Blogunk egyik fŇĎ √©rdeklŇĎd√©si ter√ľlete, amelyrŇĎl ak√°r vissza√©l√©sszerŇĪ adatig√©nyl√©sekkel is pr√≥b√°lunk t√∂bbet megtudni az a folyamat, amellyel a korm√°nyzat k√∂zpolitik√°t, azon bel√ľl is az oktat√°spolitik√°t alkot. Ezzel foglalkozik Neumann Eszter, Ber√©nyi Eszter √©s ErŇĎss G√°bor most megjelenŇĎ k√∂nyve is. Facebook event: itt.

Nagy szeretettel megh√≠vunk minden kedves √©rdeklŇĎdŇĎt a Tud√°s √©s Politika ‚Äď A k√∂zpolitika-alkot√°s gyakorlata c√≠mŇĪ k√∂tet bemutat√≥j√°ra.

Besz√©lget√©s a k√∂zpolitika-alkot√°sr√≥l Dar√≥czi G√°borral a Romaversitas Alap√≠tv√°ny eln√∂k√©vel √©s Set√©nyi J√°nos oktat√°skutat√≥val. A besz√©lget√©st vezeti: Neumann Eszter √©s ErŇĎss G√°bor, a k√∂tet szerzŇĎi.

***

A szociol√≥gia klasszikusai Max WebertŇĎl Michel Foucault-n √°t Pierre Bourdieu-ig tud√°s √©s politika, tud√°s √©s hatalom √∂sszef√ľgg√©seit elemezt√©k. A k√∂tet alapj√°t k√©pzŇĎ empirikus kutat√°sunkban arra kerest√ľk a v√°laszt, hogy hogyan alakul e viszony a k√©tezres √©vek Magyarorsz√°g√°n az eg√©szs√©g√ľgyi √©s az oktat√°si szektorban.

Milyen tud√°sok √©s √©rdekviszonyok ment√©n alak√≠tott√°k ki az oktat√°si integr√°ci√≥t √©s a saj√°tos nevel√©si ig√©nyŇĪ gyerekeket c√©lz√≥ k√∂zpolitik√°kat Magyarorsz√°gon? Milyen alkuk k√∂ttettek a WHO Lelki eg√©szs√©g akci√≥programj√°nak honos√≠t√°sa sor√°n? Milyen k√∂zpolitikai √©s tudom√°nyos v√≠zi√≥k versengtek az oktat√°si m√©r√©s-√©rt√©kel√©si-elsz√°moltathat√≥s√°gi k√∂zpolitik√°k kialak√≠t√°sakor? H√°nyf√©lek√©ppen rugaszkodtak neki az elsz√°moltathat√≥s√°g megteremt√©s√©nek
az eg√©szs√©g√ľgyben?

A k√∂nyvben olvashat√≥ szociol√≥giai esettanulm√°nyok a k√∂zpolitika-alkot√°s √©s a hatalomgyakorl√°s mikrofolyamatait t√°rj√°k fel. A k√∂nyv alapj√°t k√©pzŇĎ kutat√°s 2010-ben lez√°rult, a besz√©lget√©sben azonban azt is szeretn√©nk v√©giggondolni, hogy az elemz√©sekben haszn√°lt fogalmi keret alapj√°n hogyan √©rtelmezhetŇĎ a 2010 ut√°ni k√∂zpolitikai fordulat Magyarorsz√°gon.

A magyar kutatócsoportok honlapja:
MTA Szociol√≥giai Kutat√≥int√©zet (eg√©szs√©g√ľgyi kutat√≥csoport)
http://www.socio.mta.hu/A_tudas_szerep…

ELTE T√ĀTK (oktat√°s√ľgyi kutat√≥csoport)
http://oitk.tatk.elte.hu/hu/knowandpol