Szombaton Egerben tartja tiszt√ļj√≠t√≥ k√∂zgy√ľl√©s√©t a Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzatok Orsz√°gos Konferenci√°ja. Szerd√°n ker√ľltek fel az eln√∂ks√©gi tagok besz√°mol√≥i a szervezet honlapj√°ra, cs√ľt√∂rt√∂k√∂n pedig megjelent Gyuly√°s Tibor leendŇĎ eln√∂k p√°ly√°zata is.

Guly√°s Tibor, az eln√∂ks√©gre egyed√ľlik√©nt p√°ly√°z√≥ aleln√∂k egy h√°romoldalas t√°bl√°zatot adott le besz√°mol√≥k√©nt, melyben a H√ĖOK-hoz k√∂tŇĎdŇĎ esem√©nyeket sorol fel. Az esem√©nyek felsorol√°sa mellett mind√∂ssze ennyi √°ll a besz√°mol√≥ban:

Nemzeti Ifj√ļs√°gi Tan√°cs

A szervezet b√≠r√≥s√°gi bejegyz√©se m√©g mind a mai napig nem rendezŇĎd√∂tt, 2014. szeptember 25-√©n √∂ssze√ľlt az Eln√∂ks√©g, hogy megvitassa hogyan √©s mik√©nt k√≠v√°n ezen a ter√ľleten tov√°bbl√©pni. Az Eln√∂ks√©g arra a k√∂vetkeztet√©sre jutott, hogy √ļj bejegyz√©si folyamatot kezdem√©nyez, melyet az eddigi tapasztalatok, v√©lem√©nyek, a

b√≠r√≥s√°gi √©szrev√©telek √©s az √ļj PTK egy√ľttes figyelembev√©tel√©vel tesz majd.

K√©rem a K√∂zgyŇĪl√©stŇĎl besz√°mol√≥m elfogad√°s√°t!

Tisztelettel:

Guly√°s Tibor

sk

Az ezek szerint mindeddig nem rendezett jogi helyzetŇĪ Nemzeti Ifj√ļs√°gi Tan√°cs egy ,,ifj√ļs√°got k√©pviselŇĎ ernyŇĎszervezet", honlapja alapj√°n tal√°n legink√°bb a Nemzeti Pedag√≥gus Karnak a megfelelŇĎje lehet: korm√°nyk√∂zelinek tŇĪnŇĎ, de nem k√∂zvetlen korm√°nyir√°ny√≠t√°s alatt √°ll√≥ √©rdekv√©delmi szervezetnek tŇĪnik.

A többi elnökségi tag beszámolója hosszabb Gulyásénál is szöveget is tartalmaz eseménynaptárak mellett.

Gulyás Tibor elnöki pályázata egy Hamvas Béla idézettel indul:

‚ÄěA nagy √∂r√∂ks√©g egy√ļttal k√∂teless√©g. Neh√©z helyzet csak ott t√°mad, ahol az ember k√∂teless√©g√©t megtagadja. A nagy kult√ļr√°val felt√©tlen√ľl egy√ľtt j√°r az a k√∂telezetts√©g, hogy az ember tov√°bb √©p√≠tse. Kult√ļr√°ban sz√ľletni nemcsak annyit jelent, hogy √©lvezni a kiv√°lts√°gokat, amiket az ŇĎs√∂k alkot√°sa teremtett, hanem annyit is, hogy elŇĎk√©sz√≠teni az ut√≥dok kult√ļr√°j√°t."

Advertisement

Az eredeti idézet itt található. Nem tudjuk, hogy ez pontosan mit jelent, de ezzel az idézettel kezdte beszédét Orbán Viktor miniszterelnök, a Piarista Gimnázium 2011-es megnyitóján, de iskolaigazgatói pályázatot is kezdtek már ezzel az idézettel.

Guly√°s azt √≠rja p√°ly√°zata elej√©n, hogy politol√≥gusk√©nt v√©gzett a p√©csi egyetemen, jelenleg pedig k√∂zgazd√°sznak tanul. A PTE H√ĖK-ben bet√∂lt√∂tt tiszts√©gei mellett 2011 √≥ta a H√ĖOK eln√∂ks√©gi tagja. Teljes √∂n√©letrajz nem szerepel a p√°ly√°zatban, de Guly√°s 28 √©ves, az elŇĎzŇĎ √©vtized k√∂zepe √≥ta egyetemista. Ezzel folytatja azt a sort, amelyben a H√ĖOK vezetŇĎi rendre j√≥val idŇĎsebbek a legt√∂bb egyetemist√°n√°l √©s hossz√ļ idŇĎt t√∂ltenek egyetemeken. J√≥ p√©lda erre a trendre a most lek√∂sz√∂nŇĎ eln√∂k, a 33 √©ves K√∂r√∂sparti P√©ter, aki m√°r 2010-ben is vezette egy ideig a H√ĖOK-ot. Ňź 2006-ban szerezte elsŇĎ diplom√°j√°t, amit m√©g j√≥ p√°r m√°sik k√∂vetett mik√∂zben a Debreceni Egyetem H√ĖK-j√©t vezette, majd a H√ĖOK vezetŇĎs√©g√©be is beker√ľlt.

