem‚ÄĚ a szok√°sosn√°l is nagyobb k√ľl- √©s belpolitikai cicaharccal j√°rt Rom√°ni√°ban √©s Magyarorsz√°gon. A program is tr√©f√°s lett: ott volt Mihai Ungureanu volt rom√°n minisztereln√∂k, jelenlegi ellenz√©ki p√°rtvez√©r, √©s mutat√≥ba m√©g n√©h√°ny rom√°n elŇĎad√≥, de fŇĎk√©nt gagauz, katal√°n, √©s egy√©b auton√≥mia-√©rdekelt politikusok adtak elŇĎ. Term√©szetesen az elmaradhatatlan EMNP-politikusok, miniszt√©riumi, Fideszes, Fidelitas-os √©s egy√©b p√°rtk√∂zeli apparatcsikok hada mellett

Advertisement

A m√©diapluralizmus jegy√©ben B√∂r√∂cz Istv√°n, az MTVA vez√©rigazgat√≥ja n√©gy beosztottj√°val besz√©lgetett, √≠gy sajnos lemaradt az ugyanabban az idŇĎpontban az √ľgyn√∂kk√©rd√©st k√∂r√ľlj√°r√≥ panelrŇĎl, pedig. M√°snap Bor√≥kai fŇĎcenzor h√°rom MTVA-s √©s egy Magyar R√°di√≥s agitpropossal diskur√°lt. ‚ÄěSz√≥l√°sszabads√°g √©s √©rt√©k a m√©di√°ban,‚ÄĚ az.

Munkaidej√©ben vett r√©szt Tusv√°nyoson t√∂bbek k√∂z√∂tt Semj√©n Zsolt minisztereln√∂k-helyettes, R√©tv√°ri Bence, a KIM parlamenti √°llamtitk√°ra Vet√©si Iv√°n, a K√∂zigazgat√°si √©s Elektronikus K√∂zszolg√°ltat√°sok K√∂zponti Hivatal√°nak eln√∂ke, Kontr√°t K√°roly, a Bel√ľgyminiszt√©rium parlamenti √°llamtitk√°ra, Czomba S√°ndor a Nemzetgazdas√°gi Miniszt√©rium √°llamtitk√°ra, H√∂lv√©nyi Gy√∂rgy, az EMMI egyh√°zi, nemzetis√©gi √©s civil t√°rsadalmi kapcsolatok√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°ra, valamint a Bethlen G√°bor AlapkezelŇĎ munkat√°rsai. A miniszt√©riumi Tusv√°nyos-elŇĎad√≥k k√∂lts√©geit √∂sszesen nagyj√°b√≥l egymilli√≥ forint √©rt√©kben fedezte az √°llam. Volt persze olyan is ‚Äď p√©ld√°ul a Nemzeti Fejleszt√©si Miniszt√©rium n√©h√°ny munkat√°rsa ‚Äď aki szabads√°ga alatt, saj√°t k√∂lts√©g√©re vett r√©szt a rendezv√©nyen.

Advertisement

P√°rtrendezv√©ny ez a jav√°b√≥l ‚Äď k√∂zp√©nzbŇĎl.

Jól kufárkodtak

B√°r az al√°bb t√°rgyalt adatok nem mondhat√≥k teljesenek, az vil√°gosan l√°tszik, hogy a rendezv√©ny jelentŇĎs mennyis√©gŇĪ k√∂zp√©nzt kapott a K√∂zigazgat√°si √©s Igazs√°g√ľgyi Miniszt√©riumon, √∂nkorm√°nyzatokon, √©s √°llami tulajdon√ļ c√©geken kereszt√ľl. √Ėsszesen 77,595,000 forint √ļtj√°t √°br√°zoltuk a fenti k√©pen. Tusv√°nyost √∂sszess√©g√©ben t√∂bb tucat mag√°nc√©g √©s szervezet, valamint 28 k√∂zp√©nzbŇĎl gazd√°lkod√≥ int√©zm√©ny √©s c√©g t√°mogatta. Sajnos a Pro Minoritate nem kimondottan √°tl√°that√≥s√°gp√°rti, √©rdeklŇĎd√©s√ľnkre nem v√°laszoltak, √©s a Tusv√°nyos √°ltal megadott e-mail c√≠men is hi√°ba √©rdeklŇĎdt√ľnk a fesztiv√°l p√©nz√ľgyeirŇĎl. A Pro Minoritate nem v√°laszolt akkor sem, amikot a Budapesti Kereskedelmi √©s Iparkamara hajland√≥ lett volna el√°rulni, hogy mennyivel t√°mogatt√°k az alap√≠tv√°nyt, ha az hozz√°j√°rul.

