Folytat√≥dik az ukr√°n parlament √ľl√©se, napirenden van a letart√≥ztatott t√ľntetŇĎk szabadon bocs√°t√°sa. Janukovics a parlament feloszlat√°s√°val fenyegeti saj√°t p√°rtj√°nak frakci√≥j√°t. LeleplezŇĎ riportot k√∂z√∂ltek arr√≥l, hogyan szerveznek verŇĎembereket a t√ľntetŇĎk ellen. Szerd√°n is k√∂vetj√ľk az esem√©nyeket.

A kijevi F√ľggetlens√©g t√©r √©jjel.

Janu√°r 22. √≥ta minden nap k√∂vetj√ľk az ukr√°n esem√©nyeket - kattints ide az √∂sszes h√≠r√∂sszefoglal√≥nk√©rt!

Helyszíni stream:

Az esem√©nyeket budapesti idŇĎz√≥na szerint t√ľntetj√ľk fel, Kijevben egy √≥r√°val t√∂bb van.

Advertisement

Janu√°r 29., szerda

Az este h√°tral√©vŇĎ r√©sz√©ben akkor jelentkez√ľnk, ha rendk√≠v√ľli esem√©ny t√∂rt√©nik. Cs√ľt√∂rt√∂k√∂n az elsŇĎ rendes h√≠r√∂sszefoglal√≥nk 9 √≥rakor v√°rhat√≥, a holnapi tud√≥s√≠t√°sokat keress√©tek az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s blogon √©s az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s facebook oldal√°n.

22.00 BREAKING

A parlament a R√©gi√≥k P√°rtj√°nak javaslata alapj√°n fogadta el az amnesztiat√∂rv√©nyt. Eszerint csak akkor bocs√°tj√°k szabadon a t√ľntetŇĎket, ha a tiltakoz√≥k minden elfoglalt ter√ľletet felszabad√≠tanak. A parlamentben az ellenz√©ki k√©pviselŇĎk azt k√°nt√°lj√°k: "rabszolg√°k". Az ellenz√©ki vezetŇĎk r√∂videsen felsz√≥lalnak a Majdanon. (EuroMaidan PR)

Advertisement

21.00

Janukovics azzal a sz√°nd√©kkal √©rkezett a parlamentbe, hogy pacifik√°lja p√°rtj√°t. Ez minden bizonnyal nem siker√ľlt neki. A R√©gi√≥k P√°rtja √©s az eln√∂k frakci√≥vit√°ja k√©sŇĎbb az ellenz√©ki frakci√≥vezetŇĎk t√°rsas√°g√°ban folytat√≥dott. V√©g√ľl Janukovics szemmel l√°that√≥an csal√≥dottan t√°vozott. (EuroMaidan PR)

Az eln√∂k k√©pviselet√©ben Jurij Mirosnicsenko biztos√≠tott mindenkit, hogy a R√©gi√≥k P√°rtja szavazni fog az amnesztiat√∂rv√©nyrŇĎl. (EuroMaidan PR)

Advertisement

A pravda.ua r√©szletesen besz√°molt arr√≥l, mi t√∂rt√©nt a parlamentben. Leszja Orobec ellenz√©ki k√©pviselŇĎ szerint 52 nev√©t nem v√°llal√≥ korm√°nyp√°rti k√©pviselŇĎ megszavazta volan az amnesztiat√∂rv√©nyt, erre meg√©rkezett Janukovics √©s k√∂zvetlen k√≠s√©rete, √©s a m√°r eml√≠tett fenyeget√©seket tette. Ek√∂zben Klicsko, Arzenyij Jacenyuk √©s Oleg Tyahnyibok egy mindh√°rmuk √°ltal al√°√≠rt cetlit juttatott el az eln√∂kh√∂z. Ezek ut√°n az eln√∂k t√°vozott. (Ukr√°n Pravda)

Advertisement

Janukovics v√©g√ľl p√°rtja frakci√≥j√°val egy√ľtt elhagyta a parlamentet. Az UDAR sz√≥vivŇĎje, Okszana Zinovjev szerint az ellenz√©ki frakci√≥vezetŇĎk is vele tartottak. Egy √ļjs√°g√≠r√≥ elcs√≠pte az eln√∂k√∂t a l√©pcsŇĎn, de csak annyit siker√ľlt fel√© kiab√°lnia: "H√°ny embernek kell m√©g meghalnia?"(EuroMaidan PR)

A Maidan jelent√©se szerint Janukovics a parlament pinc√©j√©ben ord√≠tozik a saj√°t p√°rtja k√©pviselŇĎivel, mivel azok mindenk√©ppen meg akarj√°k szavazni az amnesztit√∂rv√©nyt. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Nem √©ppen az ut√≥kar√°csonyi hangulat jellemzŇĎ az ukr√°n parlament √ľl√©s√©re. Megszavazt√°k, hogy addig √ľlnek ott, am√≠g az amnesztia k√©rd√©s√©t nem rendezik (Kyiv Post).

√Črdekes infografik√°t tal√°ltunk, ami elmagyar√°zza az ukr√°n parlament (Verhovna Rada) fel√©p√≠t√©s√©t, √©s p√°rtar√°nyait. Sorrendben balr√≥l jobbra: R√©gi√≥k P√°rtja (korm√°nyp√°rt, Kommunist√°k, F√ľggetlenek, Batykisvscsina (Anyaf√∂ld) P√°rt, UDAR (√út√©s) P√°rt, Szvoboda (Szabads√°g) P√°rt, √∂sszesen: 447 fŇĎ. (AFP, twitter)

Advertisement

Viktor Janukovicsot t√∂bbsz√∂r is l√°tt√°k ki-be j√∂nni a parlamentbŇĎl, a korm√°nyp√°rt frakci√≥j√°t akarja megakad√°lyozni abban, hogy az amnesztiat√∂rv√©nyeket megszavazz√°k. Legut√≥bb leghŇĪs√©gesebb h√≠vei, t√∂bbek k√∂z√∂tt Kliujev, √©s Arbuzov t√°rsas√°g√°ban l√°tt√°k.(EuroMaidan PR)

