H√°rom v√°rosban, P√©csen, Tatab√°ny√°n √©s Budapesten szerveztek tiltakoz√≥akci√≥t ma a k√∂z√©piskol√°sok. C√©ljuk, hogy a ny√°ri sz√ľnetben is felh√≠vj√°k a figyelmet a k√∂zoktat√°sban zajl√≥ rombol√°sra. Az akci√≥ sor√°n iskol√°k elŇĎtt kr√©t√°ztak a betonra szlogekenet, bemutatva hogy miket gondolnak a Hoffmann R√≥zsa k√∂zoktat√°si √°llamtitk√°r fej√©ben √©lŇĎ ide√°lis gyerekek. K√©pek √©s besz√°mol√≥k k√∂vetkeznek.

Miért tiltakoztak?

Mint arr√≥l az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s t√∂bbsz√∂r is besz√°molt az oktat√°si korm√°nyzat sikerpropagand√°ja √©s ism√©tel gyŇĎzelmi jelent√©sei ellen√©re a magyar oktat√°s helyzete finoman sz√≥lva sem javult az ut√≥bbi √©vekben. A korm√°ny m√°st tervez a felsŇĎoktat√°ssal, mint amirŇĎl besz√©l. Folyamatosak az elvon√°sok, amiket a korm√°ny persze letagad. Az egyetemi auton√≥mia t√∂bb alkalommal is ment a kuk√°ba. A k√∂zoktat√°sban cs√∂kkent a tan√°rok √©s m√©g az alkotm√°nyt sem tudj√°k val√≥di form√°j√°ban kiosztani.

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Mik az elŇĎzm√©nyek?

A kr√©t√°z√°st szervezŇĎ k√∂z√©piskol√°soknak nem ez volt az elsŇĎ hasonl√≥ akci√≥juk. √Āprilisban a Szalay utc√°ba szerveztek flashmobot, ahol az√©rt tiltakoztak, mert a Hoffmann R√≥zsa nev√©vel f√©mjelzett reformok szerint√ľk egyendi√°kokat csin√°ln√°nak az iskol√°sokb√≥l. M√°jusban a v√©lem√©nyszabads√°g korl√°toz√°sa √©s a di√°kok leszar√°sa ellen akci√≥ztak a belv√°rosban √©s a Moszkva t√©ren. A h√≥nap elej√©n a szerint√ľk gyerekellenes, alattval√≥kat nevelŇĎ oktat√°si rendszer ellen √°lltak ki a K√°lvin t√©ren.

Advertisement

Milyen szövegeket krétáztak?

  • Gondolkodom, teh√°t probl√©ma vagyok!
  • M√©g kevesebb fizet√©st a tan√°roknak!
  • Minek nek√ľnk matek meg t√∂ri?
  • Minden √≥ra legyen tesi! Honv√©delmi leck√©ket minden sz√ľnetben!!
  • Minek nek√ľnk diploma? Koldulunk a sz√ľleinktŇĎl!
  • √öj√≠ttassuk fel az iskol√°kat a k√∂zg√©ppel!
  • - Tan√°rnŇĎ lenne egy k√©rd√©sem! - Nekem t√∂bb is...
  • T√∂r√∂lj√©k el a tank√∂telezetts√©get! N√∂velj√©k az analfabetizmust!
  • √ćrjuk √ļjra a t√∂rik√∂nyvet!
  • Egyenruh√°ban egyen k√∂nyvekkel egyen di√°kok!

Advertisement

Bajnai Gordon b√°csi

Sz√≥val a megbesz√©ltek szerint, elmentem egy k√∂z√©piskola el√© kr√©t√°zni. 2sz√≥t siker√ľlt lefirkantanom, mikor kij√∂tt egy fazon, hogy mit mŇĪvelek. V√°laszom nem volt t√ļl tisztelettud√≥, mert nyilv√°nval√≥ volt, hogy mit csin√°lok. Erre a fazon megk√©rdezte, hogy ki k√ľld√∂tt. Mikor megmondtam, hogy senki, √∂nsz√°ntamb√≥l j√∂ttem ide, meggyan√ļs√≠tott, (de csak a bajsza alatt d√∂rm√∂gve) hogy a Bajnai Gordon b√°csi.

