A minap blogunk is besz√°molt a z√ľrichi incidensrŇĎl, ahol Balog Zolt√°n emberminisztert toj√°ssal dob√°lt√°k meg. Tal√°n. Ugyanis az EMMI mai k√∂zlem√©nye szerint, amiben egy hozz√°juk eljuttatott lev√©lre hivatkoznak, BaZo maga biztos nem tudta elmondani mi t√∂rt√©nt, ilyen nem t√∂rt√©nt. Szemtan√ļkat kommentben v√°runk. Itt a k√∂zlem√©ny teljes sz√∂vege:

Az Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©rium√°hoz eljuttatta ma Oplatka Andr√°s, az NZZ volt magyarorsz√°gi tud√≥s√≠t√≥ja, az Andr√°ssy Gyula Budapesti N√©met NyelvŇĪ Egyetem professzora, az MTA tagj√°nak level√©t, amely Balog Zolt√°n, az emberi erŇĎforr√°sok miniszter√©nek z√ľrichi egyetemi elŇĎad√°s√°val kapcsolatban az esem√©nyen t√∂rt√©nteket √≠rja le.

Oplatka arra a 444.hu-n, a hvg.hu-n √©s az√≥ta sz√°mos online fel√ľleten megjelent h√≠rt c√°folta, amely szerint Balog Zolt√°n miniszter p√©nteki z√ľrichi elŇĎad√°sa alatt incidensre ker√ľlt sor, hogy Balogot f√©lbeszak√≠tott√°k √©s toj√°ssal dob√°lt√°k meg.

A volt tudósító levelében ezt írja:

"Teh√°t. Ami igaz: az egyetem elŇĎtt 20-30 di√°k, aki az erŇĎsen baloldali, √ļgynevezett "kritikus politika/ Z√ľrichi Egyetem" csoportosul√°shoz tartozik, a minisztert megk√≠s√©relte megdob√°lni, mire a rendŇĎrs√©g k√∂zbeavatkozott. Nem igaz viszont, hogy az elŇĎad√°st b√°rki megzavarta volna. Az egy√≥r√°s elŇĎad√°s s azt ezt k√∂vetŇĎ vita mintegy k√©tsz√°z fŇĎnyi hallgat√≥s√°g elŇĎtt a legnagyobb rendben, minden incidens n√©lk√ľl zajlott le. Az MTI tud√≥s√≠t√≥j√°nak meg√°llap√≠t√°sa, hogy a k√∂z√∂ns√©g az elŇĎad√°st erŇĎs tapssal jutalmazta, megfelel a val√≥s√°gnak. A vit√°ban egyetlen kritikus k√©rd√©s hangzott el egy di√°k r√©sz√©rŇĎl, aki "fasizmust" emlegetett. Balog erre minden indulat n√©lk√ľl azt a v√°laszt adta, hogy mindenrŇĎl lehet t√°rgyszerŇĪen vitatkozni, de vigy√°zni kell az eff√©le, a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ esem√©nyei √≥ta s√ļlyosan elmarasztal√≥ jelzŇĎkkel: nem szabad ŇĎket √°lland√≥an haszn√°lni s tartalmukat ezzel le√©rt√©kelni, √©s meg kell gondolni, hogy aki ŇĎket haszn√°lja, az elv√°gja minden tov√°bbi t√°rgyilagos vita lehetŇĎs√©g√©t."

(EMMI, Sajt√≥-, Kommunik√°ci√≥s, K√∂zkapcsolati √©s Protokoll FŇĎoszt√°ly)