D√©lut√°n Orb√°n Viktor k√∂z√∂s sajt√≥t√°j√©koztat√≥t tartott Donald Tusk lengyel minisztereln√∂kkel. Itt √ļjs√°g√≠r√≥i k√©rd√©sre elmondta: ‚ÄěA k√°osz √©s az anarchia vesz√©lye itt van az √°llamhat√°rn√°l." (444.hu)

Advertisement

Az Egyes√ľlt Kir√°lys√°gban √©lŇĎ ukr√°nok ma 6500 al√°√≠r√°ssal ell√°tott pet√≠ci√≥t adtak √°t David Cameron brit minisztereln√∂knek a Downing Street 10-ben, amelyben az ukr√°n vezetŇĎk elleni szankci√≥kat k√∂vetelnek. (demotix.com)

Szlavutics v√°ros polg√°rmestere megakad√°lyozta, hogy v√°ros√°b√≥l rendŇĎr√∂k induljanak Kijevbe. (Vitalij Szedjuk, twitter)

Advertisement

A Maidan aktivist√°i Ukrajna-szerte online p√©nzgyŇĪjt√©sbe kezdtek. (EuroMaidan PR)

20.30 BREAKING!

Viktor Janukovics eln√∂k saj√°t p√°rtj√°t fenyegeti, az √ľl√©sen ord√≠tozni kezdett vel√ľk, majd k√∂z√∂lte, hogy feloszlatja a parlamentet √©s a korm√°nyp√°rti k√©pviselŇĎkkel szemben is alkalmazni fogja a janu√°r 16-i, jogkorl√°toz√≥ t√∂rv√©nyeket. A t√∂rv√©nyek visszavon√°s√°t Janukovics m√©g nem √≠rta al√°, √≠gy azok alapj√°n j√≥val k√∂nnyebb a parlamenti k√©pviselŇĎk mentelmi jog√°nak elv√©tele, √©s ak√°r a parlamenti √ľl√©s k√∂zben is letart√≥ztathat√≥ak. Ezt eredetileg az ellenz√©k sakkban tart√°s√°nak sz√°nd√©k√°val tett√©k a t√∂rv√©nybe. (EuroMaidan PR)

Advertisement

19.30

Besziv√°rgott a "titusk√°k" k√∂z√© egy antikorrupci√≥s csoport. Az 1+1 telev√≠zi√≥ riportot k√∂z√∂l arr√≥l, hogy piramisj√°t√©k-rendszerben szerveznek verŇĎembereket a t√ľntetŇĎk ellen. Internetes oldalakon toboroznak, a "brig√°dvezetŇĎk" 200 hrivny√°t, az alattuk l√©vŇĎk √≥r√°nk√©nt t√≠z hrivny√°t kapnak. A szabadcsapatokat az orsz√°g keleti fel√©ben ny√≠ltan fogadj√°k fel a megyei vezetŇĎk, √©s √©jszaka a rendŇĎr√∂kkel egy√ľtt vad√°sznak. Ugyan a Kijevbe vezetŇĎ utak le vannak z√°rva, a titusk√°kat mindig beengedik a rendŇĎr√∂k, √©s igazolj√°k is nekik, hogy merre j√°rtak, hogy megkaphass√°k a p√©nz√ľket. A rendŇĎrs√©g tagad, a luhanszki korm√°nyz√≥ viszont elismerte, hogy haszn√°l verŇĎembereket. (1+1 TV)

A parlament eln√∂ke bejelentette, hogy ma addig √ľl√©seznek, am√≠g nem sz√ľletik meg√°llapod√°s a letart√≥ztatott t√ľntetŇĎk szabadon bocs√°t√°s√°r√≥l. (LB.ua)

Advertisement

Az ukr√°n parlament napirendre veszi a b√ľntetŇĎ t√∂rv√©nyk√∂nyv m√≥dos√≠t√°s√°t, aminek k√∂vetkezt√©ben kiszabadulhat a b√∂rt√∂nbŇĎl a volt minisztereln√∂k, Julia Tyimosenko. (LB.ua)

A R√©gi√≥k P√°rtj√°nak k√©pviselŇĎi kezdem√©nyezik Igor Kaletnyiknek, a parlament aleln√∂k√©nek lev√°lt√°s√°t. Kaletnyik a Kommunista P√°rt tagja. Az√©rt t√°vol√≠tan√°k el, mert a t√ľntetŇĎk √°ltal kritiz√°lt, janu√°r 16-i jogkorl√°toz√≥ t√∂rv√©nyeket a h√°zszab√°llyal √©s az alkotm√°nnyal szembemenve fogadt√°k el. (LB.ua)

Neves ukr√°n √ľgyv√©dek bizotts√°got alak√≠tanak az emberi jogokat √©rt s√©relmek kivizsg√°l√°s√°ra. (LB.ua)

Advertisement

Elmar Brok, az Eur√≥pai Parlament K√ľl√ľgyi Bizotts√°g√°nak eln√∂ke szerint nem szabad felt√©teleket szabni a letart√≥ztatott t√ľntetŇĎk szabadon enged√©s√©re. (LB.ua)

Az ukr√°n bel√ľgyminiszt√©rium nyilv√°noss√°gra hozta az eddig elhunyt rendŇĎr√∂k neveit. Alexander Kiszilevszkijt tegnap radik√°lisok √∂lt√©k meg t√∂bb k√©ssz√ļr√°ssal, az elk√∂vetŇĎk az egyik helyi egyetem hallgat√≥i. Helyi √ļjs√°g√≠r√≥k szerint a gyan√ļs√≠tottak azonban egy oroszp√°rti szervezet, az ‚Äě√öj Oroszorsz√°g" tagjai. Egy m√°sik rendŇĎrt, Alexander Endrzsievszkijt p√©nteken lŇĎtt√©k le Kijevben. A Bel√ľgyminiszt√©rium szerint az elk√∂vetŇĎk az Ukr√°n FelkelŇĎk Hadserege nevŇĪ szervezet tagjai. (LB.ua)

18.00

Janukovics eln√∂k ma tal√°lkozott az ENSZ k√ľld√∂ttj√©vel, Robert Serryvel is. (Interfax)