Advertisement

T√∂bb, feltehetŇĎen nagy √∂sszegŇĪ t√°mogat√°st ny√ļjt√≥ c√©gtŇĎl nem siker√ľlt megtudnunk, hogy mennyit sz√°nnak Tusv√°nyos szponzor√°ci√≥j√°ra. √ćgy p√©ld√°ul se az Invitel, se a kiemelt t√°mogat√≥ MOL nem v√°laszolt e-mailben feltett k√©rd√©s√ľnkre, a k√∂zp√©nzbŇĎl gazd√°lkod√≥ Nemzeti √úd√ľl√©si Szolg√°lat (pontosabban az Erzs√©bet K√°rtyaforgalmaz√≥ Kft.) pedig elutas√≠totta adatig√©nyl√©s√ľnket. Nem kaptunk v√°laszt att√≥l a szint√©n kiemelt t√°mogat√≥k√©nt feltŇĪntetett Tigra informatikai csoportt√≥l sem, amelytŇĎl √∂sszef√©rhetetlens√©g-gyan√ļs k√∂r√ľlm√©nyek k√∂zt √°llamos√≠tott√°k a v√°laszt√°si rendszert, valamint szem√©lyes √©s egy√©b minŇĎs√≠tett adatokat kezelŇĎ Idomsoft Kft.-t.

2000-ben h√°rom exbel√ľgyes, G√∂dry √Ād√°m, Kert√©sz P√©ter, √©s Kov√°cs Zolt√°n megalap√≠tott√°k az Idom 2000 Konzulens Zrt-t. A c√©ggel 2001-ben k√∂t√∂tte az elsŇĎ szerzŇĎd√©st a K√∂zigazgat√°si √©s Elektronikus K√∂zszog√°ltat√°sok K√∂zponti Hivatala (KEKKH) jogelŇĎdje, a BM K√∂zponti Adatfeldolgoz√≥, Nyilv√°ntart√≥ √©s V√°laszt√°si Hivatala, az√≥ta a mindenkori korm√°nyzat udvari besz√°ll√≠t√≥i.

A c√©g nev√©hez fŇĪzŇĎdik a szem√©lyiadat- √©s lakc√≠mnyilv√°ntart√°s, a v√°laszt√≥joggal nem rendelkezŇĎk nyilv√°ntart√°sa, az Integr√°lt G√©pj√°rmŇĪ FelelŇĎss√©gbiztos√≠t√°si Nyilv√°ntart√°si rendszer, az √úgyf√©lkapu rendszer, az okm√°nyirodai rendszer, a k√∂z√∂s hat√°rellenŇĎrz√©st szolg√°l√≥ schengeni inform√°ci√≥s rendszer, a szab√°lys√©rt√©si, az idegenrend√©szeti, a bŇĪn√ľgyi √©s az egy√©ni v√°llalkoz√≥i nyilv√°ntart√°s, tov√°bb√° az √∂sszes eddigi (szabad) parlamenti, √∂nkorm√°nyzati √©s EP-v√°laszt√°s, valamint a n√©pszavaz√°sok lebonyol√≠t√°sa.

