A BGF v√©lem√©nye szerint a val√≥s√°g elt√©r a forr√°sunk √°ltal le√≠rt t√∂rt√©nettŇĎl, ez√©rt k√©r√©s√ľkre k√∂z√∂lj√ľk az √°ll√°spontjukat.

A BGF szerint "Fenti posztunk sz√°mos t√©ves inform√°ci√≥t tartalmazott, a f√©lret√°j√©koztat√°s√©rt az √©rintettektŇĎl eln√©z√©st k√©r√ľnk. A fenti bejegyz√©sre reag√°lva a Budapesti Gazdas√°gi FŇĎiskola K√ľlkereskedelmi Kara az al√°bbiakban szeretn√© a bejegyz√©sben szereplŇĎ ezen pontatlan inform√°ci√≥kat helyesb√≠teni, illetve kiemelni, hogy a FŇĎiskola 2013. j√ļlius v√©g√©tŇĎl szeptember v√©g√©ig kiemelt t√°j√©koztat√≥ akci√≥t folytatott annak √©rdek√©ben, hogy minden hallgat√≥ probl√©mamentesen beiratkozva kezdhesse meg a tan√©vet.

A Budapesti Gazdas√°gi FŇĎiskola 2013.06.21-√©n elfogadott Tanulm√°nyi √©s vizsgaszab√°lyzata (TVSZ) mondja ki, hogy a f√©l√©vre akt√≠v st√°tuszra t√∂rt√©nŇĎ bejelentkez√©s felt√©tele t√∂bbek k√∂z√∂tt, hogy a hallgat√≥ a Neptun rendszerben akt√≠vra √°ll√≠tja st√°tusz√°t. A FŇĎiskola a TVSZ-t elfogad√°sa ut√°n a BGF honlapj√°n a megfelelŇĎ helyen k√∂zz√©tette: (http://www.bgf.hu/documents/SZAB‚Ķ) A hallgat√≥k t√°j√©koztat√°sa √©rdek√©ben minden √©rintett sz√°m√°ra az al√°bbi idŇĎpontokban figyelemfelh√≠v√≥ √ľzenetet k√ľld√∂tt, amelyet nem csak a saj√°t Neptunjukban kaptak meg a hallgat√≥k, hanem megadott e-mail c√≠m√ľkre is meg√©rkezett:

2013.07.29. 9:20:18-kor √ľzenet a szab√°lyzatokkal kapcsolatosan;

2013.08.02. 19:29:45-kor figyelemfelh√≠v√≥ √ľzenet a szab√°lyzatokat is illetŇĎen;

2013.08.21. 12:09:13-kor √ļjb√≥li √ľzenet a szab√°lyzatokkal kapcsolatosan

2013.09.05. 9:18:26 t√°j√©koztat√≥ a beiratkoz√°sr√≥l/bejelentkez√©srŇĎl

A Kar a helyett, hogy a bejelentkez√©si k√∂telezetts√©g√ľknek eleget nem tevŇĎ hallgat√≥kat egy kollekt√≠v Tanulm√°nyi Bizotts√°gi hat√°rozattal ‚Äěsz√ľnetel‚ÄĚ st√°tuszra tette volna ‚Äď √≠gy a hallgat√≥k csak a k√∂vetkezŇĎ f√©l√©vtŇĎl folytathatt√°k volna tanulm√°nyaikat ‚Äď, igen jelentŇĎs adminisztr√°ci√≥s t√∂bbletterhet v√°llalt mag√°ra, hogy a regisztr√°ci√≥s h√©ten √©s az azt k√∂vetŇĎ 3 h√©tben kedvezŇĎbb m√≥don rendezhesse el √ľgy√ľket.