Advertisement

A parlamentben Vagyim Kolesznicsenko korm√°nyp√°rti k√©pviselŇĎ Ukrajna sz√∂vets√©gi √°llamm√° alakul√°s√°nak terv√©rŇĎl besz√©l. Mint mondta, erre az√©rt van sz√ľks√©g, mert az orsz√°g ‚Äěa szakad√°s sz√©l√©n √°ll". Ez√©rt elsŇĎsorban az ellenz√©ki t√ľntetŇĎket tette felelŇĎss√©. (EuroMaidan PR)

Valami kifejezetten k√©sz√ľl viszont korm√°nyk√∂r√∂kben: a volt v√©delmi miniszter Anatoli Hritszenko arr√≥l √©rtes√ľlt, katonatiszteket sz√≥l√≠tanak fel kil√©p√©sre, amennyiben nem √≠rnak al√° egy felh√≠v√°st, amely felk√©ri Viktor Janukovics eln√∂k√∂t a ‚Äět√∂rv√©nyes rend helyre√°ll√≠t√°s√°ra". (EuroMaidan PR)

A parlament megszavazta, hogy az √ľl√©st k√©sŇĎ √©jszak√°ig tolj√°k ki, majd √ļjabb sz√ľnetet rendelt el. Alekszandr Turcsinov ellenz√©ki k√©pviselŇĎ arr√≥l besz√©lt a sajt√≥nak, hogy az ellenz√©ki frakci√≥kban √ľlŇĎk t√∂bbs√©ge kiz√°r√≥lag felt√©tel n√©lk√ľli amneszti√°t fogad el. (EuroMaidan PR)

Advertisement

A kijevi parlamentben a k√©pviselŇĎk a szavaz√°s megkezd√©s√©re v√°rnak. A k√©pviselŇĎk v√°rakoz√°s k√∂zben azt kezdt√©k el skand√°lni hogy ‚ÄěMa, Ma, Ma". (Rebecca Harms, twitter/EuroMaidan PR)

Az Ukr√°n Munk√°ltat√≥k Sz√∂vets√©g√©nek eln√∂ke, Dmitri Firtas szerint az orosz-ukr√°n ‚Äěkereskedelmi h√°bor√ļ" √ļjraindult az oroszorsz√°gi ukr√°n import korl√°toz√°s√°val. (Lb.ua)

Advertisement

A Szvoboda P√°rt h√≠rad√°sa szerint 68 t√ľntetŇĎt m√°r kiengedtek a b√∂rt√∂nbŇĎl. (EuroMaidan PR)

Nyikolai Tomenko, az ellenz√©ki Baktyivscsina k√©pviselŇĎje szerint az ellenz√©k t√∂bbs√©ge nem √©rtett egyet azzal, hogy a t√ľntetŇĎk amneszti√°j√°nak elŇĎfelt√©tele kell hogy legyen az elfoglalt √©p√ľletek elhagy√°sa, a frakci√≥vezetŇĎk m√©gis megegyeztek ebben. A Baktyivscsina frakci√≥ja magyar idŇĎ szerint f√©l 5-kor ez√©rt ki is vonult a parlamentbŇĎl. (LB.ua/Interfax)

Advertisement

Vlagyimir Putyin bejelentette: a rendk√≠v√ľli orosz k√∂lcs√∂nt nem foly√≥s√≠tj√°k Ukrajn√°nak, am√≠g az √ļj korm√°ny fel nem √°ll. Ugyan√≠gy rendelkeztek a g√°z √°r√°nak cs√∂kkent√©s√©rŇĎl is. Ezzel √ļgy tŇĪnik, az orosz gazdas√°gi nyom√°sgyakorl√°s Ukrajna ir√°ny√°ba t√©nyleg elkezdŇĎd√∂tt. (EuroMaidan PR/Bloomberg)

Alexander Michelson, az Ukrajinszki Tizsden hetilap √ļjs√°g√≠r√≥ja facebook posztban jelentette be, hogy ismeretlen emberek facebook fot√≥i ‚Äěradikalizmus√°ra" hivatkozva h√°zkutat√°si enged√©ly n√©lk√ľl t√∂rtek be hozz√°. Telefon√°lni nem engedt√©k. M√©g vizsg√°lja, eltŇĪnt-e valami, esetleg elhelyeztek-e polosk√°t. (LB.ua)

Az ellenz√©k a hat√≥s√°gokat sejti az AutoMaidan vezetŇĎj√©nek eltŇĪn√©se m√∂g√∂tt. Dmitri Bulatov m√©g mindig nem ker√ľlt elŇĎ. (EuroMaidan PR/Ukr√°n Pravda)

Advertisement

√úgyv√©d ‚ÄěŇĎrangyal" ny√ļjt ingyenes v√©delmet egy beb√∂rt√∂nz√∂tt t√ľntetŇĎnek ‚Äď sz√°molt be a Kyiv Post.

Cserkaszi megye eln√∂ke azt√°n tudja, mi az az ŇĎszinte, egyenes v√°lasz. A vid√©ki v√°rosban tegnapelŇĎtt este l√°ngra kapott √©s ki√©gett AutoMaidan j√°rmŇĪvekn√©l szerinte ‚Äětechnikai hiba l√©pett f√∂l". (lb.ua)

16.35

Az Eur√≥pai Bizotts√°g Monitoring Bizotts√°ga Ukrajna szavazti jog√°nak felf√ľggeszt√©s√©t fontolgatja. (Interfax)

Advertisement

Az ukr√°n forradalom arcai. (John Lehmann, twitter)

Az Ukr√°n Parlament rendk√≠v√ľli √ľl√©se k√©t t√∂rv√©nytervezetrŇĎl szavaz (amnesztia, alkotm√°nyoz√≥ bizotts√°g fel√°ll√≠t√°sa) d√©lut√°n. A t√∂rv√©nytervezetek sz√∂veg√©ben m√°r megegyeztek, azokat hamarosan nyilv√°noss√°gra hozz√°k (EuroMaidan PR)

Advertisement

√öjabb rendŇĎrt lŇĎttek agyon Kijevben. A 42 √©ves f√©rfi a k√≥rh√°zban halt bele mellkasi s√©r√ľl√©seibe. Kijev Dnyiprovszki ker√ľlet√©nek rendŇĎrs√©ge gyilkoss√°g alapos gyan√ļj√°val kezdett nyomoz√°st. (KyivPost)

