Inform√°ci√≥nk szerint a Korm√°nyzati EllenŇĎrz√©si Hivatal ellenŇĎrzi az ELTE k√∂zbeszerz√©seit. A Corvinuson is folyik ilyen vizsg√°lat, de ott viszont teljes √©s √°tfog√≥, √≠gy mindent ellenŇĎriznek. Az ELTE vezet√©se szerint az eddigi eredm√©nyek megnyugtat√≥ak voltak.

Kor√°bban az Index.hu egy r√∂vid h√≠rben sz√°molt be arr√≥l, hogy a Korm√°nyzati EllenŇĎrz√©si Hivatal vizsg√°lja az a Corvinus Egyetem gazd√°lkod√°s√°t. √ögy l√°tszik, hogy ez nem az egyetlen felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny, ahol megkezdte a vizsg√°l√≥d√°st a korm√°nyzati szerv. Szinte ugyanabban az idŇĎben a KEHI az E√∂tv√∂s Lor√°nd Tudom√°nyegyetemet is monitorozni kezdte.

Advertisement

√ögy tudjuk, hogy az E√∂tv√∂s Lor√°nd Tudom√°nyegyetemen c√©lzottan csak a k√∂zbeszerz√©seket vizsg√°lja a hivatal. Ez√©rt ezzel kapcsolatban a k√©rd√©seinket elk√ľldt√ľk Dr. F√°bri Gy√∂rgynek az ELTE K√∂zkapcsolati √©s kommunik√°ci√≥s √ľgyek√©rt felelŇĎs rektorhelyettes√©nek. F√°bri megerŇĎs√≠tette, hogy az egyetemen KEHI vizsg√°lat folyik, de szerint nem olyan dr√°mai a dolog a KEHI vizsg√°lat t√©nye, mivel szerinte "ez r√©sze a rendes mŇĪk√∂d√©snek, valamennyi k√∂lts√©gvet√©si fenntart√°s√ļ int√©zm√©nyben zajlanak a megfelelŇĎ √ľtemez√©sben ilyen adatszolg√°ltat√°sok, konzult√°ci√≥k".

A rektorhelyettes v√°lasz√°b√≥l megtudtuk, hogy az ELTE-n kor√°bban zajlott m√°r √ĀSZ vizsg√°lat, valamint azt is, hogy tavaly √≥ta k√∂lts√©gvet√©si fel√ľgyelŇĎ mŇĪk√∂dik az Egyetemen. F√°bri azt is megeml√≠tette, hogy "id√©n tavasszal a KEHI √°tfog√≥ vizsg√°latot v√©gzett az Egyetemen", b√°r a v√°laszb√≥l, annak eredm√©ny√©rŇĎl semmit nem tudtunk meg. F√°bri szerint egy KEHI vizsg√°lat teljesen √°tlagos dolog, mert ahogy ŇĎ fogalmazott "mindez a felsŇĎoktat√°s mŇĪk√∂d√©s√©ben is mag√°t√≥l √©rtetŇĎdŇĎ elem, a k√∂zp√©nzek c√©lszerŇĪ √©s jogszerŇĪ felhaszn√°l√°s√°nak rendszeresen ellenŇĎrz√©se az √°tl√°that√≥ gazd√°lkod√°s jogos ig√©ny√©bŇĎl fakad."

"A vizsg√°lat lez√°rult√°nak idŇĎpontj√°r√≥l, eredm√©nyeirŇĎl, azok nyilv√°noss√°g√°r√≥l, mivel nem az Egyetem vizsg√°l√≥dik, a KEHI tud nyilatkozni." - fejezte be F√°bri a levelet.

A Korm√°nyzati EllenŇĎrz√©si Hivatal feladatair√≥l errefel√© olvashattok. Itt egy lista arr√≥l, hogy miket vizsg√°lt m√°r a KEHI, √©s itt egy p√©lda a k√∂zelm√ļltb√≥l, hogy mi mindent lehet megtudni egy kisziv√°rgott KEHI jelent√©sbŇĎl

Advertisement

Kerest√ľk a KEHI-t, de nem v√°laszoltak. K√°r.