kettő per kettő
kettő per kettő

Folytatódik az ukrán parlament ülése, napirenden van a letartóztatott tüntetők szabadon bocsátása. Janukovics a parlament feloszlatásával fenyegeti saját pártjának frakcióját. Leleplező riportot közöltek arról, hogyan szerveznek verőembereket a tüntetők ellen. Szerdán is követjük az eseményeket.

Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette
Advertisement

A kijevi Függetlenség tér éjjel.

Advertisement

Január 22. óta minden nap követjük az ukrán eseményeket - kattints ide az összes hírösszefoglalónkért!

Helyszíni stream:

Az eseményeket budapesti időzóna szerint tüntetjük fel, Kijevben egy órával több van.

Advertisement

Január 29., szerda

Az este hátralévő részében akkor jelentkezünk, ha rendkívüli esemény történik. Csütörtökön az első rendes hírösszefoglalónk 9 órakor várható, a holnapi tudósításokat keressétek az Átlátszó Oktatás blogon és az Átlátszó Oktatás facebook oldalán.

Advertisement

22.00 BREAKING

A parlament a Régiók Pártjának javaslata alapján fogadta el az amnesztiatörvényt. Eszerint csak akkor bocsátják szabadon a tüntetőket, ha a tiltakozók minden elfoglalt területet felszabadítanak. A parlamentben az ellenzéki képviselők azt kántálják: "rabszolgák". Az ellenzéki vezetők rövidesen felszólalnak a Majdanon. (EuroMaidan PR)

Advertisement

21.00

Janukovics azzal a szándékkal érkezett a parlamentbe, hogy pacifikálja pártját. Ez minden bizonnyal nem sikerült neki. A Régiók Pártja és az elnök frakcióvitája később az ellenzéki frakcióvezetők társaságában folytatódott. Végül Janukovics szemmel láthatóan csalódottan távozott. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Az elnök képviseletében Jurij Mirosnicsenko biztosított mindenkit, hogy a Régiók Pártja szavazni fog az amnesztiatörvényről. (EuroMaidan PR)

A pravda.ua részletesen beszámolt arról, mi történt a parlamentben. Leszja Orobec ellenzéki képviselő szerint 52 nevét nem vállaló kormánypárti képviselő megszavazta volan az amnesztiatörvényt, erre megérkezett Janukovics és közvetlen kísérete, és a már említett fenyegetéseket tette. Eközben Klicsko, Arzenyij Jacenyuk és Oleg Tyahnyibok egy mindhármuk által aláírt cetlit juttatott el az elnökhöz. Ezek után az elnök távozott. (Ukrán Pravda)

Advertisement
Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette
Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette
Advertisement

Janukovics végül pártja frakciójával együtt elhagyta a parlamentet. Az UDAR szóvivője, Okszana Zinovjev szerint az ellenzéki frakcióvezetők is vele tartottak. Egy újságíró elcsípte az elnököt a lépcsőn, de csak annyit sikerült felé kiabálnia: "Hány embernek kell még meghalnia?"(EuroMaidan PR)

A Maidan jelentése szerint Janukovics a parlament pincéjében ordítozik a saját pártja képviselőivel, mivel azok mindenképpen meg akarják szavazni az amnesztitörvényt. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Nem éppen az utókarácsonyi hangulat jellemző az ukrán parlament ülésére. Megszavazták, hogy addig ülnek ott, amíg az amnesztia kérdését nem rendezik (Kyiv Post).

Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette
Advertisement

Érdekes infografikát találtunk, ami elmagyarázza az ukrán parlament (Verhovna Rada) felépítését, és pártarányait. Sorrendben balról jobbra: Régiók Pártja (kormánypárt, Kommunisták, Függetlenek, Batykisvscsina (Anyaföld) Párt, UDAR (Ütés) Párt, Szvoboda (Szabadság) Párt, összesen: 447 fő. (AFP, twitter)

Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette
Advertisement

Viktor Janukovicsot többször is látták ki-be jönni a parlamentből, a kormánypárt frakcióját akarja megakadályozni abban, hogy az amnesztiatörvényeket megszavazzák. Legutóbb leghűségesebb hívei, többek között Kliujev, és Arbuzov társaságában látták.(EuroMaidan PR)

