kettő per kettő
kettő per kettő

Ahogy a Tusványos Szabadegyetem kapcsán már rámutattunk, jelentős állami források áramlanak a közösségi, önkéntes, civil tevékenységnek álcázott pártépítésbe, az ifjú pártmunkások kitömésére. Egy 2013 nyarán alakult intézet most próbál felkapaszkodni a fizetett agitproposok sorába, az ő tevékenységüket vesszük górcső alá.

Illustration for article titled Álcivil áltudomány, de ki állja a cechet?

Szabad embernek nehéz lenni. A szabad ember gondolkodását ugyanis nem egzisztenciájához igazítja. Ezért sem tud a baloldali értelmiségi szabaddá válni. Ahogy a kormányok, rezsimek jönnek-mennek, úgy változik az egzisztencia is. Amit adnak, elvehetik.

- Megadja Gábor (Jobbklikk-Konzervatórium-Kommentár -> KIM, 450,000 / hó), "Libido dominandi"

Advertisement

Új erő

Az Alapjogokért Központ a nyilvánosságkerülő politikai elemzőintézetek törzsébe, azon belül is az ifjúkeresztény káderneveldék osztályába tartozik. A forradalmi alkotmányozás, és így a magyar alapjogi kultúra három éves ősi hagyományát követve a szövegek szerzői szeretnek névtelenek és láthatatlanok maradni, honlapjukon mindössze ennyit árulnak el magukról:

A 2013-ban fiatal jogászokból és joghallgatókból alakult Alapjogokért Központ célja a jogállami működéssel és alapjogvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatás és elemzés. A Központ elkötelezett az alapvető jogállami értékek, a hagyomány és a szabadság kultúrája iránt, feladatának tekinti, hogy időről időre megvizsgálja az aktuális közjogi kérdéseket, ügyeket, és azokról mértéktartó, de mértékadó elemzéseket hozzon nyilvánosságra. Ennek megfelelően a kutatásaink, elemzéseink módszertana kizárólag jogi szempontokat vesz figyelembe, politikai értékelésre nem terjed ki.

Advertisement
Illustration for article titled Álcivil áltudomány, de ki állja a cechet?

Szellemírók

Eddig három elemzés került fel az Alapjogokért Központ honlapjára, júliusban a Tavares-jelentés "TOP 10 hibájáról" írtak, szeptemberben a határon túliak szavazásáról, és november 13-án jött ki az az elemzésük, mely szerint nem csökkent az Alkotmánybíróság súlya.

Advertisement

E-mailben érdeklődtem afelől, hogy kik jegyzik az elemzéseket, kik dolgoznak a központnak, és honnan kapnak támogatást, illetve milyen szervezetekkel vannak kapcsolatban. A válaszban gyakorlatilag egy darab konkrétum sincs, úgy tűnik nem véletlenül nem került fel több információ a honlapra sem.

A munkatársakra vonatkozó kérdésre csak a honlapon is megtalálható rejtélyes "Az Alapjogokért Központ egy fiatal joghallgatókból és jogászokból álló szakmai munkaközösség" választ sikerült küldeni. A támogatásokról annyit mondtak, hogy "A Központ – mint a legtöbb, hasonló szerveződés – támogatásokból működik. Az ezekkel, ill. ezek nyilvánosságával kapcsolatos jogszabályi követelményeknek az azok által előírt helyen és időben eleget fogunk tenni." Erre feltétlenül kíváncsiak leszünk.

Advertisement

A válasz szerint továbbá "Politikai szempontból nem célunk a minősítés, ezért sem illetjük elemzéseinkben az egyes témákat politikai jelzőkkel, címkékkel." – erről kommentben elárulhatná valaki, aki érti, hogy mit jelenthet. Gyanús, hogy a fent idézett semlegességi nyilatkozatot próbálták meg újrafogalmazni, de ahogy az elemzések témájából és beszédes elhallgatásaiból nyilvánvaló, semlegességről szó sincs, ami ilyen gárdával nem is meglepő.

Illustration for article titled Álcivil áltudomány, de ki állja a cechet?
Advertisement

IKSZ-generáció

A választ Mikula Klaudia sajtófőnök írta alá, és a domainnevet is ő jegyezte be. A Központ nevében, annak igazgatójaként Szánthó Miklós nyilatkozott több helyütt. Mikula Klaudia jogász, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, azaz a KDNP ifjúkeresztény brigádja Nemzetpolitikai Bizottságának tagja, a Gyere Haza Alapítvány menedzsere, aki korábban Rétvárinál gyakornokoskodott a KIM-ben, majd Gál Kingánál Brüsszelben. (Az IKSZ-esek látványos sikereiről a Kőrösi Csoma ösztöndíjak elnyerésében korábban írtunk.) Szánthó Miklós szintén IKSZ-tag, de képviselte már a Fidelitas-t is az Európai Néppárt ifjúsági tagozatában. Az IKSZ honlapján már csak egy múlt pénteki hírben tűnik fel a neve, bár onnan is megpróbálták eltűntetni, így csak a google cache őrizte meg, a cikk jelenlegi változatából kivették. Szánthó egyébként az Alapjogokért Központ igazgatása mellett az állam csecsén csüggő Nézőpont Intézet elemzője is.

Advertisement

Információink szerint központ alapításánál ott bábáskodott Czine Tamás is, az IKSZ budapesti alelnöke, aki dolgozott az Echo és a Hír TV-nél, valamint az MTV-nél is, és az IKSZ Média és Online Munkacsoportját vezeti. Főállásban Czine jelenleg a Nemzeti Földalap sajtóreferenseként hazudik szakmányban a fideszes zöldbárókról. Czine sem válaszolt a központra vonatkozó, e-mailben feltett kérdéseinkre.

A "köz-" és pártmédia figyelemreméltó érdeklődést mutatott a fiatal központ elemzései iránt. Szánthó Miklós szeptemberben, a választójogos anyag megjelenése után a Hír TV-ben számolhatott be megalakulásukról és céljaikról, még panaszkodott is egy sort, hogy "méltatlanul kevés" sajtófigyelmet kapott a Tavares-elemzésük. Kissé bizonytalanul arra is utalt, hogy majd elküldik (vagy elküldték?) Tavaresnek jelentésének kritikáját, mert Szánthó szerint túlságosan egyoldalúak voltak Tavares forrásai. A Lánchíd rádióban Szánthó Csintalan Sándorral beszélgetett ugyanerről az anyagról. A választójog-elemzésről továbbá hírt közölt az MTI, ami rögtön bekerült a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Nemzetpolitikai sajtószemléjébe. A holdudvarépítési folyamat megkoronázása, amikor a baráti médiumokban független elemzői szerepben tetszelegnek az állami állásokból és pártokból verbuvált fiatal reménységek, a pártvonalnak eminensen megfelelő, de mégis előre megfontoltan "szakmainak" beálított tartalmat generálva, amely így beépülhet a propaganda monoton zajába. Így jönnek létre a Vastagbőr álral megénekelt tökéletes közszolgálati interjúkörök, így erősödik a Békemenettől Fellegi washingtoni irodájáig érő álcivil fideszista tengely.

Advertisement

A választójogos elemzés egyébként még egy laikus számára is nyilvánvalóan fertelmesen torz, gyakorlatilag sikerült kemény munkaórákat ölni egy olyan majd' negyven oldalas dokumentumba, amely ugyanarra a következtetésre jut mint bármelyik ügyeletes apparatcsik: a választójogi törvények sokfélék Európában, és a miénk csak egy a virágzó száz virágból. Nem merül fel a tanulmányban – amely valamiért csak a lakcímmel nem rendelkező, külföldön szavazó választókra fókuszál – hogy a törvény megkülönbözteti a magyarországi lakcímmel rendelkező és nem rendelkező állampolgárokat – az előbbiek csak személyesen szavazhatnak a kijelölt külképviseleteken. Full disclosure: ez esetemben egy Boston-New York utat jelentene, ami költségben nagyjából 50 dollárt, időben legalább 10-12 órát jelent. Persze az is vicces lesz, ha mind a háromszázezer londoni magyar megpróbál majd egy nap alatt leszavazni a londoni konzulátuson. A fent idézett Hír TV-s riportban ugyan megkérdezték Szánthótól, hogy mivel indokolható ez a diszkrimináció, de ő válasz helyett inkább két perc tömény elterelő bullshitelést küldött (5:49-7:47).

Ígéretesen indul az Alapjogokért Központ; hogy a Hír TV riporterét idézzem: "nyomon követjük a munkájukat." Ha továbbra is ügyesen dolgoznak a propagandisták keze alá, és bevetik politikai kapcsolataikat is, a központ kiváló terep lehet a ifjú pártemberek vastagbőrű lojalitásának bizonyítására, aztán indulhat a kontraszelekció a minisztériumi és egyéb állami tisztségekbe. Így a pártaktíva ifjúsága állami állásokba kerül, vagy az állami cégek hirdetéseiből, önkormányzati megrendelésekből, és kormányközeli oligarchák által fenntartott médiabirodalomban, valamint közmédiában dícséri fel az államot és a Pártot, hogy aztán egy ily módon beindított "tudományos kutatóintézetben" immár jóval több közpénzért hasznosítsák újra. Persze ez csak egy lehetséges út: ahogy arról a Navracsics-brancs példája is tanúskodik, a nyalókarrierek útjai kiszámíthatatlanok (itt egy friss gifesített interjú a Cinktől, megy is a cicaharc).

Advertisement

A válasz szerint "projektjelleggel" alakult központ mögött nem kizárt, hogy eredendően az IKSZ-et 2002-2010 között vezető Rétvári Bence holdudvarépítését kell sejteni, így a KIM-államtitkár minisztériumának döntéseit kimagyarázni igyekvő Alapjogokért-elemzések és az ezekre épülő karrierek harmonikusan illeszkedhetnek a minisztériumi munka baráti cégeknek való kiszervezésének és az álcivil szféra káderkeltetőként való használatának gyakorlatához.

Advertisement
Illustration for article titled Álcivil áltudomány, de ki állja a cechet?

Képek: alapjogokert.hu, iksz.net, kerdem.blog.hu.

UPDATE: Szánthó Miklós a Nézőpont Intézet helyreigazítási kérelme szerint már nem a Nézőpont Intézet elemzője.

Share This Story

Get our newsletter