kettő per kettő
kettő per kettő

A tátogás tabu, barackmagok!

Illustration for article titled A tátogás tabu, barackmagok!

Volt egyszer egy Póka Egon (illetve hálistennek még van is), aki lapátkezét vasmarokra szorítva az asztalra csapott. Javaslatára 2011. májusától fővárosunk X. kerületének képviselőtestülete úgy határozott, hogy a kőbányai önkormányzat által finanszírozott rendezvényeken a playback (azaz nem élő zene) már nem lehetőség többé.

Advertisement

[Who the fuck is Póka Egon? - Basszusgitáros, a Hobo Blues Band tagja, a P. Mobil egykori tagja, a Póka Egon Experience jelenlegi vezetője, s a Kőbányai Zenei Stúdió Művészeti Szakiskola igazgatója.]

A playback illúziókeltés, a közönség becsapása - mondja ő. Elsősorban zenésztársai és tanítványai érdekében nyújtotta be javaslatát, és reméli, hogy az egész Európában precedens értékű határozat példáját más kerületekben is követni fogják.

Advertisement

S követték is. Eger polgármesterének is megtetszett kezdeményezése. Az ottani képviselőtestület november 25-én űzte ki a kamuzenélést önkormányzati rendezvényeiről, sőt, mi több a betiltási hullám május 30-ára, már a teljes fővárost érintette. Bizony, nincs több kínos alapra denszelés.

Kinek lesz ez jó? Nyilván azoknak, akiknek kenyerét eddig sp-k s megavojszok vették el 40 perces prukkciójukkal. (Igen, ezek azok a zenészek, akik akár éveket vagy évtizedeket készültek művészi pályájukra.) Ha egy zenei alap helyettesít egy teljes zenekart vagy akár magát az előadót is, az bizony kellemetlen lehet azoknak, akik simán le tudják adni ugyanazt a műsort, ötször jobban. Csakhát ugye ez ötször többe is kerül. Hogy miért? Nem csak azért, mert a minőségnek ára van. Ki kell fizetni az ötször annyi létszámú zenészt (mert ugye egy zenekarról van szó, nem egy cd-s majomról), a hangosítóst, s minden egyebet, ami ugye plusz idő, energia és költség. Nem egyszerűbb akkor már felbérelni egy wannabe előadóművészt a maga karaoke showjával? S most nyilván az a rész jön, hogy kiknek lesz ez cefetül rossz. Az önkormányzatoknak, akinek most már - kényszerből, de ha zenét akarnak és törvényesen akarnak eljárni - többet kell perkálniuk a muzsikáért.

Advertisement

Egyesek szerint a közönség maga is el tudja dönteni, mi az igényes zene, nem kell, hogy a politika mondja meg neki. Voltak akik erre úgy reagáltak, hogy önzőek a zenészek, mert csak azért nyomták keresztül a tiltást, hogy legyen munkájuk. Szerintük ez olyan mintha mozi helyett csakis színházba lehetne járni, ahol a színészi munka így élővé válik.

Atyaég, na, én egyik véleménnyel sem tudok azonosulni. Ám itt futott végig az agyamon, hogy ha már önkormányzat, hogyan is lesz ez a továbbiakban a hallgatói önkormányzatokban? Nyilván nem ugyanaz a kettő, de mégiscsak közélet, szórakoztatás, népművelés stb. a közös pontok, így összefüggés még ha minimálisan is, de fennáll.

Advertisement

2011-ben, az ELTE BTK gólyatáborában az első este sztárfellépője Fluor Tomi volt. A HÖK már a közös pólókat is legofejesre mintázta, az egész flash róla szólt. Abben az évben jelent meg nagy sikerű slágere, a Mizu, amit aznap este kétszer el is tolt. Szerencsére nem egymás után.Kitalálhatjátok, hogy hogyan is kapcsolódik ez most ide (mert ez nem egy memoár akar lenni), természetesen Tamásunk egy lemezzel érkezett, ám lovasa nélkül. Az egész playback volt. S ami még cikibb, a saját ének sávjára énekelt rá hamisan, mintha bekapcsolva maradt volna a mikrofonja. Az ELTE BTK HÖK ezért 120 ezer magyar forintot pengetett ki a vegyjelesnek 40 perc seggrázásért. Míg a soron következő Szabó Balázs Bandnek ugyanennyit, csak ők fejenként öttel kellett, hogy osszanak s ők több mint egy órát játszottak.

Kérdezem én, hol fair ez?

Hajrá ifjú zeneakadémiások, zenetagozatosok, mert van jövő, s egy újabb kapu nyílt meg előttetek. Állami rendezvényeken való szereplések lehetőségének tárháza.

Advertisement

DE, azt azért tegyük hozzá, hogy a határozat nem vonatkozik a magántőkéből finanszírozott rendezvényekre, így például a szórakozóhelyek zenés programjaira sem. Ám más esetekben "a rendelet munkaalkalmat teremt a zenészeknek és támogatja a minőségi, élő zenét" - mondja Póka.

Vajon június 4-én mire számíthatunk a nemzeti barackfa alatt? Lesz zenekar, a kántáló nép kíséretére? Vagy csupán az emberi hangok fonákja rajzolja majd ki az lelkes összetartozást? Kíváncsian várom. Egy biztos, a tátogókat hazaküldik.

Advertisement

UPDATE: A határozatról bővebben itt: http://infoszab.budapest.hu:8080/akl/tva/Tir.as…

Share This Story

Get our newsletter