Az emberek a rendŇĎrs√©ghez fordulnak

Ezen felhergelte mag√°t, √©s megk√©rt, hogy menjek el, √©s ezt szedjem le. Erre a v√°laszom az volt, hogy befejezem, azt√°n elmegyek az esŇĎ meg elv√©gzi a dolg√°t. A tan√°r √ļr, ekkor rendŇĎrs√©ggel fenyegetett, mivel nem akartam bajt, elmentem. A k√∂zeli buszmeg√°ll√≥ban folytattam a munk√°mat, mikor l√°ttam, hogy egy rendŇĎr kocsi meg√°ll az iskola elŇĎtt, az √ļr pedig nagy gesztikul√°l√°s k√∂zepette magyar√°z.

Advertisement

ErŇĎs nemzeti √∂ntudattal rendelkezŇĎ csoport

Tov√°bb mentem, 2 egym√°ssal szembeni t√©rre √≠rni az √≠rnival√≥m. Az elsŇĎ t√©ren, nem √ľtk√∂z√∂tt az akci√≥ semmi rosszall√°sba, sŇĎt. A m√°sik t√©rszerŇĪs√©gen viszont, egy nem t√ļl bizalomgerjesztŇĎ apuka sz√ļr√≥s szemmel n√©zett, majd telefon√°lt. Nem nagyon akartam mire v√©lni, ez√©rt √ļjfent folytattam. 2-3 perc m√ļlva egy 4fŇĎs erŇĎs nemzeti √∂ntudattal rendelkezŇĎ csoport j√∂tt hozz√°m. Ňźk megpr√≥b√°ltak sz√≥baelegyedni velem, a maguk m√≥dj√°n. A pontos p√°rbesz√©d nem maradt meg, mert el√©gg√© f√©ltem.A l√©nyege az volt, hogy ha nem hagyom abba, annak nem lesz sz√©p v√©ge. Gondoltam, ennyi izgalom el√©g lesz m√°ra, teh√°t √ļgy tettem, ahogy k√≠v√°nt√°k.

Advertisement

RendŇĎrt a kr√©t√°z√≥kra

Egyik bar√°tommal kr√©t√°ztunk ma d√©lut√°n Tatab√°ny√°n, az √Ārp√°d t√©ren, valamint ut√°na a V√©rtes Center elŇĎtt, abban a hitben, hogy az aszfaltkr√©t√°z√°sba nem lehet belek√∂tni, fel√≠rjuk a mondatokat, elolvass√°k az emberek, a k√∂vetkezŇĎ zivatar pedig elmossa. (Ugyanilyen akci√≥ folyt ezzel k√∂zel egy idŇĎben, k√©t nagyv√°rosban, Budapesten √©s P√©csett [ez ut√≥bbiba is rendŇĎrt h√≠vtak az egyetlen emberre, aki belev√°gott ebbe]). H√°t nem √ļgy t√∂rt√©nt, ahogy v√°rtuk. Az √Ārp√°d t√©ren a j√°r√≥kelŇĎk k√∂z√ľl t√∂bben meg√°lltak, hogy p√°r sz√≥t v√°ltsanak vel√ľnk, a legt√∂bb arra j√°r√≥ szimpatiz√°lt vel√ľnk. Egy idŇĎs h√∂lgy volt az, aki elkezdett benn√ľnket szidni, hogy mi√©rt nem iskol√°ba j√°runk (ny√°ron? o.O), ne szennyezz√ľk a k√∂rnyezetet (aszfaltkr√©t√°val? R√°k√©rdeztem, a h√∂lgy az unok√°j√°nak sem engedi, hogy kr√©t√°zzon? A v√°lasz megd√∂bbentŇĎ: Igen) M√°r v√©gezt√ľnk az √Ārp√°d t√©r "s√©t√°l√≥ utcai" r√©sz√©n, √©s a pl√°za elŇĎtt "d√≠sz√≠tett√ľk" a k√∂zter√ľletet, amikor megjelent a bar√°tom mellett a k√∂zteres √©s r√° p√°r percre a rendŇĎr√∂k is. (No meg hozz√°m kij√∂tt a pl√°z√°b√≥l a biztons√°gi szem√©ly is ezelŇĎtt nem sokkal, ugyanis a pl√°za fotocell√°s ajtaja el√© √≠rtam √©ppen j√≥magam p√°r feliratot, √©s mint kider√ľlt, az mag√°nter√ľlet, √≠gy oda enged√©ly kell a tulajdonost√≥l. Eln√©z√©st k√©rtem a hib√°m miatt, √©s biztos√≠tottam a biztons√°gi szem√©lyt arr√≥l, hogy elt√ľntetem a mag√°nter√ľletrŇĎl a feliratokat (3-at) azonnal. Ennyiben v√©g√ľl ki is egyezt√ľnk, nagyon eln√©zŇĎek voltak).

