Csontos Sandra, fiatal kereszt√©nydemokrata a Helyi T√©m√°nak adott interj√ļj√°ban elmondja, hogy talicsk√°val hordta a k√∂nyveket megsemmis√≠t√©sre, valamint politiz√°lt az iskol√°ban. A h√∂lgy kor√°bban azzal h√≠vta fel mag√°ra a figyelmet, hogy bes√©t√°lt a Corvinus Egyetem aul√°j√°ba t√°rsaival, √©s felsz√≥lalt az ott tal√°lhat√≥ Karl Marx szobor elt√°vol√≠t√°sa mellett. Marx mŇĪveibŇĎl kiragadott r√©szletekkel akarta igazolni a k√∂zgazd√°sz √°ll√≠t√≥lagos antiszemitizmus√°t √©s nŇĎgyŇĪl√∂let√©t. Szeretn√©nk bemutatni Sandra interj√ļj√°val, hogy milyen az, amikor kiragadnak egy gondolatot a sz√∂vegk√∂rnyezetbŇĎl.

Kedves koll√©g√°m elemzŇĎ posztjaival (itt √©s itt) vil√°g√≠tott r√° arra, hogy milyen born√≠rts√°gokat hordanak √∂ssze Marxszal kapcsolatban a kereszt√©nydemokrat√°k, mik√∂zben egy auton√≥m egyetemre politikai nyom√°st gyakorolnak. Sandra megj√°rta az ATV st√ļdi√≥j√°t is, ahol egy-egy f√©lmosollyal nyomat√©kos√≠totta minden h√ľlyes√©g√©t, pedig R√≥nai Egon mŇĪsorvezetŇĎ tal√°n m√©g finom is volt vele. Azonban szemezgess√ľnk a Helyi T√©ma interj√ļb√≥l, sokkal tanuls√°gosabb:

"Szeretn√©k egy kicsit belesz√≥lni abba, hogy mi √©s hogyan t√∂rt√©nik a vil√°gban, de nem √ļgy, hogy m√°soknak megmondjam, hogy mit csin√°ljanak, hanem tettekkel bizony√≠tsak √©s √©rt√©ket teremtsek."

Ebben az esetben megk√©rdezn√©m, hogy mi a fen√©t keresett Sandra √©s az IKSZ egy auton√≥m egyetem aul√°j√°ban? Milyen alapon sz√≥l√≠tanak ŇĎk fel egyetemi vezetŇĎket? De ne √°lljunk meg itt, a sz√≥rakoztat√≥ r√©sz csak most k√∂vetkezik.

"K√∂z√©piskol√°ban legt√∂bbsz√∂r gyŇĪjt√∂tt√ľnk, p√©ld√°ul pap√≠rt, eml√©kszem, amikor talicsk√°val cipelt√ľk az elk√©pesztŇĎ neh√©z k√∂nyveket egyik helyrŇĎl a m√°sikra."

Advertisement

Itt mentem le h√≠dba. √ćrja be az √∂n√©letrajz√°ba az iskolai pap√≠rgyŇĪjt√©st, mint k√∂z√©leti tev√©kenys√©g, l√©gyszi! Vagy a kopogtat√≥c√©dul√°kra gy√ļrt m√°r akkor is? Ahhoz j√≥ aj√°nl√°s, az biztos. Viszont ragadjuk meg azt a f√©lmondatot, amiben k√∂nyveket cipelt a gyŇĪjt√©sre. Csak nem? H√°t ez k√∂nyvpuszt√≠t√°s! Vagy ezt jelenti a kereszt√©nyi √©rt√©kek erŇĎs√≠t√©se az iskol√°kban? Elv√©gre az egyh√°z √©getett k√∂nyveket, sŇĎt, szerzŇĎket is, a legt√∂bb k√∂nyv az inkviz√≠ci√≥ √©s a reform√°ci√≥ tev√©kenys√©g√©nek esett √°ldozatul. M√©g a n√°cik √©gett√©k el zsid√≥ sz√°rmaz√°s√ļ szerzŇĎk k√∂nyveit. Akkor maga Sandra is antiszemita? Hihetetlen.

Advertisement

Valahogy √≠gy lett Marxb√≥l antiszemita nŇĎ-, √©s √∂ngyŇĪl√∂lŇĎ zsid√≥ Sandra elŇĎad√°s√°ban.