A HaH√°s aktivist√°k √°ltal is frekvent√°lt Frisc√≥ban j√∂vŇĎ h√©ten szerbiai b√∂lcs√©szarcok besz√©lnek t√°rsadalomkritik√°r√≥l, radikalizmusr√≥l, f√≥rumokr√≥l, b√°zisdem√≥r√≥l, hallgat√≥i mozgalmakr√≥l, miegy√©brŇĎl. Facebook event: itt. R√©szletek al√°bb:

Az EX Symposion Gerusija c√≠mŇĪ √ļj sz√°m√°nak bemutat√≥ja (A k√©pre kattintva l√°thatod a teljes c√≠mlapot!)

Elindult a 444, √ļj helyre k√∂lt√∂z√∂tt a Sir√°ly, az EX-nek pedig nyomd√°ban a leg√ļjabb, t√°rsadalomkritikai lapsz√°ma!

A trendi fiatal balos szerbiai filoz√≥fuscsoport (kik magokat √∂regnek nevezik legal√°bb) t√°rsadalomkritikai √©s a di√°kt√ľntet√©seket elemzŇĎ tanulm√°nyaib√≥l √∂ssze√°ll√≥ sz√°mot bemutatja a csoport h√°rom tagja: Losoncz M√°rk, Aleksandar Matkovińá √©s Ivan Radenkovińá.

Radik√°lis t√°rsadalomkritika, felforgat√≥ k√∂z√∂ss√©gi gyakorlatok, a kifejez√©s form√°ival val√≥ k√≠s√©rletez√©s, nemzetk√∂zis√©g... - tal√°n ezekkel a szavakkal lehet a legjobban le√≠rni a Gerusija tev√©kenys√©g√©t. A 2005-ben √öjvid√©ken megalakult csoport kezdettŇĎl fogva olyan elm√©letekkel foglalkozott, amelyekkel az egyetemi oktat√°sban nem lehet tal√°lkozni, vagy legfeljebb semleges√≠tett, pacifik√°lt v√°ltozatukban. Szimp√≥ziumok, elŇĎad√°ssorozatok, kiadv√°nyok, olvas√≥i szemin√°riumok √©s hasonl√≥k jellemzik a Gerusij√°t. Hamarosan megjelenik a csoport foly√≥irat√°nak (Stvar, azaz "Dolog") √∂t√∂dik sz√°ma, a kor√°bbi sz√°mok pedig hozz√°f√©rhetŇĎk a honlapon:http://gerusija.com/. A Gerusija legszŇĪkebb magv√°t alkot√≥ szerkesztŇĎs√©g t√≠z tagb√≥l √°ll: n√©gy √ļjvid√©ki, n√©gy belgr√°di, valamint egy Torin√≥ban, illetve egy Regensburgban √©lŇĎ tagb√≥l. A csoport √©s minden tagja k√ľl√∂n-k√ľl√∂n is alaposan kivette a r√©sz√©t a Szerbi√°ban 2006 √≥ta rendk√≠v√ľl intenz√≠v di√°kmozgalomb√≥l, k√ľl√∂n√∂sen 2011 ŇĎsz√©n a t√∂meges egyetemfoglal√°sok alkalm√°val, a legut√≥bb megjelent foly√≥iratsz√°m pedig mintegy h√°romsz√°z oldalon k√∂z√∂l tanulm√°nyokat, ki√°ltv√°nyokat √©s interj√ļkat a kritikai pedag√≥gi√°r√≥l, az egyetem helyzet√©rŇĎl, a di√°kmozgalmak t√∂rt√©net√©rŇĎl √©s hasonl√≥ t√©m√°kr√≥l. A Gerusija nagy figyelemmel k√∂vette a magyarorsz√°gi t√∂rt√©n√©seket, √©s febru√°rban a csoport n√©gy tagj√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen a p√©csi √©s budapesti egyetemfoglal√≥k elbesz√©lgethettek belgr√°di, √ļjvid√©ki, z√°gr√°bi √©s rijekai t√°rsaikkal a tapasztalatokr√≥l. Az EX Symposion Gerusija-sz√°m√°ban is erŇĎs blokkot k√©pez a balk√°ni hallgat√≥i mozgalmak elemz√©se.


A LAPSZ√ĀM TARTALM√ĀB√ďL:

A Gerusija ki√°ltv√°nya
Haszn√°lati √ļtmutat√≥ a Gerusija olvas√°s√°hoz

SaŇ°a Hrnjez: Mit is jelent t√°j√©koz√≥dni a radik√°lis gondolkod√°sban?
ńźorńĎe Hristov: Mi a kommunizmus?
Aleksandar Matkovińá: Az ad√≥ss√°g sz√ľrkegazdas√°ga
Ivan Radenkovińá: A zene, a piac √©s a munk√°soszt√°ly
Losoncz Márk: Töredékek az anarchizmusról

A di√°kmozgalom t√°mogat√°sa
ElŇĎsz√≥ a Stvar 4. sz√°m√°hoz
Maja Solar: Az akad√©miai prekari√°tus szemsz√∂g√©bŇĎl
Andrea Jovanovińá-Aleksandar Stojanovińá: A f√≥rum nem szerb sz√≥
Darko DraŇ°kovińá: A di√°kt√ľntet√©sek, a reprezent√°ci√≥ √©s a rendŇĎrs√©g logik√°ja

De te fabula narratur (Gyalog a baloldalon Losoncz Márk filozófussal)

Bertolt Brecht és Maja Solar versei, Nemanja Bogdanov grafikái