Advertisement

Miért nem Facebook?

A k√∂zter√ľlet fel√ľgyelŇĎ a "tett"-helysz√≠n√©n elk√©rte iratainkat (eny√©met √©s bar√°tom√©t), √©s a kocsihoz h√≠vott minket. Itt r√∂vid p√°rbesz√©d folyt arr√≥l, hogy mi√©rt csin√°ltuk, amit csin√°ltunk, hova j√°runk, √©s mi√©rt nem a facebook-ot haszn√°ljuk, vagy sz√≥r√≥lapozunk. (Az√©rt, mert az nem el√©g figyelemfelh√≠v√≥. A facebookon egy ilyen poszt nem sok emberhez jut el. max az ismerŇĎs n√©h√°ny ismerŇĎs√©hez, a sz√≥r√≥lapoz√°sr√≥l meg annyit, hogy mindenki sz√≥r√≥lapozik, aki el akar adni, venni akar, vagy rekl√°moz valamit. Kicsi a hat√©konys√°ga)

Nem indul eljárás krétázásért

Az elj√°r√≥ szem√©ly meg√©rt√©s√©t fejezte ki, mondta, hogy ŇĎ is volt fiatal, ŇĎ is l√°zadozott a rendszer ellen, √≠gy annyiban egyezt√ľnk meg vele, hogy nem indul elj√°r√°s ellen√ľnk, amennyiben elt√ľntetj√ľk a kr√©tafeliratokat. (Ott a helysz√≠nen nekem nem jutott eszembe k√©rni az urat, hogy hivatkozzon paragrafusra, miszerint mi milyen szab√°lys√©rt√©st k√∂vett√ľnk el, mert rong√°l√°s nem √°llja meg a hely√©t, ugyanis k√°reset nem t√∂rt√©nt. K√©sŇĎbb elolvastam a Tatab√°nyai k√∂zl√∂ny 2012 szeptemberi online kiadv√°ny√°t, Tatab√°nya Megyei Jog√ļ V√°ros √Ėnkorm√°nyzata K√∂zgyŇĪl√©s√©nek 43/2012 (XI.21.) √∂nkorm√°nyzati rendelete a tiltott, k√∂z√∂ss√©gellenes magatart√°sair√≥l. Ebben nem tal√°ltam idev√°g√≥ rendeletet, ugyanis nem extr√©m sportot ŇĪzt√ľnk, nem a szobrot √©s egy√©b d√≠szt√°rgyakat rong√°ltuk, √©s nem is j√°tszottunk az √Člet f√°j√°n√°l l√©vŇĎ csobog√≥/k√ļt szerŇĪs√©gben.) Mi k√©szs√©gesen eleget tett√ľnk a hivatalos szervek k√©r√©s√©nek (a rendŇĎr√∂k igazoltattak minket, √©s el√©g volt nekik az, hogy mi m√°r megegyezt√ľnk a k√∂zter√ľlet fel√ľgyelŇĎvel). √Āll√≠t√≥lag a t√©rfigyelŇĎ kamer√°kkal figyeltek addig benn√ľnket, √©s a k√∂zter√ľlet fel√ľgyelŇĎ k√∂rbej√°r a "tett" helysz√≠n√©n a k√©sŇĎbbiekben, √©s ha ott lesznek a feliratok, akkor elj√°r√°st kezdem√©nyez ellen√ľnk. Mi sz√©pen elt√ľntett√ľk a feliratokat, a j√°r√≥kelŇĎk megd√∂bben√©s√©re. Volt aki azt mondta, tanuls√°gosak voltak a feliratok. A fiatalokt√≥l a k√∂z√©pkor√ļakon √°t, aki l√°tta, hogy takar√≠tjuk a feliratokat, egy√ľtt√©rz√©s√©t fejezte ki, √©s ez az√©rt j√≥l esett nek√ľnk a takar√≠t√°s k√∂zben.