V√°laszra sem m√©ltatja az egyetemi hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat fel√ľgyelŇĎbizotts√°ga a m√©rn√∂ki kari H√ĖK-v√°laszt√°son indul√≥ Mokka csapat tagjait, akik biztos√≠t√©kokat k√©rn√©nek a v√°laszt√°s tisztas√°g√°√©rt. √Čsz√©rvek nincsenek, csak halogatott ki√≠r√°s √©s terel√©s.

A szegedi egyetemi hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat (EH√ĖK) alapszab√°lya szerint egy kari H√ĖK megv√°lasztott k√©pviselŇĎj√©nek mand√°tuma a test√ľlet alakul√≥ √ľl√©s√©tŇĎl sz√°m√≠tva egy √©v. Inform√°ci√≥ink szerint a M√©rn√∂ki Karon tavaly febru√°r 15-√©n alakult meg a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat, teh√°t a szab√°lyok szerint m√°r 38 napja nincs mand√°tummal b√≠r√≥ hallgat√≥i k√©pviselet.

K√©rd√©s, hogy a Kari Tan√°cs √ľl√©sein ebben a helyzetben ki k√©pviseli a hallgat√≥kat, illetve ami m√©g fontosabb, hogy a M√©rn√∂k- √©s Zen√©sz B√°l, valamint az eMK√°s Malactor megszervez√©s√©ben ki hozhatott felelŇĎs p√©nz√ľgyi d√∂nt√©seket? Ezzel kapcsolatban Han√≥ Mil√°n volt (?) kari H√ĖK-eln√∂k√∂t is megkerest√ľk, aki arra hivatkozott, hogy a v√°laszt√°s kihirdet√©se az EH√ĖK Fel√ľgyelŇĎ Bizotts√°g√°nak (FEB) elfoglalts√°ga miatt cs√ļszott, de ez szerinte nem okoz probl√©m√°t, mert "az SZMSZ alapj√°n a test√ľlet a k√∂vetkezŇĎ alakul√≥ig akt√≠van k√©pviselheti a hallgat√≥k √©rdekeit". Szerett√ľk volna megtudni azt is, hogy a szab√°lyzat mely pontja alapj√°n t√∂lti be "akt√≠van" az eln√∂ki tiszts√©get, de tov√°bbi k√©rd√©seinkre m√°r nem kaptunk tŇĎle v√°laszt.

Mivel a hallgat√≥i k√©pviselet t√∂rv√©nyes mŇĪk√∂d√©s√©√©rt, valamint a szavaz√°sok lebonyol√≠t√°s√°√©rt is a FEB felelŇĎs, √≠gy e-mailben √©s Facebook-√ľzenetben is kerest√ľk Szab√≥ Gabriell√°t, a bizotts√°g eln√∂k√©t, m√©g m√°rcius 10-√©n. A Facebook visszajelz√©se szerint √ľzenet√ľnket elolvasta, de v√°laszt az√≥ta sem kaptunk. Vele egy√©bk√©nt nem elŇĎsz√∂r szeretn√©nk interj√ļt k√©sz√≠teni, tavaly szeptemberi megkeres√©s√ľnket azonban idŇĎhi√°nyra hivatkozva elh√°r√≠totta azzal, hogy tavasszal t√∂bb ideje lesz. A r√ľgyek lassan kipattognak, az interj√ļ pedig egyre aktu√°lisabb a kor√°bban √≠g√©rt pontoss√°g √©s √°tl√°that√≥s√°g miatt is.

"(...) Mint mondja, a hat√©kony munka nyitj√°t a pontoss√°gban l√°tja. T√∂bb t√°mad√°s √©rte az elŇĎdeimet, √©n ezt szeretn√©m kiv√©deni egy √°tl√°that√≥bb rendszerrel, a hat√°ridŇĎk pontos betart√°s√°val, prec√≠z munkav√©gz√©ssel. (...)" (via SZTE EH√ĖK)

Advertisement

Az mindenesetre pozit√≠v, hogy v√©gtelen√ľl kekeckedŇĎ d√©lut√°ni k√©rd√©seink ut√°n, aznap este f√©l nyolckor a v√°laszt√°si hirdetm√©ny megjelent az EH√ĖK honlapj√°n. Rem√©lj√ľk, hogy nek√ľnk az √©gvil√°gon semmi k√∂z√ľnk nincs az idŇĎz√≠t√©shez, mert a pletyk√°k szerint az√©rt cs√ļszott a ki√≠r√°s, mivel egyes jel√∂lteknek nem volt akt√≠v hallgat√≥i jogviszonyuk.