Délután Orbán Viktor közös sajtótájékoztatót tartott Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel. Itt újságírói kérdésre elmondta: „A káosz és az anarchia veszélye itt van az államhatárnál." (444.hu)

Advertisement

Az Egyesült Királyságban élő ukránok ma 6500 aláírással ellátott petíciót adtak át David Cameron brit miniszterelnöknek a Downing Street 10-ben, amelyben az ukrán vezetők elleni szankciókat követelnek. (demotix.com)

Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette
Advertisement

Szlavutics város polgármestere megakadályozta, hogy városából rendőrök induljanak Kijevbe. (Vitalij Szedjuk, twitter)

A Maidan aktivistái Ukrajna-szerte online pénzgyűjtésbe kezdtek. (EuroMaidan PR)

Advertisement

20.30 BREAKING!

Viktor Janukovics elnök saját pártját fenyegeti, az ülésen ordítozni kezdett velük, majd közölte, hogy feloszlatja a parlamentet és a kormánypárti képviselőkkel szemben is alkalmazni fogja a január 16-i, jogkorlátozó törvényeket. A törvények visszavonását Janukovics még nem írta alá, így azok alapján jóval könnyebb a parlamenti képviselők mentelmi jogának elvétele, és akár a parlamenti ülés közben is letartóztathatóak. Ezt eredetileg az ellenzék sakkban tartásának szándékával tették a törvénybe. (EuroMaidan PR)

Advertisement

19.30

Beszivárgott a "tituskák" közé egy antikorrupciós csoport. Az 1+1 televízió riportot közöl arról, hogy piramisjáték-rendszerben szerveznek verőembereket a tüntetők ellen. Internetes oldalakon toboroznak, a "brigádvezetők" 200 hrivnyát, az alattuk lévők óránként tíz hrivnyát kapnak. A szabadcsapatokat az ország keleti felében nyíltan fogadják fel a megyei vezetők, és éjszaka a rendőrökkel együtt vadásznak. Ugyan a Kijevbe vezető utak le vannak zárva, a tituskákat mindig beengedik a rendőrök, és igazolják is nekik, hogy merre jártak, hogy megkaphassák a pénzüket. A rendőrség tagad, a luhanszki kormányzó viszont elismerte, hogy használ verőembereket. (1+1 TV)

A parlament elnöke bejelentette, hogy ma addig üléseznek, amíg nem születik megállapodás a letartóztatott tüntetők szabadon bocsátásáról. (LB.ua)

Advertisement

Az ukrán parlament napirendre veszi a büntető törvénykönyv módosítását, aminek következtében kiszabadulhat a börtönből a volt miniszterelnök, Julia Tyimosenko. (LB.ua)

A Régiók Pártjának képviselői kezdeményezik Igor Kaletnyiknek, a parlament alelnökének leváltását. Kaletnyik a Kommunista Párt tagja. Azért távolítanák el, mert a tüntetők által kritizált, január 16-i jogkorlátozó törvényeket a házszabállyal és az alkotmánnyal szembemenve fogadták el. (LB.ua)

Advertisement

Neves ukrán ügyvédek bizottságot alakítanak az emberi jogokat ért sérelmek kivizsgálására. (LB.ua)

Elmar Brok, az Európai Parlament Külügyi Bizottságának elnöke szerint nem szabad feltételeket szabni a letartóztatott tüntetők szabadon engedésére. (LB.ua)

Advertisement

Az ukrán belügyminisztérium nyilvánosságra hozta az eddig elhunyt rendőrök neveit. Alexander Kiszilevszkijt tegnap radikálisok ölték meg több késszúrással, az elkövetők az egyik helyi egyetem hallgatói. Helyi újságírók szerint a gyanúsítottak azonban egy oroszpárti szervezet, az „Új Oroszország" tagjai. Egy másik rendőrt, Alexander Endrzsievszkijt pénteken lőtték le Kijevben. A Belügyminisztérium szerint az elkövetők az Ukrán Felkelők Hadserege nevű szervezet tagjai. (LB.ua)