Az EuroMaidan √°ltal kezdem√©nyezett DigitalMaidan ma a legelsŇĎ helyre l√©pett elŇĎ a twitteren. A DigitalMaidan-al c√≠mk√©zett √ľzenetek a nemzetk√∂zi m√©di√°t sz√≥l√≠tj√°k fel az ukrajnai esem√©nyek bemutat√°s√°ra. (France24 TV)

Elmar Brok, az EP K√ľl√ľgyi Bizotts√°g√°nak eln√∂ke a beb√∂rt√∂nz√∂tt ukr√°n t√ľntetŇĎk felt√©tel n√©lk√ľli amneszti√°j√°ra sz√≥l√≠tott f√∂l. (EuroMaidan PR/Kyiv Post)

Advertisement

A zaporizsjei b√≠r√≥s√°g 26 t√ľntetŇĎt helyezett h√°zi ŇĎrizetbe. (Interfax)

Gyennagyij Csizsikov, az Ukr√°n Kereskedelmi- √©s Iparkamara Eln√∂ke bejelentette, az ukr√°n importsz√°ll√≠tm√°nyok oroszok √°ltali korl√°toz√°sa √©s a fokozott hat√°rellenŇĎrz√©sek nagyon aggaszt√≥ak, ez√©rt bŇĎvebb t√°j√©koztat√°s c√©lj√°b√≥l hamarosan Moszkv√°ba utazik. (KyivPost)

Advertisement

Vide√≥ a Hromadszke TV munkat√°rsainak megt√°mad√°s√°r√≥l. √Čpp egy korm√°nyp√°rti t√ľntet√©st k√∂zvet√≠tenek, amikor a ‚Äětitusk√°k" elveszik a tud√≥s√≠t√≥ tabletj√©t √©s sajt√≥k√°rty√°j√°t. (lb.ua)

Az EuroMaidan hosszabb cikket k√∂z√∂l arr√≥l, hogy szerint√ľk mennyire t√ļlbecs√ľli a nyugat Yanukovics kompromisszumainak jelentŇĎs√©g√©t. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Angela Merkel n√©met kancell√°r a Bundestagban tartott mai orsz√°g√©rt√©kelŇĎ besz√©d√©ben felh√≠vta a figyelmet Ukrajna helyzet√©re, k√∂z√∂lve, hogy mind a Kijevi N√©met Nagyk√∂vets√©g mind a K√ľl√ľgyminiszt√©rium k√∂zelrŇĎl k√∂veti az esem√©nyeket a leg√ļjabb ‚Äěkomoly egyeztet√©sek" f√©ny√©be. Hozz√°tette m√©g: ‚Äěaz ukr√°n t√ľntetŇĎk szav√°t meg kell hallanunk." (Deutsche Welle)

Zaporizsj√©ben √©s Dnyepropetrovszkban a fŇĎv√°rosi t√°rgyal√°sok ellen√©re is tov√°bb folyik a t√ľntetŇĎk letart√≥ztat√°sa √©s elrabl√°sa, mivel √ļjabb k√≠s√©rletek t√∂rt√©ntek korm√°nyzati √©p√ľletek elfoglal√°s√°ra. (EuroMaidan PR)

Advertisement

15.05

Ukrajna ism√©t fizet√©si halad√©kot k√©rt Oroszorsz√°gt√≥l r√©gebbi fenn√°ll√≥ energiatartoz√°saira. Dimitrij Medvegyev orosz minisztereln√∂k szerint a k√©rd√©st az √ļj ukr√°n korm√°nnyal val√≥ t√°rgyal√°sok sor√°n kell majd rendezni (Interfax)

Az oroszok minden jel szerint nem hivatalosan szigor√≠tott√°k a kereskedelmi importforgalom hat√°rellenŇĎrz√©s√©t ukr√°n hat√°rszakaszukon. (EuroMaidan PR)

Advertisement

A profitline.hu ad h√≠rt arr√≥l, hogy a Standard and Poors kedd este a spekulat√≠v s√°v m√©ly√©re minŇĎs√≠tette le Ukrajna √°llamad√≥ss√°g√°t.

Viktor Janukovics m√©g mindig nem ellenjegyezte a janu√°r 16.-i t√∂rv√©nyek visszavon√°s√°t, √©s arr√≥l sincsenek egyelŇĎre egy√©rtelmŇĪ h√≠rek, hogy a parlament eln√∂ke al√°√≠rta-e az ezt kimond√≥ tegnapi t√∂rv√©nyt. (EuroMaidan PR)

Az ellenz√©kiek harcosai a mai nappal Nemzeti G√°rd√°kba szervezŇĎdtek, √©s fel is esk√ľdtek a szervezetbe a kor√°bban elfoglalt Ukrajna H√°z√°ban. (KyivPost)

Advertisement

Andrij Kliujev, az ukr√°n eln√∂ks√©g kabinetfŇĎn√∂ke t√°rgyal√°sokat folytatott az Ukrajn√°ban tart√≥zkod√≥, Elmar Brok vezette EP k√ľld√∂tts√©ggel. Kliujev ezen a tal√°lkoz√≥n √≠g√©retet tett arra, nem ny√ļlnak t√∂bb√© az √°llami erŇĎszak eszk√∂z√©hez, √©s p√°rbesz√©dre fog t√∂rekedni. (EuroMaidan PR/president.gov.ua)

Advertisement

Kijevben a h√≠rek szerint korm√°nyp√°rti verŇĎemberek vitt√©k el az ellenz√©ki Hromadszkoho TV munkat√°rsainak felszerel√©s√©t, a rendŇĎrs√©g szeme l√°tt√°ra. (EuroMaidan PR)

