Ahogy a Tusv√°nyos Szabadegyetem kapcs√°n m√°r r√°mutattunk, jelentŇĎs √°llami forr√°sok √°ramlanak a k√∂z√∂ss√©gi, √∂nk√©ntes, civil tev√©kenys√©gnek √°lc√°zott p√°rt√©p√≠t√©sbe, az ifj√ļ p√°rtmunk√°sok kit√∂m√©s√©re. Egy 2013 nyar√°n alakult int√©zet most pr√≥b√°l felkapaszkodni a fizetett agitproposok sor√°ba, az ŇĎ tev√©kenys√©g√ľket vessz√ľk g√≥rcsŇĎ al√°.

Szabad embernek neh√©z lenni. A szabad ember gondolkod√°s√°t ugyanis nem egzisztenci√°j√°hoz igaz√≠tja. Ez√©rt sem tud a baloldali √©rtelmis√©gi szabadd√° v√°lni. Ahogy a korm√°nyok, rezsimek j√∂nnek-mennek, √ļgy v√°ltozik az egzisztencia is. Amit adnak, elvehetik.

- Megadja Gábor (Jobbklikk-Konzervatórium-Kommentár -> KIM, 450,000 / hó), "Libido dominandi"

√öj erŇĎ

Az Alapjogok√©rt K√∂zpont a nyilv√°noss√°gker√ľlŇĎ politikai elemzŇĎint√©zetek t√∂rzs√©be, azon bel√ľl is az ifj√ļkereszt√©ny k√°derneveld√©k oszt√°ly√°ba tartozik. A forradalmi alkotm√°nyoz√°s, √©s √≠gy a magyar alapjogi kult√ļra h√°rom √©ves ŇĎsi hagyom√°ny√°t k√∂vetve a sz√∂vegek szerzŇĎi szeretnek n√©vtelenek √©s l√°thatatlanok maradni, honlapjukon mind√∂ssze ennyit √°rulnak el magukr√≥l:

A 2013-ban fiatal jog√°szokb√≥l √©s joghallgat√≥kb√≥l alakult Alapjogok√©rt K√∂zpont c√©lja a jog√°llami mŇĪk√∂d√©ssel √©s alapjogv√©delemmel kapcsolatos tudom√°nyos kutat√°s √©s elemz√©s. A K√∂zpont elk√∂telezett az alapvetŇĎ jog√°llami √©rt√©kek, a hagyom√°ny √©s a szabads√°g kult√ļr√°ja ir√°nt, feladat√°nak tekinti, hogy idŇĎrŇĎl idŇĎre megvizsg√°lja az aktu√°lis k√∂zjogi k√©rd√©seket, √ľgyeket, √©s azokr√≥l m√©rt√©ktart√≥, de m√©rt√©kad√≥ elemz√©seket hozzon nyilv√°noss√°gra. Ennek megfelelŇĎen a kutat√°saink, elemz√©seink m√≥dszertana kiz√°r√≥lag jogi szempontokat vesz figyelembe, politikai √©rt√©kel√©sre nem terjed ki.

Advertisement

Szellemírók

Eddig h√°rom elemz√©s ker√ľlt fel az Alapjogok√©rt K√∂zpont honlapj√°ra, j√ļliusban a Tavares-jelent√©s "TOP 10 hib√°j√°r√≥l" √≠rtak, szeptemberben a hat√°ron t√ļliak szavaz√°s√°r√≥l, √©s november 13-√°n j√∂tt ki az az elemz√©s√ľk, mely szerint nem cs√∂kkent az Alkotm√°nyb√≠r√≥s√°g s√ļlya.

Advertisement

E-mailben √©rdeklŇĎdtem afelŇĎl, hogy kik jegyzik az elemz√©seket, kik dolgoznak a k√∂zpontnak, √©s honnan kapnak t√°mogat√°st, illetve milyen szervezetekkel vannak kapcsolatban. A v√°laszban gyakorlatilag egy darab konkr√©tum sincs, √ļgy tŇĪnik nem v√©letlen√ľl nem ker√ľlt fel t√∂bb inform√°ci√≥ a honlapra sem.