18.00

Janukovics elnök ma találkozott az ENSZ küldöttjével, Robert Serryvel is. (Interfax)

Advertisement

A parlamentben Vagyim Kolesznicsenko kormánypárti képviselő Ukrajna szövetségi állammá alakulásának tervéről beszél. Mint mondta, erre azért van szükség, mert az ország „a szakadás szélén áll". Ezért elsősorban az ellenzéki tüntetőket tette felelőssé. (EuroMaidan PR)

Valami kifejezetten készül viszont kormánykörökben: a volt védelmi miniszter Anatoli Hritszenko arról értesült, katonatiszteket szólítanak fel kilépésre, amennyiben nem írnak alá egy felhívást, amely felkéri Viktor Janukovics elnököt a „törvényes rend helyreállítására". (EuroMaidan PR)

Advertisement

A parlament megszavazta, hogy az ülést késő éjszakáig tolják ki, majd újabb szünetet rendelt el. Alekszandr Turcsinov ellenzéki képviselő arról beszélt a sajtónak, hogy az ellenzéki frakciókban ülők többsége kizárólag feltétel nélküli amnesztiát fogad el. (EuroMaidan PR)

A kijevi parlamentben a képviselők a szavazás megkezdésére várnak. A képviselők várakozás közben azt kezdték el skandálni hogy „Ma, Ma, Ma". (Rebecca Harms, twitter/EuroMaidan PR)

Advertisement
Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette

Az Ukrán Munkáltatók Szövetségének elnöke, Dmitri Firtas szerint az orosz-ukrán „kereskedelmi háború" újraindult az oroszországi ukrán import korlátozásával. (Lb.ua)

Advertisement

A Szvoboda Párt híradása szerint 68 tüntetőt már kiengedtek a börtönből. (EuroMaidan PR)

Nyikolai Tomenko, az ellenzéki Baktyivscsina képviselője szerint az ellenzék többsége nem értett egyet azzal, hogy a tüntetők amnesztiájának előfeltétele kell hogy legyen az elfoglalt épületek elhagyása, a frakcióvezetők mégis megegyeztek ebben. A Baktyivscsina frakciója magyar idő szerint fél 5-kor ezért ki is vonult a parlamentből. (LB.ua/Interfax)

Advertisement
Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette

Vlagyimir Putyin bejelentette: a rendkívüli orosz kölcsönt nem folyósítják Ukrajnának, amíg az új kormány fel nem áll. Ugyanígy rendelkeztek a gáz árának csökkentéséről is. Ezzel úgy tűnik, az orosz gazdasági nyomásgyakorlás Ukrajna irányába tényleg elkezdődött. (EuroMaidan PR/Bloomberg)

Advertisement

Alexander Michelson, az Ukrajinszki Tizsden hetilap újságírója facebook posztban jelentette be, hogy ismeretlen emberek facebook fotói „radikalizmusára" hivatkozva házkutatási engedély nélkül törtek be hozzá. Telefonálni nem engedték. Még vizsgálja, eltűnt-e valami, esetleg elhelyeztek-e poloskát. (LB.ua)

Az ellenzék a hatóságokat sejti az AutoMaidan vezetőjének eltűnése mögött. Dmitri Bulatov még mindig nem került elő. (EuroMaidan PR/Ukrán Pravda)

Advertisement

Ügyvéd „őrangyal" nyújt ingyenes védelmet egy bebörtönzött tüntetőnek – számolt be a Kyiv Post.

Cserkaszi megye elnöke aztán tudja, mi az az őszinte, egyenes válasz. A vidéki városban tegnapelőtt este lángra kapott és kiégett AutoMaidan járműveknél szerinte „technikai hiba lépett föl". (lb.ua)

Advertisement

16.35

Az Európai Bizottság Monitoring Bizottsága Ukrajna szavazti jogának felfüggesztését fontolgatja. (Interfax)

Advertisement

Az ukrán forradalom arcai. (John Lehmann, twitter)

Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette
Advertisement

Az Ukrán Parlament rendkívüli ülése két törvénytervezetről szavaz (amnesztia, alkotmányozó bizottság felállítása) délután. A törvénytervezetek szövegében már megegyeztek, azokat hamarosan nyilvánosságra hozzák (EuroMaidan PR)

Újabb rendőrt lőttek agyon Kijevben. A 42 éves férfi a kórházban halt bele mellkasi sérüléseibe. Kijev Dnyiprovszki kerületének rendőrsége gyilkosság alapos gyanújával kezdett nyomozást. (KyivPost)

Advertisement

Az EuroMaidan által kezdeményezett DigitalMaidan ma a legelső helyre lépett elő a twitteren. A DigitalMaidan-al címkézett üzenetek a nemzetközi médiát szólítják fel az ukrajnai események bemutatására. (France24 TV)

Elmar Brok, az EP Külügyi Bizottságának elnöke a bebörtönzött ukrán tüntetők feltétel nélküli amnesztiájára szólított föl. (EuroMaidan PR/Kyiv Post)

Advertisement
Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette

A zaporizsjei bíróság 26 tüntetőt helyezett házi őrizetbe. (Interfax)

Gyennagyij Csizsikov, az Ukrán Kereskedelmi- és Iparkamara Elnöke bejelentette, az ukrán importszállítmányok oroszok általi korlátozása és a fokozott határellenőrzések nagyon aggasztóak, ezért bővebb tájékoztatás céljából hamarosan Moszkvába utazik. (KyivPost)

Advertisement

Videó a Hromadszke TV munkatársainak megtámadásáról. Épp egy kormánypárti tüntetést közvetítenek, amikor a „tituskák" elveszik a tudósító tabletjét és sajtókártyáját. (lb.ua)

Az EuroMaidan hosszabb cikket közöl arról, hogy szerintük mennyire túlbecsüli a nyugat Yanukovics kompromisszumainak jelentőségét. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Angela Merkel német kancellár a Bundestagban tartott mai országértékelő beszédében felhívta a figyelmet Ukrajna helyzetére, közölve, hogy mind a Kijevi Német Nagykövetség mind a Külügyminisztérium közelről követi az eseményeket a legújabb „komoly egyeztetések" fényébe. Hozzátette még: „az ukrán tüntetők szavát meg kell hallanunk." (Deutsche Welle)

Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette
Advertisement

Zaporizsjében és Dnyepropetrovszkban a fővárosi tárgyalások ellenére is tovább folyik a tüntetők letartóztatása és elrablása, mivel újabb kísérletek történtek kormányzati épületek elfoglalására. (EuroMaidan PR)

15.05

Ukrajna ismét fizetési haladékot kért Oroszországtól régebbi fennálló energiatartozásaira. Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szerint a kérdést az új ukrán kormánnyal való tárgyalások során kell majd rendezni (Interfax)

Advertisement

Az oroszok minden jel szerint nem hivatalosan szigorították a kereskedelmi importforgalom határellenőrzését ukrán határszakaszukon. (EuroMaidan PR)

A profitline.hu ad hírt arról, hogy a Standard and Poors kedd este a spekulatív sáv mélyére minősítette le Ukrajna államadósságát.

Advertisement

Viktor Janukovics még mindig nem ellenjegyezte a január 16.-i törvények visszavonását, és arról sincsenek egyelőre egyértelmű hírek, hogy a parlament elnöke aláírta-e az ezt kimondó tegnapi törvényt. (EuroMaidan PR)

Az ellenzékiek harcosai a mai nappal Nemzeti Gárdákba szerveződtek, és fel is esküdtek a szervezetbe a korábban elfoglalt Ukrajna Házában. (KyivPost)

Advertisement
Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette

Andrij Kliujev, az ukrán elnökség kabinetfőnöke tárgyalásokat folytatott az Ukrajnában tartózkodó, Elmar Brok vezette EP küldöttséggel. Kliujev ezen a találkozón ígéretet tett arra, nem nyúlnak többé az állami erőszak eszközéhez, és párbeszédre fog törekedni. (EuroMaidan PR/president.gov.ua)

