Meglepő fordulattal állt ma elő a piramisügybe keveredett hallgatói önkormányzat, rögtön sajtótájékoztatót is hirdetett, hogy a tudomására jutott skandallumot nyilvánosságra hozza. Ament Balázs, az SZTE EHÖK Felügyelőbizottságának elnöke állt ki azzal, hogy Bástya elvt... Török Márkot be akarta sározni a HVG újságírója, aki magát az ellenség megtévesztése céljából indexesnek álcázza. Mindezt azért, hogy feljebb jusson a szerkesztőségi ranglétrán, és ezért kész ádáz módon keresztülgázolni akár mentorain és jótevőin is.

Nem csak úgy a levegőbe mondták mindezt, van hangfelvétel is, amit Beric Dondarrion töltött fel. Ebből három rövid ízelítőt kaptak a sajtó munkatársai, a HÖK-ösök a teljes felvételt lázasan keresik, nagyon szeretnék hallani, hogy további következményei legyenek. Ugyanis azon Unyatyinszki György olyan borzalmakról beszél két ismeretlen személynek, miszerint be kell sározni az EHÖK legendás elnökét, vagy hogy neki ezért a hadjáratért szerkesztőségi előmenetel lesz a jutalma. Arról nem esett szó, hogy akkor most mi újság a piramisüggyel, miért mond Mechler Ákos olyanokat hangfelvételen, hogy vissza kell osztani a fizetésekből, és Márk biznisze az egész.

Nem tudni, hogy a HÖK-tagok hol keresték a teljes hangfelvételt, nekünk marha egyszerűen meglett, azt is feltöltötte már előző nap Beric Dondarrion. Nagy választék nincs, hogy ki lehet ez a rejtélyes hős, vagy Juhász Gergely, a piramisügyben hírbe hozott Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesület titkára, vagy Vágó Ádám, ugyanezen szervezet elnöke. Biztos jól eldugták a felvételt Ament Balázs elől, és nagy konspiráció árán csempészték a háta mögött a youtube-ra.

Kicsit nehezen érthető, mert nagy a háttérben a kocsmazaj, de összefoglaljuk a beszélgetést, hogy eldönthessétek, mi ez: a vérszomjas törtető Unyatyinszki rágalomhadjárata, vagy normális oknyomozói munka? Jó szórakozást a szegedi Portik-ügyhöz!

Unyatyinszki azzal kezdi, hogy a hangfelvételt pár hónappal ezelőtt kapták, de jegelték a témát, hogy védjék az érintetteket. Elmondja Juhásznak és Vágónak, hogy mi hangzik el a hangfelvételen Mechlertől (ami a HVG cikkében is megjelent). A hangfelvétel bíróságon nem bizonyító erejű, mert a jog előírja, hogy a másik félnek is tudnia kell elkészültéről, de Mechler elmondja rajta, amikor kérdezik, hogy kinek lehet beszélni a piramisrendszerről, hogy "felőlem mondhatod bárkinek". Unyatyinszki elmondja Juhásznak és Vágónak, hogy ha lehet, az ügyet az egyetemen, fegyelmi eljárás keretei közt tartaná, mert az egyetemnek sem jó a botrány, és sokan úgy is kerültek bele, hogy csak muszájból megadták a nevüket. De mindenféleképp lesz következmény, csak kérdés, hogy mi. Találkozni fog a rektorral, aki még csak annyit tud, hogy van egy hangfelvétel, de azt pontosan nem, hogy mit tartalmaz, és nem mindegy, hogy mit fog neki mondani. Nehezen kivehető, de a cél minden bizonnyal az, hogy Mechler és Török Márk felelősségét firtassák az ügyben.

Kitér arra, hogy a témával egy HVG-s kolléga is foglalkozik, akivel megegyezett, hogy két hét alatt megpróbál az érintett HÖK-ösökkel egyezkedni, ha ez nem sikerül, a HVG hozza le a cikket, de arra már nem lesz hatása, hogy ott mi jön le az ügyből.

Saját érintettségéről elmondja, hogy őt is megpróbálta Mechler beszervezni, vitatkoztak is, hogy az alá beosztott (Unyatyinszki a SZTEreo egyetemi lap főszerkesztője volt) újságírókkal miért kell ezt csinálni. Velük meg is egyezett abban, hogy papíroznak, de pénzt nem szed be tőlük. Saját fizetéséből viszont osztott felfelé.

Vágó megszólal: ő mint az egyesület elnöke, biztos abban, hogy minden rendben van, bele is lehet írni a cikkbe, ő akkor is nyugodtan alszik, ha nyomozás van.

Unyatyinszki szerint viszont nem lehet eltekinteni attól, hogy Mechler milyen részletesen beszélt az ügyről. Attól, hogy le van papírozva, a jogsértő cselekmények még megtörténtek. Talán el lehet érni, hogy az egészet Törökre terheljék.Majd kitérnek arra, hogy hogyan zajlanak a fegyelmi ügyek.