A munkat√°rsakra vonatkoz√≥ k√©rd√©sre csak a honlapon is megtal√°lhat√≥ rejt√©lyes "Az Alapjogok√©rt K√∂zpont egy fiatal joghallgat√≥kb√≥l √©s jog√°szokb√≥l √°ll√≥ szakmai munkak√∂z√∂ss√©g" v√°laszt siker√ľlt k√ľldeni. A t√°mogat√°sokr√≥l annyit mondtak, hogy "A K√∂zpont ‚Äď mint a legt√∂bb, hasonl√≥ szervezŇĎd√©s ‚Äď t√°mogat√°sokb√≥l mŇĪk√∂dik. Az ezekkel, ill. ezek nyilv√°noss√°g√°val kapcsolatos jogszab√°lyi k√∂vetelm√©nyeknek az azok √°ltal elŇĎ√≠rt helyen √©s idŇĎben eleget fogunk tenni." Erre felt√©tlen√ľl k√≠v√°ncsiak lesz√ľnk.

Advertisement

A v√°lasz szerint tov√°bb√° "Politikai szempontb√≥l nem c√©lunk a minŇĎs√≠t√©s, ez√©rt sem illetj√ľk elemz√©seinkben az egyes t√©m√°kat politikai jelzŇĎkkel, c√≠mk√©kkel." ‚Äď errŇĎl kommentben el√°rulhatn√° valaki, aki √©rti, hogy mit jelenthet. Gyan√ļs, hogy a fent id√©zett semlegess√©gi nyilatkozatot pr√≥b√°lt√°k meg √ļjrafogalmazni, de ahogy az elemz√©sek t√©m√°j√°b√≥l √©s besz√©des elhallgat√°saib√≥l nyilv√°nval√≥, semlegess√©grŇĎl sz√≥ sincs, ami ilyen g√°rd√°val nem is meglepŇĎ.

Advertisement

IKSZ-generáció

A v√°laszt Mikula Klaudia sajt√≥fŇĎn√∂k √≠rta al√°, √©s a domainnevet is ŇĎ jegyezte be. A K√∂zpont nev√©ben, annak igazgat√≥jak√©nt Sz√°nth√≥ Mikl√≥s nyilatkozott t√∂bb hely√ľtt. Mikula Klaudia jog√°sz, az Ifj√ļs√°gi Kereszt√©nydemokrata Sz√∂vets√©g, azaz a KDNP ifj√ļkereszt√©ny brig√°dja Nemzetpolitikai Bizotts√°g√°nak tagja, a Gyere Haza Alap√≠tv√°ny menedzsere, aki kor√°bban R√©tv√°rin√°l gyakornokoskodott a KIM-ben, majd G√°l King√°n√°l Br√ľsszelben. (Az IKSZ-esek l√°tv√°nyos sikereirŇĎl a KŇĎr√∂si Csoma √∂szt√∂nd√≠jak elnyer√©s√©ben kor√°bban √≠rtunk.) Sz√°nth√≥ Mikl√≥s szint√©n IKSZ-tag, de k√©pviselte m√°r a Fidelitas-t is az Eur√≥pai N√©pp√°rt ifj√ļs√°gi tagozat√°ban. Az IKSZ honlapj√°n m√°r csak egy m√ļlt p√©nteki h√≠rben tŇĪnik fel a neve, b√°r onnan is megpr√≥b√°lt√°k eltŇĪntetni, √≠gy csak a google cache ŇĎrizte meg, a cikk jelenlegi v√°ltozat√°b√≥l kivett√©k. Sz√°nth√≥ egy√©bk√©nt az Alapjogok√©rt K√∂zpont igazgat√°sa mellett az √°llam csecs√©n cs√ľggŇĎ N√©zŇĎpont Int√©zet elemzŇĎje is.

