Devecz Miklós többek között a zalaegerszegi ZTE futballcsapat elnöke is, itt éppen Orbán Viktor miniszterelnökkel szerepel közös fotón, a facebook oldalán

Mai h√≠r, hogy Devecz Mikl√≥s, a M√ĀV Szem√©lysz√°ll√≠t√°si Zrt. volt vezetŇĎje lesz a Szegedi Tudom√°nyegyetem elsŇĎ kancell√°rja, vagyis az a korm√°ny-kinevezett, aki az egyetem p√©nz√ľgyeinek fel√ľgyelet√©t veszi √°t a rektort√≥l, vagyis tulajdonk√©ppen az √°llam k√≠v√°nta keretek k√∂z√© szor√≠tja az egyetem auton√≥mi√°j√°t. A v√°laszt√°sra a m√°sodik kancell√°ri p√°ly√°zati k√∂r ut√°n ker√ľlt sor, Devecz pedig december 30.-√°t√≥l m√°r be is t√∂ltheti tiszts√©g√©t az SZTE-n. Kor√°bbi, febru√°ri cikksorozatunk r√©szek√©nt m√°r √≠rtunk arr√≥l, hogy Devecz pap√≠ron "PhD"-k√©nt felt√ľntetett, val√≥j√°ban k√∂zgazdas√°gi felnŇĎttk√©pz√©si oklev√©llel rendelkezik. Val√≥sz√≠nŇĪleg a sorozatunk hat√°s√°ra Devecz az√≥ta elt√°vol√≠totta az amerikai "Newport University' √°legyetem √©s a budapesti Econovum √°ltal kiadott pap√≠rokat az √©letrajz√°b√≥l, azonban kor√°bbi dokumentumokban ez m√©g mindig megtal√°lhat√≥.

Ahogyan azt a SzegedMa is felid√©zi, Devecz karrierje eddig egy√©rtelmŇĪen k√∂zleked√©si p√°ly√°n mozgott, felsŇĎoktat√°si menedzseri tapasztalata viszont nincsen. A lengyelorsz√°gi Wroclawban megszerzett villamosm√©rn√∂ki diplom√°t k√∂vetŇĎen a kilencvenes √©vek sor√°n vezetett mind magyarorsz√°gi (Flextronics, M√°v Szem√©lysz√°ll√≠t√°si Kft, BKK Parking) mind pedig cseh (OKD Doprava, mag√°nvas√ļti c√©g) vezetŇĎs√©g√©ben √ľlt. 2005-ben megszerezte a Budapesti MŇĪszaki √©s Gazdas√°gtudom√°nyi Egyetem p√©nz√ľgyi √©s menedzsment MBA diplom√°j√°t, tov√°bbk√©pz√©sekben vett r√©szt a franciaorsz√°gi Nizz√°ban √©s Yokoham√°ban, Jap√°nban is. Linkedin profilja szerint t√∂bb mint tizenn√©gy c√©g √©l√©n t√∂lt√∂tte be vezetŇĎi, illetve vezetŇĎ menedzseri poz√≠ci√≥t. Emellett perfekt√ľl besz√©l, angol, lengyel nyelven, √©s cseh√ľl, szlov√°kul, n√©met√ľl is √©rt. A D√©lmagyarorsz√°g azt is kiemeli, hogy √°llami, c√©gvezetŇĎi tiszts√©gei mellett Devecz 2014-tŇĎl a zalaegerszegi ZTE labdar√ļg√≥klub eln√∂ke is. Facebook profilk√©p√©n p√©ld√°ul Orb√°n Viktor minisztereln√∂k t√°rsas√°g√°ban l√°that√≥.

Advertisement

Devecz jelenleg √©rv√©nyes √∂n√©letrajz√°ban ugyan ez az √©letrajzi adal√©k m√°r nem fellelhetŇĎ, de p√©ld√°ul a zalaegerszegi k√∂zgyŇĪl√©s 2012 m√°jusi, √ľnnepi √ľl√©s√©nek jegyzŇĎk√∂nyv√©ben (8.oldal k√∂zepe), ugyan√ļgy ahogyan az interneten fellelhetŇĎ r√©gebbi √©letrajzaban is szerepel a Newport University, mint v√©gzetts√©g. A Miskolci V√°rosi k√∂zleked√©si Zrt egy tavalyi sajt√≥k√∂zlem√©nyben m√©g azt √≠rja r√≥la, hogy az

"amerikai Newport International University-n doktor√°lt"

m√©ghozz√° k√∂zgazdas√°gtudom√°nyb√≥l. R√°ad√°sul a r√©gebbi, angol nyelvŇĪ √©letrajz egy√©rtelmŇĪen fokozatnak (qualification) nevezi a Newportos pap√≠rt.