Vágó megkérdi, hogy Unyatyinszki hol dolgozik, az Indexnél? Ott. Juhász rákérdez, hogy ez az ügy jó feljebbjutási lehetőség is lehetne? A válasz az, hogy az Index jelenlegi helyzetében akár igen, kevesen dolgoznak a szerkesztőségben (az induló 444.hu-hoz egyszerre több munkatárs távozott).

Juhász elmondja, hogy egy napig gondolkodott, megrágta a dolgot, és nem érti, nem gondolja komolynak ezt az ügyet. A hangfelvételt se lehet nyomozásnál felhasználni. Unyatyinszki szerint hiába csak a Mechler által elmondottak hangfelvétele áll rendelkezésre, abból mindenképp ügy lesz, ha cikkben megjelenik. És ha az ügyészség nem is lép fel, az egyetem mindenképp indít belső vizsgálatot. Unyatyinszki azt szeretné, hogy ne mások vigyék el a balhét Török helyett.

Vágó megint kitér arra, hogy mindent megtett elnökként és minden rendben volt, és nem akar mást besározni. Ami feladata volt az alapszabályban lefektetve, annak eleget tett és mindig mindent úgy csinált, hogy nyugodtan alhasson. Unyatyinszki szerint már nagyobb horderejű az ügy, mint az "ELTE-s hülyéskedés a listákkal", és jobban rá is fognak szállni a megfelelő hatóságok. De amíg ő írja meg, megvan a lehetőség arra, hogy kisebb legyen a vérveszteség, viszont ha a HVG-nél köt ki, ott már nem tudja kontroll alatt tartani.

Itt nem csak arról van szó, hogy mi van Vágóékkal, hanem azokkal is, akik úgy kerültek be a rendszerbe, hogy feljebbvalói utasítást követtek. Például az EHÖK sajtófőnöke, akit Török tartott olyan nyomás alatt, hogy részt kellett vennie a rendszerben. Illetve Unyatyinszki egyik főnöke harminc ember előtt elmondta, hogy ha nem vesz részt ebben, akkor neki nem csak a hallgatói önkormányzati, hanem az egész egyetemi tevékenysége veszélybe kerül. Ebből a gebaszból viszont csak az nem veszi ki a részét, aki elindította - Unyatyinszki őt akarja bebuktatni. Szerinte Juhásznak és Vágónak is kellett arról tudni, hogy csak az kaphat munkát, aki belép az egyesületbe.

Vágó megkérdi, hogy akkor az a lényeg, hogy sározzák be Törököt, és akkor nekik jó lesz? Unyatyinszki szerint igen. "Tudom, hogy szarul hangzik, és hívhattok akár gecinek is, de attól függetlenül én ezerszer elmondtam nekik is akkor, mikor csinálták ezt az egészet, hogy ez szar, ezt felejtsék el, ezt hagyják abba, és én nem is léptem be. Viszont abban a pillanatban, hogy megjött ez a hanganyag, nem tudom már azt csinálni, amit eddig. Nem tudom már azt csinálni én se, hogy nem teszek semmit. Alapvetően az én erkölcsi iránytűm is egy olyan dolog, a lelkiismeretem is egy olyan dolog, hogy nem tehetem azt, hogy nem csinálok semmit, a másik része meg, hogy mindenképpen lesz belőle írás, és ha már elkerülhetetlen a dolog, akkor inkább oldjuk meg úgy, hogy minél kisebb gebasz legyen." Szerinte ez az ügy a felsőoktatás egészére is kihathat, de Juhász szerint nem olyan komoly. A Narancsos cikk szerinte sokkal durvább volt. Unyatyinszki szerint ez más szituáció, mert a Magyar Narancs cikke találgatásokon alapult, itt meg egy volt HÖK elnök, Török Márk jobbkeze maga nyilatkozik törvénytelenségekről.

Elmondja megint, hogy másnap találkozik a rektorral, akivel szűkszavúbban és árnyaltabban fog beszélni, neveket még nem ad ki, de nem tudja azt mondani, hogy megáll az ügy. Vágó megkérdi, találkoznak-e, miután beszélt a rektorral - igen, Unyatyinszki velük beszél először mindenképp. Mechlerrel is fog beszélni, de eddig azért nem mondta neki, mert ő volt, aki alapvetően elszúrta és nem akarja, hogy meggondolatlanságot csináljon. Úgy akar elé odaállni, ha már azt tudja mondani, hogy sikerült az ügyet úgy intézni, hogy minél kevesebb kár legyen. Mechler onnantól van bajban, ha kilép az ügy az egyetemről.

Unyatyinszki beszél arról, milyen egyesületi kifizetésekre emlékszik - például tüntetésre kereplők a szervezet számlájáról lettek kifizetve, de előfordult, hogy a HÖK-iroda vezetőjének is onnan utaltak fizetést, amikor a hallgatói önkormányzat számlájáról nem lehetett. Vágó erre nem emlékszik, de szerinte megvan minden kimutatás, meg ami kell.

Advertisement

A teljes hangfelvétel: