Egy tan√©ven kereszt√ľl zajl√≥ proced√ļra, p√°ly√°ztat√°s, √ļjrap√°ly√°ztat√°s, √ļjra√ļjrap√°ly√°ztat√°s ut√°n megkapta v√©gleges kinevez√©s√©t az √öjlak Utcai √Āltal√°nos Iskola √©l√©re az oktat√°si korm√°nyzat √°ltal kiszemelt, √©s az iskol√°t az elm√ļlt tan√©vben megb√≠zott igazgat√≥k√©nt ir√°ny√≠t√≥ Sarkadi Nagy Adrien, akit mind a tantest√ľlet, mind a sz√ľlŇĎk elutas√≠tanak. Kor√°bban a N√©met Nemzetis√©gi √Ėnkorm√°nyzat (NN√Ė) elutas√≠t√°sa miatt nem tudta az oktat√°si korm√°nyzat kinevezni, de az NN√Ė v√©lem√©nye hirtelen megv√°ltozott. Az ŇĎ t√°mogat√°sukkal pedig minden akad√°ly elh√°rult a kinevez√©s elŇĎl. Az iskola pedag√≥gusai szakmai inkompetenci√°val √©s p√©nz√ľgyi manipul√°ci√≥val v√°dolj√°k az igazgat√≥t.

Kor√°bban h√°rom (elsŇĎ, m√°sodik, harmadik) cikkben sz√°moltam be az √öjlak utcai iskola igazgat√°sa k√∂r√ľli probl√©m√°kr√≥l. R√∂viden √∂sszefoglalva az eddigi posztokat:

Igazgatópara az Újlak utcában (2013. szeptember)

Advertisement

 • a tantes√ľletre egy n√©pszerŇĪtlen igazgat√≥t pr√≥b√°l r√°k√©nyszer√≠teni az oktat√°si korm√°nyzat
 • tan√°rok szerint manipul√°ltak egy szavaz√°st
 • a p√°ly√°ztat√°st is manipul√°lt√°k
 • a korm√°nyzat a szavaz√°son alulmarad√≥ jel√∂ltet pr√≥b√°lta kinevezni
 • a tapasztalt szab√°lytalans√°gok √©s a jel√∂lt n√©pszerŇĪtlens√©ge miatt a tantest√ľlet k√©tharmada az emberminiszterhez fordult - nem kaptak v√°laszt
 • a felt√°rt t√∂rv√©nytelens√©gek miatt √ļj p√°ly√°zatot √≠rtak ki

Igazgatópara az Újlak utcában, vol. 2 (2014. február)

 • az iskolavezet√©s nem engedte, hogy a Sz√ľlŇĎi F√≥rum norm√°lisan mŇĪk√∂dj√∂n
 • az √∂nkorm√°nyzat √©s az oktat√°si korm√°nyzat egym√°sra mutogatott a p√°ly√°ztat√°s √©s egy√©b probl√©m√°k kapcs√°n; az √∂nkorm√°nyztat l√©nyeg√©ben leszarta a tov√°bbra is akt√≠v tantest√ľletet
 • a tantest√ľlet tov√°bbra sem t√°mogatta a korm√°nyzati jel√∂ltet, akinek az elutas√≠totts√°ga 75%-os volt, saj√°t jel√∂ltj√ľk viszont 82%-os t√°mogat√°st kapott (ezeken a szavaz√°sokon minden jel√∂ltre t√°mogatom/nem t√°mogatom m√≥don lehet szavazni)
 • k√∂zben le√°llt az iskola elektronikus adminisztr√°ci√≥ja
 • az igazgat√≥i p√°ly√°zati elj√°r√°st megint le√°ll√≠totta az oktat√°si korm√°nyzat potenci√°lis szab√°lytalans√°gok miatt

Advertisement

További problémák az Újlakban? (2014. február)

Advertisement

 • az iskola vezet√©se tov√°bbra is pr√≥b√°lta akad√°lyozni a sz√ľlŇĎi szervezet munk√°j√°t
 • a pedag√≥gusok folytatt√°k tiltakoz√°sukat

Az igazgat√≥jel√∂ltek p√°ly√°zatait v√©lem√©nyezŇĎ tantest√ľlet √©s sz√ľlŇĎi k√∂z√∂ss√©g nagy t√∂bbs√©ggel utas√≠totta el Sarkadi Nagy Adrien p√°ly√°zat√°t, mik√∂zben egy m√°sik jel√∂lt√©t (Mosolyg√≥ Zolt√°nn√© igazgat√≥helyettes) nagy t√∂bbs√©ggel t√°mogatt√°k. Ezzel szemben a ker√ľleti √∂nkorm√°nyzat Sarkadi Nagy Adrient szavazta meg, √©s csak az NN√Ė v√©t√≥ja miatt nem t√∂rt√©nhetett meg egy ideig a kinevez√©s. Id√©n √°prilisban azonban az NN√Ė m√©gis t√°mogatta a kor√°bban k√©tszer is elutas√≠tott Sarkadi Nagy Adrient, aki idŇĎk√∂zben megb√≠zott igazgat√≥k√©nt ir√°ny√≠totta az int√©zm√©nyt. A tantest√ľlet szerint az NN√Ė k√©pviselŇĎit zaklat√°ssal vett√©k r√° erre a d√∂nt√©sre.

