H√°rom √©v √≠g√©rget√©s ut√°n beny√ļjtotta a korm√°ny a Nemzeti Eml√©kezet Bizotts√°g√°r√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©nyjavaslatot. A n√°lam hozz√°√©rtŇĎbbek rem√©lhetŇĎleg alaposan ki fogj√°k ves√©zni a Parlament oldal√°n olvashat√≥ sz√∂veget, ez√©rt itt csak n√©h√°ny kezdeti megfigyel√©st osztan√©k meg.

1. A korm√°ny tov√°bb szorongatja a Politikat√∂rt√©neti Int√©zethez tartoz√≥ Politikat√∂rt√©neti √©s Szakszervezeti Lev√©lt√°rat (PIL). A PIL ellehetetlen√≠t√©se m√°r tavaly megkezdŇĎd√∂tt egy, a PIL anyagainak √°llamos√≠t√°s√°t kimond√≥ t√∂rv√©nnyel, amit a negyedik alkotm√°nym√≥dos√≠t√°sba is belefoglaltak. Ez ellen Szab√≥ M√°t√© ombudsman is √≠rt egy ind√≠tv√°nyt. A PTI itt dokument√°lta a lev√©lt√°ra k√∂r√ľl zajl√≥ t√∂rt√©n√©seket. Ami √ļjdons√°gnak tŇĪnik a mostani javaslatban az mind√∂ssze annyi, hogy az esetlegesen a PIL-n√©l maradt, √°llambiztons√°g-t√∂rt√©neti relevanci√°val b√≠r√≥ iratokat is √°llamos√≠tj√°k √©s az √Āllambiztons√°gi Szolg√°latok T√∂rt√©neti Lev√©lt√°ra (√ĀBTL) kezel√©s√©be helyezik.

38. ¬ß Az √Āsztl. t√∂rv√©ny 11. ¬ß - a a k√∂vetkezŇĎ (10) ‚Äď (11) bekezd√©ssel eg√©sz√ľl ki: ‚Äě(10) A m√°s k√∂zlev√©lt√°rban vagy nyilv√°nos mag√°nlev√©lt√°rban, vagy √°llami szervn√©l ŇĎrz√∂tt olyan iratot, amely szerves r√©sz√©t k√©pezi a Lev√©lt√°r illet√©kess√©gi k√∂r√©be tartoz√≥ iratoknak ‚Äď ha sz√ľks√©ges, m√°solat elk√©sz√≠t√©s√©t k√∂vetŇĎen ‚Äď, a Lev√©lt√°rnak √°t kell adni. Amennyiben az irat m√°s dokumentumokt√≥l fizikailag nem v√°laszthat√≥ sz√©t, m√°solati p√©ld√°nyt kell kiadni. (11) A Lev√©lt√°r megŇĎrz√©s√©be ker√ľlt olyan iratot, amely m√°s szerv m√°r k√∂zlev√©lt√°rban vagy nyilv√°nos mag√°nlev√©lt√°rban ŇĎrz√∂tt iratt√°ri anyag√°nak szerves r√©sz√©t k√©pezi, √©s nem tartozik a Lev√©lt√°r illet√©kess√©g√©be tartoz√≥ iratok k√∂r√©be, a Lev√©lt√°r ‚Äď a sz√ľks√©ges m√°solatok elk√©sz√≠t√©s√©t k√∂vetŇĎen ‚Äď az iratokat ŇĎrzŇĎ lev√©lt√°rnak adja √°t. Amennyiben az irat m√°s dokumentumt√≥l fizikailag nem v√°laszthat√≥ sz√©t, m√°solati p√©ld√°nyt kell kiadni.

Advertisement

A PIL √©s a PTI sz√≠vat√°sa szervesen illeszkedik abba a t√∂rekv√©sbe, hogy az √∂t eddig l√©trehozott, korm√°ny al√° rendelt t√∂rt√©nelemhamis√≠t√≥ boszork√°nykonyh√°t megszabad√≠ts√°k az ellens√ļlyt k√©pezŇĎ szakmai mŇĪhelyekrŇĎl (a Veritas Int√©zetrŇĎl p√°r napja t√∂bb t√∂rt√©n√©sz is nyilatkozott). A t√∂rt√©nettudom√°ny √©s historiogr√°fia politikai c√©lok al√° rendel√©se √ļj minŇĎs√©get k√©pvisel a korm√°ny hozz√°√°l√°s√°ban, hiszen eddig megel√©gedtek azzal, hogy ostobas√°gokat besz√©ltek a t√∂rt√©nelemrŇĎl, k√ľl√∂n√∂sen nemzeti √ľnnepek √©s √©vfordul√≥k √ľr√ľgy√©n (K√∂v√©r L√°szl√≥ kamu Szolzsenyicin-id√©zet√©rŇĎl m√°r √≠rtunk itt). Mostant√≥l viszont egy gondosan v√°logatott, loj√°lis √©s j√≥l fizetett appar√°tus is a korm√°ny rendelkez√©s√©re fog √°llni, amelynek egyetlen c√©lja az lesz, hogy kurzuskompatibilis t√∂rt√©nelem√©rtelmez√©seket sz√°ll√≠tson fut√≥szalagon, amelyek azt√°n felhaszn√°lhat√≥ak lesznek az √°ltal√°nos iskol√°kt√≥l kezdve az egyetemekig, nem is besz√©lve a k√ľl√∂nf√©le public history-projektekrŇĎl.

Az √ļn. Kr√°tkij kursz (Az √Ėssz-sz√∂vets√©gi bolsevik kommunista p√°rt t√∂rt√©nete: r√∂vid tanfolyam)

Advertisement

2. A 6. ¬ß / 2 szerint "A Bizotts√°gnak nem lehet tagja, aki 1972. febru√°r 14-e elŇĎtt sz√ľletett." Ezzel a kit√©tellel siker√ľlt kiz√°rni sz√°mos olyan t√∂rt√©n√©szt, akiknek meglenne a szakmai kompetenci√°ja ahhoz, hogy ak√°r a Bizotts√°g eln√∂ke is lehessen (a teljess√©g ig√©nye n√©lk√ľl: Rainer M. J√°nos, Kenedi J√°nos, Ungv√°ry Kriszti√°n). Az √ĀBTL √°ltal kiadott BetekintŇĎ c. foly√≥irat 59 szerzŇĎje k√∂z√ľl p√©ld√°ul mind√∂ssze 15 felel meg a fenti kit√©telnek. Ugyanakkor a NEB hivatali √°llom√°ny√°ra vonatkoz√≥ 29. ¬ß csak a k√ľl√∂nf√©le √°llamszocialista szervezetek tagjait vagy tiszts√©gviselŇĎit z√°rja ki a NEB lehets√©ges munkat√°rsainak sor√°b√≥l, √©letkorra vonatkoz√≥ megk√∂t√©s nincs. Ugyanakkor √©rdekes, hogy m√©g a volt KISZ-tiszts√©gviselŇĎket is kiz√°rj√°k a NEB √°ltal meghirdetendŇĎ munkak√∂r√∂kbŇĎl, √≠gy maga Orb√°n Viktor sem menne √°t a rost√°n.

Advertisement

3. A bizottság tevékenységének és hatáskörének legfontosabb kérdéseit a 23. § szabályozza:

(1) A Bizotts√°g tagja √©s eln√∂ke a kommunista diktat√ļra ki√©p√ľl√©se √©s mŇĪk√∂d√©se idej√©n, 1944. december 21. √©s 1990. m√°jus 2. k√∂z√∂tt keletkezett √©s √°llami int√©zm√©nyekn√©l, valamint egy√©b szervezetekn√©l ŇĎrz√∂tt minŇĎs√≠tett adatot nem tartalmaz√≥ dokumentumokba, irat, k√©pi- √©s hanganyagokba korl√°tlanul betekinthet, azokr√≥l m√°solatot k√©sz√≠thet vagy k√©sz√≠ttethet.

(2) A Bizotts√°g tagja √©s eln√∂ke szem√©lyi biztons√°gi tan√ļs√≠tv√°ny, valamint titoktart√°si nyilatkozat √©s felhaszn√°l√≥i enged√©ly n√©lk√ľl jogosult a Bizotts√°g feladat- √©s hat√°sk√∂r√©t √©rintŇĎ minŇĎs√≠tett adatokat megismerni.

(3) A Hivatal fŇĎigazgat√≥ja, vezetŇĎje √©s kutat√≥ja a kommunista diktat√ļra ki√©p√ľl√©se √©s mŇĪk√∂d√©se idej√©n, 1944. december 21. √©s 1990. m√°jus 2. k√∂z√∂tt keletkezett √©s √°llami int√©zm√©nyekn√©l ŇĎrz√∂tt, minŇĎs√≠tett adatot nem tartalmaz√≥ anyagokba, dokumentumokba, irat, k√©pi- √©s hanganyagokba korl√°tlanul betekinthet, azokr√≥l m√°solatot k√©sz√≠thet vagy k√©sz√≠ttethet.

(4) A Hivatal fŇĎigazgat√≥ja, vezetŇĎje √©s kutat√≥ja a Bizotts√°g feladat- √©s hat√°sk√∂r√©t √©rintŇĎ minŇĎs√≠tett adatokat a minŇĎs√≠tett adat v√©delm√©rŇĎl sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny szerinti felt√©telekkel jogosult megismerni.

Advertisement

Ez eg√©szen b√≠ztat√≥an hangzik, √©rtelmez√©sem szerint m√©g arra is sor ker√ľlhet, hogy v√©gre elkezdik az √ľgyn√∂klist√°kat tartalmaz√≥ m√°gnesszalagok feldolgoz√°s√°t, mert √ļgy tŇĪnik, a NEB-nek megfelelŇĎ felhatalmaz√°sa lesz b√°rmit kutatni.

4. Fontos kieg√©sz√≠t√©st fŇĪznek az elm√ļlt rendszer titkosszolg√°lati tev√©kenys√©g√©nek felt√°r√°s√°r√≥l √©s az √Āllambiztons√°gi Szolg√°latok T√∂rt√©neti Lev√©lt√°ra l√©trehoz√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ 2003. √©vi III. t√∂rv√©nyhez a 33. ¬ß-ban. A sz√°nd√©k az, hogy a megfigyel√©s √°ldozatai t√∂bb, a titkosszolg√°latokat mŇĪk√∂dtetŇĎk pedig kevesebb adatot ismerhessnek meg, illetve ez hivatott biztos√≠tani, hogy a felt√°rt adatok meghat√°rozott k√∂r√©t nyilv√°noss√°gra lehessen hozni

33. §

Az elm√ļlt rendszer titkosszolg√°lati tev√©kenys√©g√©nek felt√°r√°s√°r√≥l √©s az √Āllambiztons√°gi Szolg√°latok T√∂rt√©neti Lev√©lt√°ra l√©trehoz√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ 2003. √©vi III. t√∂rv√©ny (a tov√°bbiakban:√Āsztl. t√∂rv√©ny) 3. ¬ß (1)‚Äď(2) bekezd√©se hely√©be a k√∂vetkezŇĎ rendelkez√©s l√©p:

‚Äě(1) A megfigyelt √©s a harmadik szem√©ly a r√° vonatkoz√≥ adatokat megismerheti.Megismerheti tov√°bb√°

a) a szem√©lyes √©rintkez√©seit r√∂gz√≠tŇĎ vagy le√≠r√≥ adatokat,

b) azokat az iratokat, amelyeknek a szem√©lyes adatokkal egy√ľtt t√∂rt√©nŇĎ megismer√©s√©t az irat keletkez√©sekor hat√°lyos jogszab√°ly lehetŇĎv√© tette,

c) a r√≥la sz√≥l√≥ anyagban l√©vŇĎ √©s e t√∂rv√©ny alapj√°n b√°rki √°ltal megismerhetŇĎ adatokat.

(2) A megfigyelt szem√©ly megismerheti a r√≥la jelentŇĎ, illetve vele foglalkoz√≥ hivat√°sos alkalmazott, h√°l√≥zati szem√©ly √©s operat√≠v kapcsolat term√©szetes szem√©lyazonos√≠t√≥ adatait.‚ÄĚ

(2) Az √Āsztl. t√∂rv√©ny 3. ¬ß-a a k√∂vetkezŇĎ (4)‚Äď(5) bekezd√©ssel eg√©sz√ľl ki:

"(4) A megfigyelt nyilv√°noss√°gra hozhatja az (1)‚Äď(2) bekezd√©s alapj√°n megismert adatokat, m√°s megfigyelt √©s harmadik szem√©ly szem√©lyes adatainak kiv√©tel√©vel.

(5) A hivatásos alkalmazott, a hálózati személy és az operatív kapcsolat megismerheti és nyilvánosságra hozhatja a kizárólag vele kapcsolatba hozható személyes adatokat.

Advertisement

Képek innen: orulunkvincent.blog.hu, polhist.hu, kprf.ru