Advertisement
Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette

Kijevben a hírek szerint kormánypárti verőemberek vitték el az ellenzéki Hromadszkoho TV munkatársainak felszerelését, a rendőrség szeme láttára. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Az EuroMaidan radikális szárnya, a Szpilna Szprava (Közös Ügy) beleegyezett abba, hogy elhagyják a Mezőgazdasági Minisztérium épületét, ez ugyanis a feltétele az amnesztiának. Erről a mérsékeltekkel folytatott megbeszélés után határoztak. Korábban egy félreértésből adódóan kisebb összetűzésbe keveredtek a helyszínre érkező rendőrökkel, melynek során a radikális ellenzékiek közül jó páran gumilövedékektől sérültek meg. (Interfax/Kyiv Post)

A Régiók Pártjának volt képviselője, Inna Bohoszlovszka egyfajta alkotmányos parlamenti puccsról beszélt az 5-ös csatornának, melynek során a kormánypárt szakadárjai segítségével Janukovics megbuktatható lenne. (EuroMaidan PR)

14.05

Magyarország Külügyminisztériuma arról tájékoztatta az Átlátszó Oktatást, hogy a kijevi magyar nagykövetség működésében eddig nem okoztak fennakadást a tüntetések. A minisztérium nem tud magyar állampolgárságú sérültekről. Kárpátalján a tüntetések békés mederben folynak, az ottani magyarokat fenyegető incidens nem történt. A kárpátaljai külképviseletek folyamatosan figyelik a fejleményeket és szükség esetén megfelelő intézkedési javaslatokat tesznek. A Külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján folyamatos tájékoztatást adnak az ukrajnai biztonsági helyzetről és az odautazással kapcsolatos figyelmeztetésekről. A minisztérium arra hívja fel a Kijevbe utazókat, hogy saját biztonságuk érdekében kerüljék a tömegtüntetések és az ebből adódó rendőri intézkedések, és az erőszakos cselekmények helyszíneit, különösen a Függetlenség teret (Majdan Nyezalezsnosztyi), a Krescsatyik utat, az Európa teret és a kormányzati negyedet, illetve a város más részein összeverődő csoportosulásokat. Ukrajna más nagyvárosaiban is a tüntetések elkerülését javasolják. (Átlátszó Oktatás)

Advertisement

13.30

Arzenij Jacenyuk, az ellenzéki Batykivscsina párt vezetője elmondta, hogy az amnesztia nem vonatkozhat minden fogva tartottra. Azokat, akik embert öltek, raboltak vagy kínoztak, újságírókra támadtak, nem ússzák meg a büntetést, a rendfenntartók sem. Az ellenzék nem fogadja el a kormánypárt azon követelését, hogy vessenek véget az utcai demonstrációknak még azelőtt, hogy szabadon engednék a tüntetőket. (KyivPost)

Advertisement

A tüntetők radikális szárnya, a „Közös Ügy" megállapodott a Majdan szervezőivel arról, hogy rövidesen elhagyják a mezőgazdasági minisztérium épületét. (KyivPost)

A tüntetők összeállították a megbízhatónak és megbízhatatlannak minősülő médiumok listáját. Az ukrán Forbes is feketelistán van. (EuroMaidan)

Advertisement
Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette

Néhány nappal ezelőtt mi is beszámoltunk arról, hogy Dnyepropetrovszkban egy üzletház reklámkijelzőjén az 5-ös csatorna műsorát kezdték adni, hogy valós tájékoztatást kapjanak az emberek. Nem sokkal ezután hogy, hogy nem, az üzletházat lekapcsolták az elektromos hálózatról. Miután visszaállították az áramszolgáltatást, a kijelzőn továbbra is az 5-ös csatorna műsorát adták, de a hírek alatt a Hattyúk tava balettelőadást adták be. A Hattyúk tava az 1991-es szovjet puccskísérlet egyik jelképe – ennek során a tévében letiltották a hírműsorokat és mindig a Hattyúk tava került helyettük adásba. Az üzletház tulajdonosai tegnap elhagyták Ukrajnát, mert életveszélyes fenyegetést kaptak. (Xenia Temcsenko / EuroMaidan in English)

Advertisement
Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette

12.30

A Majdan aktivistái tárgyalnak a tüntetők radikális szárnyával, a Közös Üggyel a mezőgazdasági minisztérium felszabadításáról. Az épület visszaadásáról tegnap egyhangúan döntött a Majdan tanácsa. (Interfax)

Advertisement

Az ukrajnai Európai Üzleti Szövetség (EBA) üdvözli a vitatott törvények visszavonását és reméli, hogy a döntés hozzájárul a befektetői bizalom helyreállításához. A szövetség 1999-ben az Európai Bizottság támogatásával jött létre.