Az EuroMaidan radik√°lis sz√°rnya, a Szpilna Szprava (K√∂z√∂s √úgy) beleegyezett abba, hogy elhagyj√°k a MezŇĎgazdas√°gi Miniszt√©rium √©p√ľlet√©t, ez ugyanis a felt√©tele az amneszti√°nak. ErrŇĎl a m√©rs√©keltekkel folytatott megbesz√©l√©s ut√°n hat√°roztak. Kor√°bban egy f√©lre√©rt√©sbŇĎl ad√≥d√≥an kisebb √∂sszetŇĪz√©sbe keveredtek a helysz√≠nre √©rkezŇĎ rendŇĎr√∂kkel, melynek sor√°n a radik√°lis ellenz√©kiek k√∂z√ľl j√≥ p√°ran gumil√∂ved√©kektŇĎl s√©r√ľltek meg. (Interfax/Kyiv Post)

A R√©gi√≥k P√°rtj√°nak volt k√©pviselŇĎje, Inna Bohoszlovszka egyfajta alkotm√°nyos parlamenti puccsr√≥l besz√©lt az 5-√∂s csatorn√°nak, melynek sor√°n a korm√°nyp√°rt szakad√°rjai seg√≠ts√©g√©vel Janukovics megbuktathat√≥ lenne. (EuroMaidan PR)

14.05

Magyarorsz√°g K√ľl√ľgyminiszt√©riuma arr√≥l t√°j√©koztatta az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°st, hogy a kijevi magyar nagyk√∂vets√©g mŇĪk√∂d√©s√©ben eddig nem okoztak fennakad√°st a t√ľntet√©sek. A miniszt√©rium nem tud magyar √°llampolg√°rs√°g√ļ s√©r√ľltekrŇĎl. K√°rp√°talj√°n a t√ľntet√©sek b√©k√©s mederben folynak, az ottani magyarokat fenyegetŇĎ incidens nem t√∂rt√©nt. A k√°rp√°taljai k√ľlk√©pviseletek folyamatosan figyelik a fejlem√©nyeket √©s sz√ľks√©g eset√©n megfelelŇĎ int√©zked√©si javaslatokat tesznek. A K√ľl√ľgyminiszt√©rium konzuli szolg√°lat√°nak honlapj√°n folyamatos t√°j√©koztat√°st adnak az ukrajnai biztons√°gi helyzetrŇĎl √©s az odautaz√°ssal kapcsolatos figyelmeztet√©sekrŇĎl. A miniszt√©rium arra h√≠vja fel a Kijevbe utaz√≥kat, hogy saj√°t biztons√°guk √©rdek√©ben ker√ľlj√©k a t√∂megt√ľntet√©sek √©s az ebbŇĎl ad√≥d√≥ rendŇĎri int√©zked√©sek, √©s az erŇĎszakos cselekm√©nyek helysz√≠neit, k√ľl√∂n√∂sen a F√ľggetlens√©g teret (Majdan Nyezalezsnosztyi), a Krescsatyik utat, az Eur√≥pa teret √©s a korm√°nyzati negyedet, illetve a v√°ros m√°s r√©szein √∂sszeverŇĎdŇĎ csoportosul√°sokat. Ukrajna m√°s nagyv√°rosaiban is a t√ľntet√©sek elker√ľl√©s√©t javasolj√°k. (√Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s)

Advertisement

13.30

Arzenij Jacenyuk, az ellenz√©ki Batykivscsina p√°rt vezetŇĎje elmondta, hogy az amnesztia nem vonatkozhat minden fogva tartottra. Azokat, akik embert √∂ltek, raboltak vagy k√≠noztak, √ļjs√°g√≠r√≥kra t√°madtak, nem √ļssz√°k meg a b√ľntet√©st, a rendfenntart√≥k sem. Az ellenz√©k nem fogadja el a korm√°nyp√°rt azon k√∂vetel√©s√©t, hogy vessenek v√©get az utcai demonstr√°ci√≥knak m√©g azelŇĎtt, hogy szabadon engedn√©k a t√ľntetŇĎket. (KyivPost)

A t√ľntetŇĎk radik√°lis sz√°rnya, a ‚ÄěK√∂z√∂s √úgy" meg√°llapodott a Majdan szervezŇĎivel arr√≥l, hogy r√∂videsen elhagyj√°k a mezŇĎgazdas√°gi miniszt√©rium √©p√ľlet√©t. (KyivPost)

Advertisement

A t√ľntetŇĎk √∂ssze√°ll√≠tott√°k a megb√≠zhat√≥nak √©s megb√≠zhatatlannak minŇĎs√ľlŇĎ m√©diumok list√°j√°t. Az ukr√°n Forbes is feketelist√°n van. (EuroMaidan)

N√©h√°ny nappal ezelŇĎtt mi is besz√°moltunk arr√≥l, hogy Dnyepropetrovszkban egy √ľzleth√°z rekl√°mkijelzŇĎj√©n az 5-√∂s csatorna mŇĪsor√°t kezdt√©k adni, hogy val√≥s t√°j√©koztat√°st kapjanak az emberek. Nem sokkal ezut√°n hogy, hogy nem, az √ľzleth√°zat lekapcsolt√°k az elektromos h√°l√≥zatr√≥l. Miut√°n vissza√°ll√≠tott√°k az √°ramszolg√°ltat√°st, a kijelzŇĎn tov√°bbra is az 5-√∂s csatorna mŇĪsor√°t adt√°k, de a h√≠rek alatt a Hatty√ļk tava balettelŇĎad√°st adt√°k be. A Hatty√ļk tava az 1991-es szovjet puccsk√≠s√©rlet egyik jelk√©pe ‚Äď ennek sor√°n a t√©v√©ben letiltott√°k a h√≠rmŇĪsorokat √©s mindig a Hatty√ļk tava ker√ľlt helyett√ľk ad√°sba. Az √ľzleth√°z tulajdonosai tegnap elhagyt√°k Ukrajn√°t, mert √©letvesz√©lyes fenyeget√©st kaptak. (Xenia Temcsenko / EuroMaidan in English)

Advertisement

12.30

A Majdan aktivist√°i t√°rgyalnak a t√ľntetŇĎk radik√°lis sz√°rny√°val, a K√∂z√∂s √úggyel a mezŇĎgazdas√°gi miniszt√©rium felszabad√≠t√°s√°r√≥l. Az √©p√ľlet visszaad√°s√°r√≥l tegnap egyhang√ļan d√∂nt√∂tt a Majdan tan√°csa. (Interfax)

Advertisement

Az ukrajnai Eur√≥pai √úzleti Sz√∂vets√©g (EBA) √ľdv√∂zli a vitatott t√∂rv√©nyek visszavon√°s√°t √©s rem√©li, hogy a d√∂nt√©s hozz√°j√°rul a befektetŇĎi bizalom helyre√°ll√≠t√°s√°hoz. A sz√∂vets√©g 1999-ben az Eur√≥pai Bizotts√°g t√°mogat√°s√°val j√∂tt l√©tre.

A 19 √©ves Szasko Kolomjec janu√°r 19-√©n a Hrusevszkij utc√°ban elvesztette kez√©t egy robban√°s miatt. Szombaton gyŇĪjt√©s indult sz√°m√°ra, hogy egy nagyj√°b√≥l 150 ezer hrivnya (4 milli√≥ forint) √©rt√©kŇĪ prot√©zist kaphasson. Jelenleg m√°r 180 ezer hrivnya gyŇĪlt √∂ssze sz√°m√°ra. Az egyik politikai p√°rt felaj√°nlotta, hogy finansz√≠rozza Kolomjec n√©metorsz√°gi gy√≥gykezel√©s√©t √©s a legfejlettebb prot√©zis megv√°s√°rl√°s√°t. Egy dnyetropetrovszki √ľzletember √©s egy orvos is felaj√°nlotta seg√≠ts√©g√©t. (EuroMaidan PR)

Dalia Grybauskaitńó litv√°n eln√∂k megl√°togatott egy ukr√°n t√ľntetŇĎt, akit egy vilniusi k√≥rh√°zba sz√°ll√≠tottak gy√≥gykezel√©sre. Litv√°nia k√©sz seg√≠ts√©get ny√ļjtani a t√ľntetŇĎk sz√°m√°ra. (EuroMaidan PR / lrytas.lt)

Advertisement

Kijevben szakad a hó, -12 fok van. (EuroMaidan PR)

Ukrajna 11 órakor:

Advertisement

- Ukrán címer: népi tanács alakult.
- K√©k-s√°rga ter√ľlet: a megye a t√ľntetŇĎk ir√°ny√≠t√°sa alatt √°ll.
- K√©k ter√ľlet: a megye a korm√°nyp√°rt ir√°ny√≠t√°sa alatt √°ll.
- R√≥zsasz√≠n ter√ľlet: t√∂megt√ľntet√©sek.
- Emberek ukr√°n z√°szl√≥val: helyi t√ľntet√©s.
- Piros ter√ľlet: elfoglal√°si k√≠s√©rlet.
- Z√∂ld ter√ľlet: a korm√°nyp√°rt visszaszerezte az ir√°ny√≠t√°st.
- VerŇĎember fekete k√∂rben: a rendŇĎr√∂k √©s korm√°nyp√°rti verŇĎemberek fegyvertelen t√ľntetŇĎket b√°ntalmaznak.
- VerŇĎember feh√©r k√∂rben: a korm√°nyp√°rt verŇĎbrig√°dokat alak√≠t.
- Sarl√≥-kalap√°cs √°th√ļzva: betiltott√°k a Kommunista P√°rtot √©s a R√©gi√≥k P√°rtj√°t.
- Szabads√°g-p√°rt log√≥ja √°th√ļzva: betiltott√°k az ellenz√©ki Szabads√°g P√°rtot.
- Emberek R√©gi√≥k P√°rtja-z√°szl√≥val: korm√°nyp√°rti t√ľntet√©sek.
- R√©gi√≥k P√°rtja-log√≥ √°th√ļzva: a korm√°nyp√°rti helyi szervezet feloszlott.
(Szergej Gorbacsov)

11.30

13 √≥r√°ig (kijevi idŇĎ szerint 14 √≥r√°ig) sz√ľnetel a parlament √ľl√©se. (Fot√≥: news.liga.net)

Advertisement

Az ellenz√©k √©s a korm√°ny folytatja a p√°rbesz√©det a v√°ls√°g megold√°s√°√©rt ‚Äď mondta Szerhij Arbuzov minisztereln√∂khelyettes, aki a korm√°nyfŇĎi feladatokat l√°tja el Azarov tegnapi lemond√°sa ut√°n. Fontosnak tartja a k√∂lcs√∂n√∂s tiszteletad√°st, a meg√©rt√©st, valamint az agresszi√≥ √©s az ultim√°tumok mellŇĎz√©s√©t. Arbuzov r√©szv√©tet nyilv√°n√≠tott a t√ľntet√©sek alatt elhunytak csal√°djainak √©s sajn√°lat√°t fejezte ki a s√©r√ľlteknek. Rem√©nykedik, hogy a v√°ls√°gnak nem lesz t√∂bb √°ldozata. (Interfax)

Ukrajna elsŇĎ eln√∂ke, Leonyid Kravcsuk a parlamenti k√©pviselŇĎkh√∂z int√©zett besz√©d√©ben elmondta, hogy az orsz√°g polg√°rh√°bor√ļ sz√©l√©n van, a tiltakoz√°s l√°zad√°sba fordult. Bizalomra van sz√ľks√©g a b√©k√©s rendez√©shez, √©s ha a t√∂bbs√©g erŇĎvel akarja t√©rdre k√©nyszer√≠teni a kisebbs√©get, az nem fog seg√≠teni. Kravcsuk szerint az sem elfogadhat√≥, hogy az ellenz√©k ultim√°tumokat ad a korm√°nynak. Az orsz√°g j√∂vŇĎje fontosabb egyesek szem√©lyes amb√≠ci√≥in√°l ‚Äď tette hozz√°. A volt eln√∂k fontosnak tartja az alkotm√°ny fel√ľlvizsg√°lat√°t, mert szerinte a mostani t√∂rv√©ny alapj√°n az √°llamfŇĎ vissza√©lhet hatalm√°val. Kravcsuk bizotts√°got hoz l√©tre az √°llamreform folyamat√°nak elind√≠t√°s√°hoz. Leonyid Kucsma volt eln√∂k szint√©n jelen van a parlament √ľl√©s√©n. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