Advertisement

Inform√°ci√≥ink szerint k√∂zpont alap√≠t√°s√°n√°l ott b√°b√°skodott Czine Tam√°s is, az IKSZ budapesti aleln√∂ke, aki dolgozott az Echo √©s a H√≠r TV-n√©l, valamint az MTV-n√©l is, √©s az IKSZ M√©dia √©s Online Munkacsoportj√°t vezeti. FŇĎ√°ll√°sban Czine jelenleg a Nemzeti F√∂ldalap sajt√≥referensek√©nt hazudik szakm√°nyban a fideszes z√∂ldb√°r√≥kr√≥l. Czine sem v√°laszolt a k√∂zpontra vonatkoz√≥, e-mailben feltett k√©rd√©seinkre.

A "k√∂z-" √©s p√°rtm√©dia figyelemrem√©lt√≥ √©rdeklŇĎd√©st mutatott a fiatal k√∂zpont elemz√©sei ir√°nt. Sz√°nth√≥ Mikl√≥s szeptemberben, a v√°laszt√≥jogos anyag megjelen√©se ut√°n a H√≠r TV-ben sz√°molhatott be megalakul√°sukr√≥l √©s c√©ljaikr√≥l, m√©g panaszkodott is egy sort, hogy "m√©ltatlanul kev√©s" sajt√≥figyelmet kapott a Tavares-elemz√©s√ľk. Kiss√© bizonytalanul arra is utalt, hogy majd elk√ľldik (vagy elk√ľldt√©k?) Tavaresnek jelent√©s√©nek kritik√°j√°t, mert Sz√°nth√≥ szerint t√ļls√°gosan egyoldal√ļak voltak Tavares forr√°sai. A L√°nch√≠d r√°di√≥ban Sz√°nth√≥ Csintalan S√°ndorral besz√©lgetett ugyanerrŇĎl az anyagr√≥l. A v√°laszt√≥jog-elemz√©srŇĎl tov√°bb√° h√≠rt k√∂z√∂lt az MTI, ami r√∂gt√∂n beker√ľlt a Nemzetpolitikai Kutat√≥int√©zet Nemzetpolitikai sajt√≥szeml√©j√©be. A holdudvar√©p√≠t√©si folyamat megkoron√°z√°sa, amikor a bar√°ti m√©diumokban f√ľggetlen elemzŇĎi szerepben tetszelegnek az √°llami √°ll√°sokb√≥l √©s p√°rtokb√≥l verbuv√°lt fiatal rem√©nys√©gek, a p√°rtvonalnak eminensen megfelelŇĎ, de m√©gis elŇĎre megfontoltan "szakmainak" be√°l√≠tott tartalmat gener√°lva, amely √≠gy be√©p√ľlhet a propaganda monoton zaj√°ba. √ćgy j√∂nnek l√©tre a VastagbŇĎr √°lral meg√©nekelt t√∂k√©letes k√∂zszolg√°lati interj√ļk√∂r√∂k, √≠gy erŇĎs√∂dik a B√©kemenettŇĎl Fellegi washingtoni irod√°j√°ig √©rŇĎ √°lcivil fideszista tengely.