A 19 éves Szasko Kolomjec január 19-én a Hrusevszkij utcában elvesztette kezét egy robbanás miatt. Szombaton gyűjtés indult számára, hogy egy nagyjából 150 ezer hrivnya (4 millió forint) értékű protézist kaphasson. Jelenleg már 180 ezer hrivnya gyűlt össze számára. Az egyik politikai párt felajánlotta, hogy finanszírozza Kolomjec németországi gyógykezelését és a legfejlettebb protézis megvásárlását. Egy dnyetropetrovszki üzletember és egy orvos is felajánlotta segítségét. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Dalia Grybauskaitė litván elnök meglátogatott egy ukrán tüntetőt, akit egy vilniusi kórházba szállítottak gyógykezelésre. Litvánia kész segítséget nyújtani a tüntetők számára. (EuroMaidan PR / lrytas.lt)

Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette
Advertisement

Kijevben szakad a hó, -12 fok van. (EuroMaidan PR)

Ukrajna 11 órakor:

Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette
Advertisement

- Ukrán címer: népi tanács alakult.
- Kék-sárga terület: a megye a tüntetők irányítása alatt áll.
- Kék terület: a megye a kormánypárt irányítása alatt áll.
- Rózsaszín terület: tömegtüntetések.
- Emberek ukrán zászlóval: helyi tüntetés.
- Piros terület: elfoglalási kísérlet.
- Zöld terület: a kormánypárt visszaszerezte az irányítást.
- Verőember fekete körben: a rendőrök és kormánypárti verőemberek fegyvertelen tüntetőket bántalmaznak.
- Verőember fehér körben: a kormánypárt verőbrigádokat alakít.
- Sarló-kalapács áthúzva: betiltották a Kommunista Pártot és a Régiók Pártját.
- Szabadság-párt logója áthúzva: betiltották az ellenzéki Szabadság Pártot.
- Emberek Régiók Pártja-zászlóval: kormánypárti tüntetések.
- Régiók Pártja-logó áthúzva: a kormánypárti helyi szervezet feloszlott.
(Szergej Gorbacsov)

11.30

13 óráig (kijevi idő szerint 14 óráig) szünetel a parlament ülése. (Fotó: news.liga.net)

Advertisement
Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette

Az ellenzék és a kormány folytatja a párbeszédet a válság megoldásáért – mondta Szerhij Arbuzov miniszterelnökhelyettes, aki a kormányfői feladatokat látja el Azarov tegnapi lemondása után. Fontosnak tartja a kölcsönös tiszteletadást, a megértést, valamint az agresszió és az ultimátumok mellőzését. Arbuzov részvétet nyilvánított a tüntetések alatt elhunytak családjainak és sajnálatát fejezte ki a sérülteknek. Reménykedik, hogy a válságnak nem lesz több áldozata. (Interfax)

Advertisement

Ukrajna első elnöke, Leonyid Kravcsuk a parlamenti képviselőkhöz intézett beszédében elmondta, hogy az ország polgárháború szélén van, a tiltakozás lázadásba fordult. Bizalomra van szükség a békés rendezéshez, és ha a többség erővel akarja térdre kényszeríteni a kisebbséget, az nem fog segíteni. Kravcsuk szerint az sem elfogadható, hogy az ellenzék ultimátumokat ad a kormánynak. Az ország jövője fontosabb egyesek személyes ambícióinál – tette hozzá. A volt elnök fontosnak tartja az alkotmány felülvizsgálatát, mert szerinte a mostani törvény alapján az államfő visszaélhet hatalmával. Kravcsuk bizottságot hoz létre az államreform folyamatának elindításához. Leonyid Kucsma volt elnök szintén jelen van a parlament ülésén. (KyivPost / Interfax)

Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette
Advertisement

A hét végéig tisztázódhat, hogyan alakul meg az új kormány – mondta Anatolij Mirosnyicsenko, aki Janukovics elnököt képviseli a parlamentben. Még nem tisztázott, hogy átmeneti kormány jön-e létre, illetve részt vesz-e benne az ellenzék, ez további tárgyalások kérdése – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a kormány és az ellenzék még nem állapodott meg az amnesztiatörvény szövegéről. Mirosnyicsenko arról is beszámolt, hogy az ellenzék kész több kormányzati épületet visszaadni, de a Szakszervezetek Háza, az Október Palota és a Hrescsatyik út elhagyását jelenleg nem tartják lehetségesnek. (KyivPost)

Viktor Ratusnyak belügyminiszter-helyettes tagadja azokat az értesüléseket, hogy a hatszorosára, 30 ezer főre emelnék a különleges rendfenntartó erők létszámát. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

10.30

Az ukrán parlament két amnesztiával kapcsolatos törvénytervezetet tárgyal, ezek szövege egyelőre nem ismert. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Elmenekült az országból az Antikorrupciós Akcióközpont két tagja, akik az ország vezetőinek ügyeivel foglalkoztak. Vitalij Sabunyin, a szervezet vezetője elmondta, hogy tagjaik veszélyben érezték életüket, miután múlt héten a szerdáról csütörtökre virradó éjszakán autóik kerekét szétvágták. Ellenzéki képviselők és rendfenntartó szervezeteknél dolgozó forrásaik is az ország elhagyását tanácsolták számukra, mielőtt elrabolják vagy letartóztatják őket. Sabunyin nem árulta el, hogy kik az elmenekült oknyomozóik és hová mentek, de elmondta, hogy ők külföldről is folytatják munkájukat. (KyivPost)

Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette
Advertisement

Szergij Arbuzov miniszterelnök-helyettes, aki Azarov lemondása után a kormányfői feladatokat látja el, kormányülést hívott össze mára. A miniszteri kabinet épületéhez vízágyúk és páncélozott csapatszállító járművek érkeztek. (EuroMaidan PR / TSZN)

Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette
Advertisement

Az Orosz Szövetségi Tanács aggodalommal figyeli az ukrán eseményeket, közleményük szerint az események a legitim vezetés megbuktatására irányulnak. (KyivPost / Interfax)

A kruti csata 96. évfordulójára emlékeznek a tüntetők a kijevi Aszkold Sírja parkban. 1918-ban a Kijevtől 130 kilométerre, északkeletre lévő Kruti településen mintegy háromszáz diák és száz kozák próbálta megállítani a Kijev felé tartó négyezer fős orosz bolsevik csapatot. (EuroMaidan PR / Andrij Kovalov)

Advertisement
Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette

A Majdanra látogatott tegnap az Európai Parlament hivatalos küldöttsége. Andrij Parubij parlamenti képviselő, a tüntetések egyik vezetője elmondta, hogy az európai országokból érkezett tizenkét képviselő támogatásáról biztosította a tüntetőket. (Andrij Parubij)

Advertisement
Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette

Ogyesszában a megye vezetői megállapodtak a pártok helyi szervezeteivel abban, hogy megőrzik a nyugalmat a régióban. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

09.00

Ma 10 órától (kijevi idő szerint 11 órától) folytatódik a parlament ülése. A kormányzó Régiók Pártja álláspontja az, hogy egy letartóztatott tüntető sem kap amnesztiát addig, amíg a tiltakozók el nem hagyják az elfoglalt középületeket. Az ellenzék szerint viszont azonnal szabadon kell engedni a fogvatartottakat. (KyivPost)

Advertisement

Kiállunk az ukrán nép szabad és békés véleménynyilvánításáért és beleszólásukért az ország jövőjének alakulásába – mondta tegnap Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke. (KyivPost)

Arzenij Jacenyuk, az ellenzéki Batykivscsina párt vezetője szerint továbbra sem zárható ki, hogy szükségállapotot vezetnek be és erőszakba torkollnak az események. Információik szerint Janukovics elnök tegnap az alkotmányos rend helyreállításának szükségességéről tájékoztatta a hadsereget. Jacenyuk szerint az elnök a szükségállapot aláírásával százak halálát és az ország szétesését írná alá. (KyivPost)