A m√©rn√∂ki kar H√ĖK-v√°laszt√°s√°n indul√≥ Mokka csapat javaslattal √©lt a v√°laszt√°s tisztas√°g√°nak megŇĎrz√©se √©rdek√©ben - azt k√©rt√©k, hogy a szavazatsz√°ml√°l√°son megfigyelŇĎk√©nt vehessenek r√©szt. G√°rgy√°n Lilla, a csapat tagja elmondta, hogy k√©r√©s√ľket m√°r m√ļlt szerd√°n √≠r√°sban elk√ľldt√©k Szab√≥ Gabriell√°nak, aki p√©ntekig nem v√°laszolt. P√©nteken az EH√ĖK-irod√°n szem√©lyesen √©rdeklŇĎdtek.

- Megkerestem Szab√≥ Gabriell√°t azzal, hogy nem kaptam v√°laszt az e-mailemre, viszont meg akarom n√©zni a szavazatsz√°ml√°l√°st. Erre azt a v√°laszt kaptam, hogy nem lehet - mondta Lilla, aki az √ļjabb k√©rd√©sekre sem kapott logikus v√°laszt a FEB eln√∂k√©tŇĎl.
- Odament Keresztes √Ābelhez, a jogseg√©lyszolg√°lat vezetŇĎj√©hez, hogy tŇĎle k√©rdezze meg, mi√©rt nem vehetek r√©szt a szavazatsz√°ml√°l√°son. Ezut√°n sem tudott √©sz√©rvekkel al√°t√°masztott v√°laszt adni, csak hebegett-habogott, √©s azt ism√©telgette, hogy nem lehet, hogy ŇĎ d√∂nti el, ki mehet be √©s hogy ŇĎket fizetik az√©rt, hogy bonyol√≠ts√°k le a v√°laszt√°st. A k√©rd√©seimet szem√©lyes t√°mad√°snak vette, azt szegezte nekem, hogy nem b√≠zom meg benne. V√©g√ľl elk√ľld√∂tt benn√ľnket.

Advertisement

A Mokka csapat aznap √ļjabb e-mailben fordult a v√°laszt√°si bizotts√°ghoz, amiben k√©rt√©k, hogy k√∂z√∂lj√©k a szavazatsz√°ml√°l√°s idŇĎpontj√°t, √©s tov√°bbi biztos√≠t√©kk√©nt javasolt√°k, hogy a M√©rn√∂ki Kar D√©k√°ni Hivatala is pecs√©telje az urn√°t z√°r√°skor. √ćgy az urna bontatlans√°g√°t nem csak a v√°laszt√°si bizotts√°g b√©lyegzŇĎje √©s al√°√≠r√°sa tan√ļs√≠tan√°, a szavazatok √∂sszes√≠t√©se pedig megfigyelŇĎk jelenl√©t√©ben t√∂rt√©nhetne. A d√©k√°ni hivatalt is megkerest√©k, ŇĎk nyitottak erre a megold√°sra. A csapat v√©lem√©nye szerint ezeket a megold√°sokat az alapszab√°ly lehetŇĎv√© teszi, t√∂bbletk√∂lts√©ggel nem j√°rnak √©s csak a v√°laszt√°sok tisztas√°g√°t n√∂velik. K√©rt√©k, hogy a FEB k√∂z√∂lje √≠r√°sban a biztos√≠t√©kokkal kapcsolatos √°ll√°spontj√°t, de erre sem kaptak reakci√≥t.

Ma mi is megkerest√ľk e-mailben √©s telefonon is a fel√ľgyelŇĎbizotts√°got, valamint az EH√ĖK sajt√≥referens√©t, de cikk√ľnk megjelen√©s√©ig nem kaptunk tŇĎl√ľk v√°laszt.

(eszbé)