Advertisement

Mint ahogyan azt m√°r t√∂bbsz√∂r, r√©szletesen le√≠rtuk, a k√©rd√©ses int√©zm√©ny 2006 √≥ta az Egyes√ľlt √Āllamokban semmilyen form√°ban nem mŇĪk√∂dhet oktat√°si int√©zm√©nyk√©nt, azelŇĎtt pedig csup√°n Wyoming √°llamban, Laramie-ben volt bejegyezve, a sz√∂vets√©gi felsŇĎoktat√°si akkredit√°ci√≥j√°t Amerik√°ban teh√°t hi√°ba keresn√©nk. A Newportos diplom√°kat egy magyar, felnŇĎttk√©pz√©si akkredit√°ci√≥val rendelkezŇĎ int√©zm√©ny, az Econovum Professzorok VezetŇĎk√©pzŇĎ Iskol√°ja √°ltal rendezett "MBA" √©s "PhD" elnevez√©ssel illetett k√©pz√©seinek v√©gzettjei sz√°m√°ra adta ki. Az egy√©ves doktori az√©rt is nagyon furcsa mert ilyen fokozatokra mind az USA-ban mind pedig Magyarorsz√°gon csup√°n √©vek munk√°j√°val, jelentŇĎs kurzusokon v√©gzett munka (doktroi k√©pz√©s), √©s t√∂bbsz√°z oldalas disszert√°ci√≥hoz v√©gzett kutat√≥munka, a disztert√°ci√≥√≠r√°s (fokozatszerz√©s) megv√©d√©se ut√°n lehet szert tenni. Egy magyar doktori c√≠m megszerz√©se a doktori iskol√°ban val√≥ beiratkoz√°st√≥l sz√°m√≠tva ak√°r hat-h√©t, m√≠g egy √°tlagos amerikai PhD k√©pz√©s h√°rom n√©gy √©vig is eltarthat.

Term√©szetesen lev√©lben megkerest√ľk Devecz Mikl√≥st is az ir√°nt √©rdeklŇĎdve, hogy Econovumos diplom√°j√°t szerepeltette-e kancell√°ri p√°ly√°zat√°ban, illetve megk√©rt√ľk, mondja el, milyen k√∂vetelm√©nyeket kellett teljes√≠teni az egy√©ves PhD k√©pz√©s sor√°n. Devecz v√°laszul √°tk√ľldte p√°ly√°zat√°hoz csatolt √∂n√©letrajz√°t, amelyben az Econovum k√©pz√©se m√°r nincsen felt√ľntetve, illetve a k√∂vetkezŇĎket k√∂z√∂lte √≠r√°sban:

A netnek megvan az az √Ėn √°ltal is ismert "j√≥ tulajdons√°ga", hogy olyan inform√°ci√≥kat is tartalmaznak adott szem√©lyekrŇĎl, amelyek m√°r nem relev√°nsak. Engem p√°ly√°mon nem a titulusok megszerz√©se, hanem a megszerzett tud√°s apr√≥p√©nzre √°tv√°lt√°sa √©rdekelt √©s √©rdekel. Ez√©rt vagyok t√∂bbek k√∂z√∂tt nagy h√≠ve Hofstede kult√ļra tipol√≥gi√°j√°nak vagy a helyzetf√ľggŇĎ vezet√©snek. Ez√©rt tanultam a Demand Flow-t Nizz√°ban, Franciaorsz√°gban, vagy a jap√°n menedzsment eszk√∂z√∂ket Yokoham√°ban √©s ez√©rt mentem az Econovumhoz is. Miut√°n pedig az Econovum k√∂r√ľli vit√°k elindultak, √ļgy d√∂nt√∂ttem, hogy az √∂n√©letrajzomban csak azokat az int√©zm√©nyeket jelzem, amelyeket az √∂n√©letrajzomban is megtal√°l.

Advertisement

Az √©letrajzb√≥l pedig t√∂bbek k√∂z√∂tt az is kider√ľl, hogy noha Devecznek business management diplom√°ja van, felsŇĎoktat√°sban szerzett tapasztalata azonban nincs, √≠gy kezdi majd meg v√°rhat√≥an janu√°rban munk√°j√°t a szegedi egyetemen. A kancell√°ri poszt tulajdonk√©ppen az int√©zm√©ny gazd√°lkod√°s√°t tekintve fŇĎ d√∂nt√©si poz√≠ci√≥t garant√°l majd sz√°m√°ra.

Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s blog k√∂zadatig√©nyl√©ssel fordult az Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©rium√°hoz, hogy megszerezze az √∂sszes beadott kancell√°ri p√°ly√°zatot. A fejlem√©nyekrŇĎl folyamatosan t√°j√©koztatunk majd mindenkit.

Ha √Ėnnek is van olyan inform√°ci√≥ja az egyetemi kancell√°ri p√°ly√°zatokr√≥l, kinevez√©sekrŇĎl √©s kinevezettektŇĎl, amelyeket sz√≠vesen megosztana vel√ľnk, akkor √≠rjon az atlatszooktatas[at]gmail.com c√≠mre.

Advertisement

Tóth Csaba Tibor