A h√©t v√©g√©ig tiszt√°z√≥dhat, hogyan alakul meg az √ļj korm√°ny ‚Äď mondta Anatolij Mirosnyicsenko, aki Janukovics eln√∂k√∂t k√©pviseli a parlamentben. M√©g nem tiszt√°zott, hogy √°tmeneti korm√°ny j√∂n-e l√©tre, illetve r√©szt vesz-e benne az ellenz√©k, ez tov√°bbi t√°rgyal√°sok k√©rd√©se ‚Äď tette hozz√°. Azt is elmondta, hogy a korm√°ny √©s az ellenz√©k m√©g nem √°llapodott meg az amnesztiat√∂rv√©ny sz√∂veg√©rŇĎl. Mirosnyicsenko arr√≥l is besz√°molt, hogy az ellenz√©k k√©sz t√∂bb korm√°nyzati √©p√ľletet visszaadni, de a Szakszervezetek H√°za, az Okt√≥ber Palota √©s a Hrescsatyik √ļt elhagy√°s√°t jelenleg nem tartj√°k lehets√©gesnek. (KyivPost)

Viktor Ratusnyak bel√ľgyminiszter-helyettes tagadja azokat az √©rtes√ľl√©seket, hogy a hatszoros√°ra, 30 ezer fŇĎre emeln√©k a k√ľl√∂nleges rendfenntart√≥ erŇĎk l√©tsz√°m√°t. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

10.30

Az ukr√°n parlament k√©t amneszti√°val kapcsolatos t√∂rv√©nytervezetet t√°rgyal, ezek sz√∂vege egyelŇĎre nem ismert. (EuroMaidan PR)

Elmenek√ľlt az orsz√°gb√≥l az Antikorrupci√≥s Akci√≥k√∂zpont k√©t tagja, akik az orsz√°g vezetŇĎinek √ľgyeivel foglalkoztak. Vitalij Sabunyin, a szervezet vezetŇĎje elmondta, hogy tagjaik vesz√©lyben √©rezt√©k √©let√ľket, miut√°n m√ļlt h√©ten a szerd√°r√≥l cs√ľt√∂rt√∂kre virrad√≥ √©jszak√°n aut√≥ik kerek√©t sz√©tv√°gt√°k. Ellenz√©ki k√©pviselŇĎk √©s rendfenntart√≥ szervezetekn√©l dolgoz√≥ forr√°saik is az orsz√°g elhagy√°s√°t tan√°csolt√°k sz√°mukra, mielŇĎtt elrabolj√°k vagy letart√≥ztatj√°k ŇĎket. Sabunyin nem √°rulta el, hogy kik az elmenek√ľlt oknyomoz√≥ik √©s hov√° mentek, de elmondta, hogy ŇĎk k√ľlf√∂ldrŇĎl is folytatj√°k munk√°jukat. (KyivPost)

Advertisement

Szergij Arbuzov minisztereln√∂k-helyettes, aki Azarov lemond√°sa ut√°n a korm√°nyfŇĎi feladatokat l√°tja el, korm√°ny√ľl√©st h√≠vott √∂ssze m√°ra. A miniszteri kabinet √©p√ľlet√©hez v√≠z√°gy√ļk √©s p√°nc√©lozott csapatsz√°ll√≠t√≥ j√°rmŇĪvek √©rkeztek. (EuroMaidan PR / TSZN)

Advertisement

Az Orosz Sz√∂vets√©gi Tan√°cs aggodalommal figyeli az ukr√°n esem√©nyeket, k√∂zlem√©ny√ľk szerint az esem√©nyek a legitim vezet√©s megbuktat√°s√°ra ir√°nyulnak. (KyivPost / Interfax)

A kruti csata 96. √©vfordul√≥j√°ra eml√©keznek a t√ľntetŇĎk a kijevi Aszkold S√≠rja parkban. 1918-ban a KijevtŇĎl 130 kilom√©terre, √©szakkeletre l√©vŇĎ Kruti telep√ľl√©sen mintegy h√°romsz√°z di√°k √©s sz√°z koz√°k pr√≥b√°lta meg√°ll√≠tani a Kijev fel√© tart√≥ n√©gyezer fŇĎs orosz bolsevik csapatot. (EuroMaidan PR / Andrij Kovalov)

Advertisement

A Majdanra l√°togatott tegnap az Eur√≥pai Parlament hivatalos k√ľld√∂tts√©ge. Andrij Parubij parlamenti k√©pviselŇĎ, a t√ľntet√©sek egyik vezetŇĎje elmondta, hogy az eur√≥pai orsz√°gokb√≥l √©rkezett tizenk√©t k√©pviselŇĎ t√°mogat√°s√°r√≥l biztos√≠totta a t√ľntetŇĎket. (Andrij Parubij)

Ogyessz√°ban a megye vezetŇĎi meg√°llapodtak a p√°rtok helyi szervezeteivel abban, hogy megŇĎrzik a nyugalmat a r√©gi√≥ban. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

09.00

Ma 10 √≥r√°t√≥l (kijevi idŇĎ szerint 11 √≥r√°t√≥l) folytat√≥dik a parlament √ľl√©se. A korm√°nyz√≥ R√©gi√≥k P√°rtja √°ll√°spontja az, hogy egy letart√≥ztatott t√ľntetŇĎ sem kap amneszti√°t addig, am√≠g a tiltakoz√≥k el nem hagyj√°k az elfoglalt k√∂z√©p√ľleteket. Az ellenz√©k szerint viszont azonnal szabadon kell engedni a fogvatartottakat. (KyivPost)

Ki√°llunk az ukr√°n n√©p szabad √©s b√©k√©s v√©lem√©nynyilv√°n√≠t√°s√°√©rt √©s belesz√≥l√°suk√©rt az orsz√°g j√∂vŇĎj√©nek alakul√°s√°ba ‚Äď mondta tegnap Barack Obama, az Egyes√ľlt √Āllamok eln√∂ke. (KyivPost)

