Az m√°r kider√ľlt, hogy a korm√°ny leszarja az egyetemi auton√≥mi√°t (ld. Kecskem√©t √©s Debrecen), de mit gondol a szakma?

M√°jus 13-√°n az ELTE-n kider√ľl: a ,,jobber" (kor√°bbi PBK-vez√©r √©s Orb√°n-korm√°ny √°llamtitk√°r) N√°ray-Szab√≥ G√°bor akad√©mikus vitapartnere a ,,libsi" (OHA-tag) De√°k D√°niel. Moder√°l F√°bri Gy√∂rgy rektorhelyettes.

MEGH√ćV√ď

Vita az egyetemi autonómiáról

R√©sztvevŇĎk: N√°ray-Szab√≥ G√°bor (ELTE), De√°k D√°niel (BCE)

Moderál: Fábri György (ELTE)

IdŇĎpont: 2013. m√°jus 13. (h√©tfŇĎ) 17 - 19 √≥ra

Helyszín: ELTE Tanári Klub (Budapest, V. Szerb u. 21-23.)

A vita r√©sztvevŇĎi komolyan foglalkoznak az egyetemi int√©zm√©nyir√°ny√≠t√°s √©s auton√≥mia k√©rd√©s√©vel, de a t√°rgyhoz egym√°st√≥l k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ir√°nyokb√≥l k√∂zel√≠tenek (egyik√ľk a Professzorok Batthy√°ny K√∂r√©ben tev√©keny, m√°sikuk az Oktat√≥i H√°l√≥zatban). Megk√≠s√©relt√©k az elt√©rŇĎ n√©zŇĎpontok √∂sszeegyeztet√©s√©t egy k√∂z√∂s dolgozatban, ami azonban egyelŇĎre nem siker√ľlt. Meg√°llapodtak viszont abban, hogy a t√©ma feldolgoz√°s√°t kollegi√°lis vita keret√©ben a nyilv√°noss√°g elŇĎtt folytatj√°k.

Irodalom:

L√°nyi Andr√°s, Lovas RezsŇĎ, N√°ray-Szab√≥ G√°bor, P√°kozdi Imre, T√©zisek a felsŇĎoktat√°sr√≥l, √Člet √©s Irodalom, LI. √©vfolyam 31. sz√°m, 2007. augusztus 3. (http://www.es.hu/print.php?nid=‚Ķ)

De√°k D√°niel, Mi√©rt van sz√ľks√©g egyetemi auton√≥mi√°ra? Szuver√©n, 2013. febru√°r 1. (http://www.szuveren.hu/print/tarsadal‚Ķ)

Hosszabb tanulm√°nyok (beszerezhetŇĎk a "ddeak53@me.com" c√≠men):
- N√°ray-Szab√≥ G√°bor, FelsŇĎoktat√°s √©s auton√≥mia (k√©zirat, 2013.)
- Deák Dániel, Autonómia és egyetem (kézirat, 2013.)