Sablonv√°laszt javasol a H√ĖOK a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzatokhoz √©rkezŇĎ k√∂z√©rdekŇĪ adatig√©nyl√©sekre. Nem meglepŇĎ: arr√≥l sz√≥l, hogy mi√©rt NE adj√°k ki az adatokat.

Az ut√≥bbi idŇĎben sok k√∂z√©rdekŇĪ adatig√©nyl√©s √©rkezett a H√ĖK-√∂kkel kapcsolatban, volt amiben a h√∂k√∂s√∂k jutalm√°t k√©rdezt√©k, de r√°k√©rdezt√ľnk az ELTE BTK H√ĖK szerzŇĎd√©seire, meg a szegedi √ľgyekre is. Val√≥sz√≠nŇĪleg ezt a sok vissza√©l√©sszerŇĪ adatig√©nyl√©st el√©gelte meg a H√ĖOK, az egyetemi H√ĖK-√∂k ernyŇĎszervezete, √©s seg√≠t ahogy tud: √©rveket javasol, hogy mivel utas√≠tsa el a hallgat√≥i k√©pviselet a k√∂z√©rdekŇĪ adatig√©nyl√©st, csak sajnos hib√°san.

Tisztelt Újságíró Úr!

A k√©r√©s√©vel kapcsolatban t√°j√©koztatni k√≠v√°nom, hogy az XYZ int√©zm√©ny Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzata az XYZ egyetem/fŇĎiskola szervezeti egys√©gek√©nt mŇĪk√∂dik, nem √∂n√°ll√≥ jogi szem√©ly, gazd√°lkod√°sa az egyetem szab√°lyai szerint t√∂rt√©nik. MindezekbŇĎl kifoly√≥lag az √Ėn √°ltal megfogalmazott k√©rd√©sekre a v√°laszt az XYZ egyetem/fŇĎiskola rektori vezet√©se jogosult kiadni.

Kérem közlésem szíves tudomásulvételét!
Tisztelettel:
XYZ H√ĖK eln√∂k

Advertisement

√ćgy hangzik a sablon, a H√ĖOK teh√°t arra az esetre k√©sz√ľl, ha v√©letlen√ľl k√∂z√©rdekŇĪ adatig√©nyl√©s √©rkezne az √∂nkorm√°nyzathoz. Ez az elutas√≠t√≥ sablonlev√©lben arra buzd√≠tja a H√ĖK-√∂s√∂ket, hogy mutogassanak az egyetemre. Azzal √©rvel az elutas√≠t√≥ sablon, hogy a H√ĖK-√∂k az egyetemek szervezeti egys√©gek√©nt mŇĪk√∂dnek, nem √∂n√°ll√≥ jogi szem√©lyek, ez√©rt az adatokat az egyetem vezet√©s√©tŇĎl kell k√©rni.

A jogi személyiség hiányára való hivatkozás jól hangzik, de nincs sok alapja. Az Infotörvény szerint:

adatkezelŇĎ: az a term√©szetes vagy jogi szem√©ly, illetve jogi szem√©lyis√©ggel nem rendelkezŇĎ szervezet, aki vagy amely √∂n√°ll√≥an vagy m√°sokkal egy√ľtt az adatok kezel√©s√©nek c√©lj√°t meghat√°rozza, az adatkezel√©sre (bele√©rtve a felhaszn√°lt eszk√∂zt) vonatkoz√≥ d√∂nt√©seket meghozza √©s v√©grehajtja, vagy az √°ltala megb√≠zott adatfeldolgoz√≥val v√©grehajtatja

Advertisement

Sz√≥val ez az √©rv kilŇĎve, a jogi szem√©lyis√©g hi√°nya ex lege nem akad√°lya egy k√∂z√©rdekŇĪ adatig√©nyl√©s teljes√≠t√©s√©nek. √Črvel azzal is a H√ĖOK, hogy a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat az egyetem szervezeti egys√©ge. Nos, n√©zz√ľk az elŇĎbbi defin√≠ci√≥t: "√∂n√°ll√≥an, vagy m√°sokkal egy√ľtt" kezeli az adatkezelŇĎ az adatokat, teh√°t ez sem akad√°ly.

J√≥ tan√°cs: √©rdemes a k√∂z√©rdekŇĪ adatig√©nyl√©st elk√ľldeni a H√ĖK-nek is √ČS az egyetemnek is. Ilyenkor ketten dolgoznak rajta √©s √≠gy biztosabb a dolog, r√°ad√°sul egy egyetem nem engedheti meg mag√°nak, hogy ne foglalkozzon egy k√∂z√©rdekŇĪ adatig√©nyl√©ssel.

Ha valamelyik√ľk nem teljes√≠ti az adatig√©nyl√©st, akkor nekik kel megindokolniuk, hogy mi√©rt nem. Ez egy el√©g k√©nyelmes megold√°s az Infot√∂rv√©nyben, nem az adatig√©nylŇĎnek kell indokolnia, hogy mi√©rt kell kiadnia egy szervnek egy adatot (vagy mi√©rt neki kell), hanem a szervnek kell megindokolnia, ha nem akarja kiadni.

Advertisement

A H√ĖOK-osok √ļgy tekintenek magukra, hogy ŇĎk m√©g gyerekek, majd az egyetem vigy√°z r√°juk, "mi m√©g nem vagyunk jogi szem√©lyek". Pedig: de, felnŇĎttek vagytok.

Am√ļgy √ļgy hallottuk, hogy egy H√ĖOK eln√∂ks√©gi √°ll√°sfoglal√°sr√≥l van sz√≥. Mi√©rt nincs ez kint a honlapjukon?

Kövessetek minket Facebookon és Twitteren!