Advertisement

Arzenij Jacenyuk, az ellenz√©ki Batykivscsina p√°rt vezetŇĎje szerint tov√°bbra sem z√°rhat√≥ ki, hogy sz√ľks√©g√°llapotot vezetnek be √©s erŇĎszakba torkollnak az esem√©nyek. Inform√°ci√≥ik szerint Janukovics eln√∂k tegnap az alkotm√°nyos rend helyre√°ll√≠t√°s√°nak sz√ľks√©gess√©g√©rŇĎl t√°j√©koztatta a hadsereget. Jacenyuk szerint az eln√∂k a sz√ľks√©g√°llapot al√°√≠r√°s√°val sz√°zak hal√°l√°t √©s az orsz√°g sz√©tes√©s√©t √≠rn√° al√°. (KyivPost)

Napirendre ker√ľlhet a 2004-es alkotm√°ny vissza√°ll√≠t√°sa a parlamentben ‚Äď mondta a korm√°nyp√°rt egyik k√©pviselŇĎje, Jeven Balickij az 5-√∂s csatorna mŇĪsor√°ban. Balickij szerint a korm√°nyp√°rti frakci√≥ t√∂bb, mint 30 sz√°zal√©ka szavazna erre. A 2004-es alkotm√°ny az eln√∂kkel szemben a parlamentet ruh√°zza fel t√∂bb hatalommal. A k√©pviselŇĎ elmondta, hogy ezzel a d√∂nt√©ssel megmenten√©k az orsz√°got √©s saj√°t meg√≠t√©l√©s√ľket is, √©s demokratikusabb√° v√°lna az orsz√°g. (Interfax)

√Čjjel √ļjabb k√©t t√ľntetŇĎt raboltak el a k√≥rh√°zb√≥l Kijevben a rendfenntart√≥k. Az orvosok szerint s√ľrgŇĎs ell√°t√°sra szoruln√°nak. A demonstr√°l√≥k 27 ember holl√©t√©rŇĎl nem tudnak. (EuroMaidan SOS / EuroMaidan PR)

Advertisement

Csernigivben a helyi korm√°nyzat a t√ľntetŇĎk oldal√°ra √°llt, megszavazt√°k a t√ľntetŇĎk szabadon bocs√°t√°s√°t √©s a rendfenntart√≥ erŇĎk visszavon√°s√°t. (EuroMaidan PR / TVi)

Tegnap Cserkasziban letart√≥ztatt√°k Szergij Hadzsinovot, az aut√≥s felvonul√°sok egyik szervezŇĎj√©t. Az AutoMaidan aktivist√°i a helyi t√ľntet√©sek t√°mogat√°s√°ra √©rkeztek √©s b√©k√©sen gy√ľlekeztek. Hadzsinovot egy berkutos k√©tszer fejbev√°gta √©s egy rendŇĎraut√≥ba dobta, majd b√≠r√≥s√°g el√© ker√ľlt, ahol k√©t h√≥napos ŇĎrizetbe v√©tel√©t rendelt√©k el. H√©t AutoMaidan-aktivista aut√≥j√°t √∂sszet√∂rt√©k a rendfenntart√≥k. (KyivPost)

Semmit nem tesz a rendŇĎrs√©g az egy hete eltŇĪnt Dmitro Bulatov, az AutoMaidan fŇĎszervezŇĎj√©nek elŇĎker√≠t√©s√©√©rt ‚Äď mondta az AutoMaidan √ľgyv√©dje, Dmitro Jovdij az Ukr√°n Pravd√°nak. Noha Bulatov telefonja t√∂bbsz√∂r is kics√∂ng√∂tt eltŇĪn√©se √≥ta, a rendŇĎrs√©g nem hajland√≥ kik√©rni h√≠v√°sainak list√°j√°t √©s cellainform√°ci√≥it a mobilszolg√°ltat√≥t√≥l. Azt sem tudni, hogy az orsz√°gban van-e. Bulatovot utolj√°ra m√ļlt szerd√°n l√°tt√°k. Aznap este a rendŇĎr√∂k tŇĎrbe csalt√°k az AutoMaidan aktivist√°it egy hamis seg√©lyk√©r√©ssel, brut√°lisan b√°ntalmazt√°k √©s letart√≥ztatt√°k ŇĎket. (KyivPost)

Advertisement

Ivano-Frankivszkban az Alfa k√ľl√∂nleges rendŇĎri alakulat hat tagja l√©pett ki. ‚ÄěMi az ukr√°n n√©pnek esk√ľdt√ľnk fel, nem a korm√°nynak, √≠gy az eg√©sz alosztagunk a leszerel√©s mellett d√∂nt√∂tt" ‚Äď mondta az egyik rendŇĎr. (KyivPost / EuroMaidan PR / gazeta.ua)

Ukrajna tegnap este 9 órakor:

Advertisement

- Ukrán címer: népi tanács alakult.
- K√©k-s√°rga ter√ľlet: a megye a t√ľntetŇĎk ir√°ny√≠t√°sa alatt √°ll.
- K√©k ter√ľlet: a megye a korm√°nyp√°rt ir√°ny√≠t√°sa alatt √°ll.
- R√≥zsasz√≠n ter√ľlet: t√∂megt√ľntet√©sek.
- Emberek ukr√°n z√°szl√≥val: helyi t√ľntet√©s.
- Piros ter√ľlet: elfoglal√°si k√≠s√©rlet.
- Z√∂ld ter√ľlet: a korm√°nyp√°rt visszaszerezte az ir√°ny√≠t√°st.
- VerŇĎember fekete k√∂rben: a rendŇĎr√∂k √©s korm√°nyp√°rti verŇĎemberek fegyvertelen t√ľntetŇĎket b√°ntalmaznak.
- VerŇĎember feh√©r k√∂rben: a korm√°nyp√°rt verŇĎbrig√°dokat alak√≠t.
- Sarl√≥-kalap√°cs √°th√ļzva: betiltott√°k a Kommunista P√°rtot √©s a R√©gi√≥k P√°rtj√°t.
- Szabads√°g-p√°rt log√≥ja √°th√ļzva: betiltott√°k az ellenz√©ki Szabads√°g P√°rtot.
- Emberek R√©gi√≥k P√°rtja-z√°szl√≥val: korm√°nyp√°rti t√ľntet√©sek.
- R√©gi√≥k P√°rtja-log√≥ √°th√ļzva: a korm√°nyp√°rti helyi szervezet feloszlott.
(Szergej Gorbacsov)

Az összeállítást készítették: Tóth Csaba Tibor, Medvegy Gábor