Advertisement

Guly√°s p√°ly√°zat√°nak t√©telmondata, amelyben azt foglalja √∂ssze, hogy mit tekint a leendŇĎ H√ĖOK vezetŇĎs√©g elŇĎtt √°ll√≥ legfontosabb feladatnak √≠gy hangzik:

Mi teh√°t a mi feladatunk most? Legal√°bb k√©t fontos szempontb√≥l kell egyszerre al√°zatosnak √©s b√°tornak lenn√ľnk. Egyr√©szt ki kell v√°lasztanunk hagyom√°nyunkb√≥l azokat a megŇĎrzendŇĎ √©rt√©keket, melyekkel egy vezetŇĎs√©g ‚Äď J√≥zsef Attila sz√≥kapcsolat√°val √©lve ‚Äď ‚Äějelet hagyhat". M√°sr√©szt ugyanakkor az egyetemi fiatals√°g tettrek√©szs√©g√©vel folyamatosan keresn√ľnk kell √ļj lehetŇĎs√©geinket, amelyekkel a leghat√©konyabban tudjuk √©rv√©nyes√≠teni a mindenkori egyetemi-fŇĎiskolai ifj√ļs√°g √©rdekeit. Ezek egy√ľtt√°ll√°sa eset√©n lehet v√°llal√°sunk hiteles, amelynek hat√°s√°ra minden hallgat√≥ saj√°tj√°nak √©rezheti a felsŇĎoktat√°si √∂nkorm√°nyzatis√°g int√©zm√©ny√©t, √ļjra val√≥di mozgalomm√° alak√≠tva ezzel k√∂z√∂s √ľgy√ľnket.

Advertisement

Vagyis kiemelten fontosnak tekinti egyr√©szrŇĎl az egyetemi-fŇĎiskolai ifj√ļs√°g √©rdekeinek v√©delm√©t, m√°sr√©szrŇĎl azt, hogy a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzatok √ļjra mozgalomk√©nt mŇĪk√∂djenek, amelyet minden hallgat√≥ mag√°√©nak √©rezhet. Ezzel tal√°n az elm√ļlt idŇĎszakban a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzatokat megr√°z√≥ botr√°nyokra utal, k√∂zt√ľk az ELTE-s listabotr√°nyra vagy √©ppen a nemi erŇĎszak √ľgyekre. Ugyanakkor az is tudhat√≥, hogy Guly√°s Tibor k√©rte, hogy az ELTE a listabotr√°nyba belebuk√≥ BTK H√ĖK eln√∂k√∂t, Garbai √Ād√°mot deleg√°lja eln√∂ks√©g√©be.

A p√°ly√°zat nagyr√©szt probl√©m√°k felvet√©s√©bŇĎl √°ll, illetve meg√°llap√≠tja, hogy ezeket a probl√©m√°kat √°t k√©ne gondolni. Konkr√©t javaslat ugyanakkor nem nagyon tal√°lhat√≥ a dolgozatban. P√©ld√°ul ilyenek a kiemelt sz√∂vegr√©szek:

AlapvetŇĎen hib√°s az a meglehetŇĎsen elterjedt √©s n√©pszerŇĪ felt√©telez√©s miszerint a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzatok vezetŇĎit gazdas√°gi, gazd√°lkod√°si k√©rd√©sekben k√∂zvetlen felelŇĎss√©g terheli.

Ahhoz, hogy a hallgat√≥s√°g k√∂r√©ben a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzatok √©s ezen kereszt√ľl a H√ĖOK nagyobb

elismertségre tegyenek szert, a kommunikáció mértékén és hatékonyságán javítani kell.

A jelenlegi strukt√ļr√°t egy projektszeml√©letŇĪ feladatmegoszt√°snak kell felv√°ltania, amelynek mŇĪk√∂dtet√©se hat√©konyabb√° teszi a szervezet egyes tagjainak egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√©t is.

A hiteless√©g alapja a felk√©sz√ľlt, p√©lda√©rt√©kŇĪ √©s p√©ldamutat√≥ vezetŇĎi magatart√°s.

Fontos, hogy közelebb hozzuk hallgatótársainkhoz a szervezet tevékenységét és munkáját, illetve a

tagönkormányzatok eredményeit.

Fontos, hogy mindig napra k√©sz legyen a szervezet a felsŇĎoktat√°si sporttal kapcsolatban, mind orsz√°gos, mind pedig int√©zm√©nyi szinteken.

Advertisement

Akit r√©szleteiben √©rdekelnek Guly√°s elk√©pzel√©sei, az itt megtal√°lja ŇĎket.