Advertisement

Az iskola pedag√≥gusai hozz√°nk eljuttatott level√ľkben azt √≠rj√°k, hogy s√ļlyos szakmai probl√©m√°k vannak az iskol√°ban, sŇĎt p√©nz√ľgyi manipul√°ci√≥kkal is v√°dolj√°k Sarkadi Nagy Adrient:

Az iskola √ļj igazgat√≥j√°t alig k√©t hete nevezt√©k ki 5 √©vre, az int√©zm√©ny m√°r a szakmai vezet√©s hi√°ny√°t √©s p√©nz√ľgyi manipul√°ci√≥k megl√©t√©t mutatta:

 • Az iskola leendŇĎ elsŇĎ oszt√°lyos tanul√≥kra vonatkoz√≥ adatszolg√°ltat√°si k√∂telezetts√©g√©t a fŇĎv√°rosban egyed√ľlik√©nt csak az √öjlak vezetŇĎs√©ge volt k√©ptelen hat√°ridŇĎre teljes√≠teni. M√©g legnagyobb bar√°tnŇĎje, a XVII. tanker√ľlet igazgat√≥ja, Dr. Varjun√© dr. Fekete Ildik√≥ is r√°d√∂bbent hazugs√°gokkal sz√©p√≠tett alkalmatlans√°g√°ra.
 • 2013 november√©ben elŇĎk√©sz√≠tŇĎ foglalkoz√°sok indultak a n√©met tagozatra be√≠ratkoz√≥ leendŇĎ elsŇĎs gyermekek sz√°m√°ra. A sz√ľlŇĎk a tanfolyamra a 12.000 Ft-os d√≠j befizet√©s√©vel jelentkezhettek az iskolatitk√°rs√°gon. A tanfolyamon k√∂zel 60 gyerek vett r√©szt. Az √≠gy √∂sszegyŇĪlt t√∂bb mint 600.000 Ft-ot az iskola p√°nc√©lszekr√©nyben ŇĎrizt√©k. Amikor a p√©nz felhaszn√°l√°sra ker√ľlt volna, kider√ľlt, hogy az √∂sszeg hi√°nyzik.
 • Az iskola sz√ľlŇĎi szervezete kilenc √©ven √°t j√≥t√©konys√°gi farsangot szervezett az iskol√°ban. A legutols√≥, 2013. √©vi farsangi est bev√©tel√©t szint√©n az int√©zm√©ny oktat√≥-nevelŇĎ munk√°j√°nak jav√≠t√°s√°ra k√≠v√°nt√°k felhaszn√°lni. Tudom√°sunk szerint a bev√©tel a bel√©pŇĎk √©s a szponzor√°ci√≥ √∂sszegeivel egy√ľtt k√∂r√ľlbel√ľl 1.700.000 Ft volt. A k√∂lts√©gek levon√°sa ut√°n √°ll√≠t√≥lag ebbŇĎl 435.000 Ft maradt k√©szp√©nzben, melyet az int√©zm√©nyvezetŇĎ utas√≠t√°s√°ra az iskola p√°nc√©lszekr√©ny√©ben helyeztek el. Sarkadi Nagy Adrien ezt az √∂sszeget √∂nhatalm√ļlag visszatartotta, a sz√ľlŇĎi szervezet t√∂bbsz√∂ri k√©r√©s√©re sem sz√°molt el t√©telesen, nem adta √°t felhaszn√°l√°sra.
 • A 2013-ban az iskola 6. √©s 8. oszt√°lyosai k√∂z√∂tt elv√©gzett orsz√°gos kompetencia-m√©r√©s k√©t h√≥napja meg√©rkezett eredm√©nye igen lehangol√≥ eredm√©nyeket mutatott. Az iskola sosem l√°tott negat√≠v cs√ļcsokat d√∂nt√∂tt meg mind ker√ľleti, mind orsz√°gos szinten. Ez szint√©n nem t√°masztja al√° az EMMI hivatalos v√©lem√©ny√©t, mely szerint az int√©zm√©nyvezetŇĎ eddigi sikerei alapj√°n hozta meg d√∂nt√©s√©t.
 • Az iskola alap√≠tv√°nya sok √©ve adom√°nyok seg√≠ts√©g√©vel igyekszik hozz√°j√°rulni az oktat√≥-nevelŇĎ munka sz√≠nvonal√°nak emel√©s√©hez. Azonban a t√°mogat√°s az elm√ļlt √©vekben jelentŇĎsen cs√∂kkent, ami jelzi a sz√ľlŇĎk el√©gedetlens√©g√©t. Tudom√°sunk szerint r√°ad√°sul a 2013-as √©vben negat√≠v eredm√©nyt tudott el√©rni, ami tiszt√°n jelzi, hogy az alap√≠tv√°ny p√©nz√ľgyi manipul√°ci√≥k √°ldozat√°ul esett.

Advertisement

Megkerest√ľk Sarkadi Nagy Adrien igazgat√≥t √©s Dr. Varj√ļn√© Fekete Ildik√≥ tanker√ľleti vezetŇĎt, hogy reag√°ljanak a tantest√ľlet √©szrev√©teleire, v√°djaira. Sarkadi Nagy Adrien v√°lasza:

A megkeresŇĎ level√©ben foglaltakra vonatkoz√≥an t√°j√©koztatom, hogy tov√°bbra sem k√≠v√°nok √©lni a felaj√°nlott reflexi√≥s lehetŇĎs√©ggel.

Advertisement

Dr. Varj√ļn√© Fekete Ildik√≥ nem v√°laszolt emailes megkeres√©s√ľnkre. Amint megteszi, v√°lasz√°t k√∂zz√©tessz√ľk.