Advertisement

Konténer és sátorkötél

A H√ĖK-eln√∂kbŇĎl korm√°nyk√∂zeli oktat√°sbizniszmenn√© avanzs√°lt Ekler Gergely √°ltal 2010 √≥ta vezetett Commitment Zrt. kiemelt t√°mogat√≥, s√°torral is k√©pviselteti mag√°t, √©s anyagilag is t√°mogatja a rendezv√©nyt, de ez ut√≥bbir√≥l nem √°rultak el r√©szleteket. Az AVE hullad√©kgazd√°lkod√≥ c√©g kont√©nerekkel √©s szolg√°ltat√°sokkal j√°rult hozz√° a rendezv√©ny lebonyol√≠t√°s√°hoz. Az AVE-ben egy√©bk√©nt mag√°nak Sz√°sz JenŇĎnek is van √©rdekelts√©ge. Tor√≥ T. Tibor EMNP-eln√∂k pedig egy Tusv√°nyos SRL nevŇĪ c√©get alap√≠tott a Pro Minoritate kurat√≥rium√°nak eln√∂k√©vel, T√°rnok M√°ri√°val, m√≠g fia, Tor√≥ Tibor az Integratio Alap√≠tv√°ny √ľgyvezetŇĎjek√©nt egy EU-karav√°n nevŇĪ j√°t√©kos oktat√°si programmal j√°rul hozz√° az esem√©nyhez. A Hargita Megyei Tan√°cs 20,000 lejjel, mintegy 1,3 milli√≥ forinttal t√°mogatta Tusv√°nyost. EgyszerŇĪ de nagyszerŇĪ hozz√°j√°rul√°ssal seg√≠tett a Gordius, amely a k√∂teleket √©s kordonokat biztos√≠totta.

Advertisement

Az √°llami c√©gek, int√©zm√©nyek, √©s az √∂nkorm√°nyzatok adakoz√≥ kedve igencsak felhorgadt 2010 ut√°n. M√≠g az MVM 2010-ben csup√°n f√©lmilli√≥ forintot adott, ez a sz√°m 2011-ben √∂tmilli√≥ra, egy √©v m√ļlva hatmilli√≥ra, majd id√©n 10,5 milli√≥ra nŇĎtt. A KIM 2010-ben a Pro Minoritatenek a Participatio nevŇĪ szervezetre √©s Tusv√°nyosra adott 12 milli√≥t, 2011-ben √∂tmilli√≥t a Cs√°ng√≥ B√°lra, majd id√©n √©s tavaly 45 illetve 50 milli√≥t a k√∂vetkezŇĎkre: Cs√°ng√≥ B√°l, LŇĎrincz Csaba D√≠j √©s d√≠j√°tad√≥, Pro Minoritate Foly√≥irat kiad√°sa, K√°rp√°taljai Ny√°ri Szabadegyetem, Tusv√°nyos. A XI. ker√ľlet 2010-ben m√©g nem adott egy forintot sem, de egy √©vvel a korm√°nyv√°lt√°s ut√°n m√°r 400,000 forintot sz√°nt a Cs√°ng√≥ B√°lra, ahogy a r√°k√∂vetkezŇĎ k√©t √©vben is, megfejelve m√©g ugyanannyival Tusv√°nyosnak. A Cs√°ng√≥ b√°l tekintet√©ben ugyanilyen volt a t√°mogat√°sok √∂sszege a XXI. ker√ľlet eset√©ben is, de ŇĎk m√°r 2011-ben is adtak 200,000 forintot Tusv√°nyosra, majd az elm√ļlt k√©t √©vben m√©g egy-egy milli√≥t.

Tov√°bbra is v√°runk a Szerencsej√°t√©k Zrt., a XVI. ker√ľlet √©s az MTVA v√°laszaira. A Szerencsej√°t√©k Zrt. tavaly √∂tmilli√≥ forinttal t√°mogatta a Pro Minoritatet.

Advertisement

UPDATE: A Szerencsejáték Zrt. megduplázta a támogatás összegét tavaly óta, és immár tízmillió forintot szánt Tusványosra.