A posztban megjelentekkel ellent√©tben az ut√≥lagos regisztr√°ci√≥ nem 251 hallgat√≥t, hanem 210 hallgat√≥t √©rintett. A Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzat munkat√°rsai telefonon h√≠vt√°k fel az √©rintett hallgat√≥kat, jelezve nekik, annak √©rdek√©ben, hogy ne kelljen tanulm√°nyaikat sz√ľneteltetni, adjanak be egy uniformiz√°lt TB k√©relmet, hogy √°ll√≠ts√°k ŇĎket akt√≠vra √©s egyben v√°llalj√°k, hogy az ut√≥lagos regisztr√°ci√≥√©rt, √©s a k√©relem k√©sedelmes bead√°s√°√©rt k√ľl√∂nelj√°r√°si d√≠jat fizetnek. (Az akt√≠v st√°tuszt legk√©sŇĎbb a regisztr√°ci√≥s h√©t v√©g√©ig kell bekattintani, a k√©sedelmes heteket onnant√≥l kell sz√°molni.)

Ugyanakkor a 210 fŇĎs hallgat√≥i csoportban volt 84 olyan hallgat√≥ is, akik nem is akartak a f√©l√©vben akt√≠vak lenni ezt r√°utal√≥ magatart√°sukkal ‚Äď sem t√°rgyat nem vettek fel, sem be nem jelentkeztek a f√©l√©vre ‚Äď hozt√°k a Kar tudom√°s√°ra. Ňźk a fenti megkeres√©sre sem reag√°ltak, nem is tiltakoztak a sz√ľnetel st√°tusz ellen - hiszen eleve ez volt a c√©ljuk. Az ŇĎ st√°tuszuk jelenleg sz√ľnetel, nem is adtak be k√©relmet, k√ľl√∂nelj√°r√°si d√≠jat sem fizettek.

Advertisement

A fenti posztban szint√©n t√©vesen jelentek meg a hallgat√≥k √°ltal befizetett k√ľl√∂nelj√°r√°si d√≠jak √∂sszegei:

A k√ľl√∂nelj√°r√°si d√≠jat fizetŇĎ 126 hallgat√≥ k√∂z√ľl 124 14.000 Ft-ot fizetett be (ut√≥lagos regisztr√°ci√≥: 3500 Ft, a k√©relem k√©sedelmes bead√°sa: 3500 Ft/h√©t), csup√°n k√©t hallgat√≥ volt, akik m√©g az utols√≥ ut√°ni felh√≠v√°shoz k√©pest is √ļjabb hetet k√©slekedtek, √≠gy eset√ľkben val√≥ban 17.500 Ft ker√ľlt ki√≠r√°sra. Az ebbŇĎl sz√°rmaz√≥ Kari √∂sszbev√©tel teh√°t a bejegyz√©sben t√©vesen szereplŇĎ 4.392.500 Ft helyett mind√∂sszesen 1.771.000 Ft. (124√ó14.000 + 2√ó17.500). Ezen √∂sszeg nagyobb r√©sze automatikusan a H√ĖK bev√©teleit gyarap√≠tja, teh√°t k√∂zvetve visszaforog a hallgat√≥khoz, az ŇĎ rendezv√©nyeiken hasznos√≠that√≥. Mindek√∂zben az int√©zm√©nynek ezen t√°j√©koztat√≥ kamp√°nnyal nem kev√©s t√∂bbletk√∂lts√©g √©s t√∂bbletmunka terhel√©se keletkezett.

Advertisement

További tévedések a posztban:

  1. A fenti probl√©ma nem csak az elsŇĎ√©veseket √©rintette, ar√°nyuk ugyan 60% volt, de minden √©vfolyamon voltak hallgat√≥k, akik elfelejtett√©k akt√≠vra v√°ltani st√°tszukat a Neptunban.
  2. Az √©rintett hallgat√≥knak nem d√©k√°ni m√©lt√°nyoss√°gi k√©relmet kellett beny√ļjtaniuk, hanem TB k√©relmet, amit tanulm√°nyaik alatt b√°rmikor b√°rmennyiszer beny√ļjthatnak, teh√°t nem estek el a k√©sŇĎbbi d√©k√°ni k√©relem lehetŇĎs√©g√©tŇĎl. Kiv√©telt k√©pez az a 2 hallgat√≥, aki a fentiek szerint tov√°bbi egy hetet mulasztott, sz√°mukra a TB k√©relem m√°r nem volt j√°rhat√≥ √ļt.
  3. T√©ves az az √°ll√≠t√°s is, hogy d√©k√°ni k√©relmet egyszer lehet csak beny√ļjtani. A val√≥s√°gban d√©k√°ni m√©lt√°nyoss√°gban tanulm√°nyai alatt egyszer r√©szes√ľlhet a hallgat√≥, de amennyiben egy beadott k√©relem elutas√≠t√°sra ker√ľl, k√©sŇĎbb, egy k√∂vetkezŇĎ alkalommal m√°sik k√©relem adhat√≥ be. Pontosan e miatt azokn√°l a hallgat√≥kn√°l, akik nem TB, hanem d√©k√°ni k√©relmet adtak be, a d√©k√°ni k√©relmet elutas√≠tottuk √©s √°tir√°ny√≠tottuk ŇĎket a TB-hez, √≠gy d√©k√°ni k√©relm√ľk nem veszett el.

Advertisement

A BGF K√ľlkereskedelmi Kar√°nak jelenleg k√∂zel 4500 akt√≠v hallgat√≥ja van, k√∂z√ľl√ľk megk√∂zel√≠tŇĎleg 4370 fŇĎ kezdte meg sikerrel a tan√©vet. A Kar tiszt√°ban van vele, hogy az elsŇĎs√∂kre a beiratkoz√°s t√∂bb terhet r√≥, hiszen meg kell szokniuk egy sz√°mukra √ļj, a k√∂z√©piskol√°n√°l felelŇĎss√©gteljesebb adminisztr√°ci√≥s rendszert, de az √ļjonnan felvett k√∂zel 1000 hallgat√≥nak is t√∂bb mint 90%-a tett eleget ezen adminisztr√°ci√≥s k√∂telezetts√©gnek. A mulaszt√°sok k√∂vetkezm√©nye a k√ľl√∂nelj√°r√°s, mely jelentŇĎs t√∂bblet terhet r√≥ az egy√©bk√©nt is j√≥csk√°n t√ļlterhelt tanulm√°nyi √ľgyint√©zŇĎkre. Ennek objekt√≠v jogk√∂vetkezm√©nye a k√ľl√∂nelj√°r√°si d√≠j, melyet gyakorlatilag minden hivatalban, k√∂zigazgat√°si szervn√©l, stb. fizetni kell, ha valamit elmulasztunk.

Ugyanakkor rem√©lj√ľk, hogy hallgat√≥ink √©rt√©kelik, √©rt√©kelt√©k a Kar t√∂rekv√©s√©t, hogy k√ľl√∂n akci√≥t ind√≠tott annak √©rdek√©ben, hogy megkezdhess√©k tanulm√°nyaikat, "megmentve" √≠gy a f√©l√©v√ľket. Amennyiben az √©rintettek ut√≥lagos regisztr√°ci√≥j√°ra nem ker√ľlt volna sor, a TOH a jogszab√°lyoknak megfelelŇĎen k√©nytelen lett volna ezen hallgat√≥k "meg nem hat√°rozott" st√°tusz√°t passz√≠vra √°ll√≠tani, t√°rgyaikat t√∂r√∂lni, √≠gy legk√∂zelebb csak a 2013/14/2. f√©l√©vben lett volna lehetŇĎs√©g√ľk folytatni megkezdeni tanulm√°nyaikat ‚Äď ami az egym√°sra √©p√ľlŇĎ t√°rgyak rendszere miatt tov√°bbi sz√°mos neh√©zs√©g el√© √°ll√≠totta volna ezen hallgat√≥kat."