Advertisement

Napirendre kerülhet a 2004-es alkotmány visszaállítása a parlamentben – mondta a kormánypárt egyik képviselője, Jeven Balickij az 5-ös csatorna műsorában. Balickij szerint a kormánypárti frakció több, mint 30 százaléka szavazna erre. A 2004-es alkotmány az elnökkel szemben a parlamentet ruházza fel több hatalommal. A képviselő elmondta, hogy ezzel a döntéssel megmentenék az országot és saját megítélésüket is, és demokratikusabbá válna az ország. (Interfax)

Éjjel újabb két tüntetőt raboltak el a kórházból Kijevben a rendfenntartók. Az orvosok szerint sürgős ellátásra szorulnának. A demonstrálók 27 ember hollétéről nem tudnak. (EuroMaidan SOS / EuroMaidan PR)

Advertisement

Csernigivben a helyi kormányzat a tüntetők oldalára állt, megszavazták a tüntetők szabadon bocsátását és a rendfenntartó erők visszavonását. (EuroMaidan PR / TVi)

Tegnap Cserkasziban letartóztatták Szergij Hadzsinovot, az autós felvonulások egyik szervezőjét. Az AutoMaidan aktivistái a helyi tüntetések támogatására érkeztek és békésen gyülekeztek. Hadzsinovot egy berkutos kétszer fejbevágta és egy rendőrautóba dobta, majd bíróság elé került, ahol két hónapos őrizetbe vételét rendelték el. Hét AutoMaidan-aktivista autóját összetörték a rendfenntartók. (KyivPost)

Advertisement

Semmit nem tesz a rendőrség az egy hete eltűnt Dmitro Bulatov, az AutoMaidan főszervezőjének előkerítéséért – mondta az AutoMaidan ügyvédje, Dmitro Jovdij az Ukrán Pravdának. Noha Bulatov telefonja többször is kicsöngött eltűnése óta, a rendőrség nem hajlandó kikérni hívásainak listáját és cellainformációit a mobilszolgáltatótól. Azt sem tudni, hogy az országban van-e. Bulatovot utoljára múlt szerdán látták. Aznap este a rendőrök tőrbe csalták az AutoMaidan aktivistáit egy hamis segélykéréssel, brutálisan bántalmazták és letartóztatták őket. (KyivPost)

Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette
Advertisement

Ivano-Frankivszkban az Alfa különleges rendőri alakulat hat tagja lépett ki. „Mi az ukrán népnek esküdtünk fel, nem a kormánynak, így az egész alosztagunk a leszerelés mellett döntött" – mondta az egyik rendőr. (KyivPost / EuroMaidan PR / gazeta.ua)

Ukrajna tegnap este 9 órakor:

Illustration for article titled Janukovics saját pártját fenyegette
Advertisement

- Ukrán címer: népi tanács alakult.
- Kék-sárga terület: a megye a tüntetők irányítása alatt áll.
- Kék terület: a megye a kormánypárt irányítása alatt áll.
- Rózsaszín terület: tömegtüntetések.
- Emberek ukrán zászlóval: helyi tüntetés.
- Piros terület: elfoglalási kísérlet.
- Zöld terület: a kormánypárt visszaszerezte az irányítást.
- Verőember fekete körben: a rendőrök és kormánypárti verőemberek fegyvertelen tüntetőket bántalmaznak.
- Verőember fehér körben: a kormánypárt verőbrigádokat alakít.
- Sarló-kalapács áthúzva: betiltották a Kommunista Pártot és a Régiók Pártját.
- Szabadság-párt logója áthúzva: betiltották az ellenzéki Szabadság Pártot.
- Emberek Régiók Pártja-zászlóval: kormánypárti tüntetések.
- Régiók Pártja-logó áthúzva: a kormánypárti helyi szervezet feloszlott.
(Szergej Gorbacsov)

Az összeállítást készítették: Tóth Csaba Tibor, Medvegy Gábor

Share This Story

Get our newsletter