Tegnap az elsŇĎk k√∂z√∂tt posztoltunk arr√≥l, hogy a lejmol√≥ Corvinuson m√°r a liftekre sincs p√©nz - t√≥l√≥sz√©kes hallgat√≥knak f√∂ldszinten a hely√ľk. √ögy tŇĪnik, nem csak az elm√ļlt h√≥napokat BaZo emberminiszterrel v√©gigt√°rgyal√≥ √©s a felsŇĎooktat√°si elvon√°sokhoz nagyj√°b√≥l j√≥ k√©pet v√°g√≥ Kiss D√°vid, a H√ĖOK eln√∂ks√©gi tagja √©s a BCE egyetemi hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat√°nak eln√∂ke d√∂bbent meg, hogy bizony a felsŇĎoktat√°sban elvon√°sok vannak, de maga az EMMI is. Ez persze nem akad√°lyozta ŇĎket, hogy k√∂zlem√©nyben reag√°ljanak a blogterrorizmusra. Mi most magyarr√≥l magyarra ford√≠tjuk a k√∂zlem√©nyt.

MAGYAR:

Budapesti Corvinus Egyetem 5,3 Mrd Ft √°llami t√°mogat√°st kap 2013-ban, ezen fel√ľl tov√°bbi csaknem 6 Mrd Ft bev√©telre sz√°m√≠t a tervezett k√∂lts√©gvet√©se alapj√°n. Az int√©zm√©ny felelŇĎss√©ge, hogy ezt az √∂sszeget racion√°lisan haszn√°lja fel, ebbŇĎl biztos√≠tsa a b√©rek kifizet√©s√©t, a k√©pz√©sek megszervez√©s√©t, √©s mŇĪk√∂dtesse az infrastrukt√ļr√°t, melynek r√©sze a liftek mŇĪk√∂dŇĎk√©pess√©g√©nek biztos√≠t√°sa is.

Advertisement

MAGYAR:

Nem mi vagyunk a hibásak, hanem ti. Mi adtunk egy láda pénzt, amit ti nem tudtatok normálisan elkölteni.

MAGYAR:

Azt sem lehet figyelmen k√≠v√ľl hagyni, hogy a normat√≠v k√∂lts√©gvet√©si t√°mogat√°s orsz√°gos cs√∂kken√©se m√∂g√∂tt a hallgat√≥i l√©tsz√°m jelentŇĎs cs√∂kken√©se √°ll. A sajt√≥ban csak ezen k√∂lts√©gvet√©si t√°mogat√°s cs√∂kken√©s√©rŇĎl szoktak besz√©lni, a val√≥s√°g azonban az, hogy a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyek teljes k√∂lts√©gvet√©se √©vrŇĎl-√©vre n√∂vekszik. Az egyetemek √©s fŇĎiskol√°k ugyanis nem csup√°n a mindenkori √©ves k√∂lts√©gvet√©si t√∂rv√©ny alapj√°n kapnak t√°mogat√°st, hanem k√ľl√∂nb√∂zŇĎ hazai √©s EU-s p√°ly√°zati forr√°sokb√≥l is.

Advertisement

MAGYAR:

Mi adtunk egy csomó pénzt, de kevesebbet, mint tavaly. De jól van ez így, hiszen a hallgató is kevesebb. Az EU-nak kiosztunk néhány kokit és sallert, de ti pályázzatok náluk pénzért.

MAGYAR:

A korm√°ny 2012. decemberi hat√°rozat√°ban ‚Äď 1668/2012. (XII. 21.) Korm. hat√°rozat a magyar felsŇĎoktat√°s meg√ļj√≠t√°s√°r√≥l ‚Äď arra v√°llalt k√∂telezetts√©get, hogy az √ļj felv√©teli elj√°r√°sb√≥l fakad√≥ t√∂bbletl√©tsz√°m ut√°n j√°r√≥ t√∂bbletk√∂lts√©geket biztos√≠tja az int√©zm√©nyek sz√°m√°ra. Mivel felt√©telezhetŇĎen a BCE eset√©n is nŇĎni fog az elŇĎzetesen tervezetthez k√©pest a magyar √°llami √∂szt√∂nd√≠jas hallgat√≥k sz√°ma, ezt a t√∂bbletforr√°st a korm√°ny a BCE sz√°m√°ra is biztos√≠tani fogja.

Advertisement

MAGYAR:

Mivel elŇĎsz√∂r nagyon kev√©s hallgat√≥t akartunk finansz√≠rozni, √©s a diszn√≥ hallgat√≥k t√ľntettek, most t√∂bb lesz belŇĎl√ľk, √©s tal√°n adunk a j√∂vŇĎben p√©nzt.

Szerett√ľk volna megk√©rdezni a Corvinusosok v√©lem√©ny√©t, de ŇĎk csak akkor besz√©lhetnek, ha Rostov√°nyi rektor enged√©lyezi.

Advertisement