Advertisement

A v√°laszt√≥jogos elemz√©s egy√©bk√©nt m√©g egy laikus sz√°m√°ra is nyilv√°nval√≥an fertelmesen torz, gyakorlatilag siker√ľlt kem√©ny munka√≥r√°kat √∂lni egy olyan majd' negyven oldalas dokumentumba, amely ugyanarra a k√∂vetkeztet√©sre jut mint b√°rmelyik √ľgyeletes apparatcsik: a v√°laszt√≥jogi t√∂rv√©nyek sokf√©l√©k Eur√≥p√°ban, √©s a mi√©nk csak egy a vir√°gz√≥ sz√°z vir√°gb√≥l. Nem mer√ľl fel a tanulm√°nyban ‚Äď amely valami√©rt csak a lakc√≠mmel nem rendelkezŇĎ, k√ľlf√∂ld√∂n szavaz√≥ v√°laszt√≥kra f√≥kusz√°l ‚Äď hogy a t√∂rv√©ny megk√ľl√∂nb√∂zteti a magyarorsz√°gi lakc√≠mmel rendelkezŇĎ √©s nem rendelkezŇĎ √°llampolg√°rokat ‚Äď az elŇĎbbiek csak szem√©lyesen szavazhatnak a kijel√∂lt k√ľlk√©pviseleteken. Full disclosure: ez esetemben egy Boston-New York utat jelentene, ami k√∂lts√©gben nagyj√°b√≥l 50 doll√°rt, idŇĎben legal√°bb 10-12 √≥r√°t jelent. Persze az is vicces lesz, ha mind a h√°romsz√°zezer londoni magyar megpr√≥b√°l majd egy nap alatt leszavazni a londoni konzul√°tuson. A fent id√©zett H√≠r TV-s riportban ugyan megk√©rdezt√©k Sz√°nth√≥t√≥l, hogy mivel indokolhat√≥ ez a diszkrimin√°ci√≥, de ŇĎ v√°lasz helyett ink√°bb k√©t perc t√∂m√©ny elterelŇĎ bullshitel√©st k√ľld√∂tt (5:49-7:47).

√ćg√©retesen indul az Alapjogok√©rt K√∂zpont; hogy a H√≠r TV riporter√©t id√©zzem: "nyomon k√∂vetj√ľk a munk√°jukat." Ha tov√°bbra is √ľgyesen dolgoznak a propagandist√°k keze al√°, √©s bevetik politikai kapcsolataikat is, a k√∂zpont kiv√°l√≥ terep lehet a ifj√ļ p√°rtemberek vastagbŇĎrŇĪ lojalit√°s√°nak bizony√≠t√°s√°ra, azt√°n indulhat a kontraszelekci√≥ a miniszt√©riumi √©s egy√©b √°llami tiszts√©gekbe. √ćgy a p√°rtakt√≠va ifj√ļs√°ga √°llami √°ll√°sokba ker√ľl, vagy az √°llami c√©gek hirdet√©seibŇĎl, √∂nkorm√°nyzati megrendel√©sekbŇĎl, √©s korm√°nyk√∂zeli oligarch√°k √°ltal fenntartott m√©diabirodalomban, valamint k√∂zm√©di√°ban d√≠cs√©ri fel az √°llamot √©s a P√°rtot, hogy azt√°n egy ily m√≥don beind√≠tott "tudom√°nyos kutat√≥int√©zetben" imm√°r j√≥val t√∂bb k√∂zp√©nz√©rt hasznos√≠ts√°k √ļjra. Persze ez csak egy lehets√©ges √ļt: ahogy arr√≥l a Navracsics-brancs p√©ld√°ja is tan√ļskodik, a nyal√≥karrierek √ļtjai kisz√°m√≠thatatlanok (itt egy friss gifes√≠tett interj√ļ a CinktŇĎl, megy is a cicaharc).

Advertisement

A v√°lasz szerint "projektjelleggel" alakult k√∂zpont m√∂g√∂tt nem kiz√°rt, hogy eredendŇĎen az IKSZ-et 2002-2010 k√∂z√∂tt vezetŇĎ R√©tv√°ri Bence holdudvar√©p√≠t√©s√©t kell sejteni, √≠gy a KIM-√°llamtitk√°r miniszt√©rium√°nak d√∂nt√©seit kimagyar√°zni igyekvŇĎ Alapjogok√©rt-elemz√©sek √©s az ezekre √©p√ľlŇĎ karrierek harmonikusan illeszkedhetnek a miniszt√©riumi munka bar√°ti c√©geknek val√≥ kiszervez√©s√©nek √©s az √°lcivil szf√©ra k√°derkeltetŇĎk√©nt val√≥ haszn√°lat√°nak gyakorlat√°hoz.

Advertisement

Képek: alapjogokert.hu, iksz.net, kerdem.blog.hu.

UPDATE: Sz√°nth√≥ Mikl√≥s a N√©zŇĎpont Int√©zet helyreigaz√≠t√°si k√©relme szerint m√°r nem a N√©zŇĎpont Int√©zet elemzŇĎje.