A k√∂z√©rdekŇĪ-adat ig√©nyl√©sek ellen tett felh√°bor√≠t√≥ l√©p√©ssel elveszik a civil kontroll lehetŇĎs√©g√©t. Ez a mi eset√ľnkben p√©ld√°ul azt jelentheti, hogy akad√°lyozza az esetleges korrupci√≥s √ľgyek, pazarl√≥ gazd√°lkod√°s √©s vissza√©l√©sek felt√°r√°s√°t, ezzel tov√°bb csorb√≠tva az egyetemi demokr√°ci√°t.

A Hallgat√≥i H√°l√≥zat is csatlakozik az atlatszo.hu, a TASZ, a Transparency International √©s a K-Monitor inform√°ci√≥szabads√°g-t√∂rv√©ny m√ļlt heti m√≥dos√≠t√°sa miatt ind√≠tott tiltakoz√°s√°hoz √©s pet√≠ci√≥j√°hoz.

‚ÄúKedden kiv√©teles √©s s√ľrgŇĎs elj√°r√°sban fogadta el a Parlament az inform√°ci√≥s √∂nrendelkez√©si jogr√≥l √©s az inform√°ci√≥szabads√°gr√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny vas√°rnap, egy√©ni k√©pviselŇĎi ind√≠tv√°nyk√©nt beterjesztett m√≥dos√≠t√°s√°t, amely gumiszab√°lyokkal korl√°tozza a k√∂z√©rdekŇĪ adatszolg√°ltat√°st. Az elŇĎterjeszt√©s szerint az √Āllami Sz√°mvevŇĎsz√©k √©s a Korm√°nyzati EllenŇĎrz√©si Hivatal feladata a k√∂zfeladatot ell√°t√≥ szervek ellenŇĎrz√©se, a k√∂z√©rdekŇĪ adat megismer√©s√©re ir√°nyul√≥ √°llampolg√°ri ig√©ny pedig nem eredm√©nyezhet az ellenŇĎrzŇĎ szervek jogos√≠tv√°nyaival azonos m√©lys√©gŇĪ √©s terjedelmŇĪ adatbetekint√©st. Az indokl√°s ezt azzal eg√©sz√≠ti ki, hogy azokat a ‚Äúvissza√©l√©sszerŇĪ adatig√©nyl√©seket‚ÄĚ, amelyek az adatkezelŇĎ mŇĪk√∂d√©s√©t jelentŇĎs m√©rt√©kben √©s hossz√ļ idŇĎre akad√°lyozn√°k, nem kell teljes√≠teni‚ÄĚ - √≠rja az atlatszo.hu (http://bit.ly/140x5fT).

Az√©rt d√∂nt√∂tt√ľnk √ļgy, hogy tiltakozunk a t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°s ellen, mert az jelentŇĎsen csorb√≠tja az egyetemek √©s az √°llami p√©nzbŇĎl gazd√°lkod√≥ hallgat√≥i szervezetek √°tl√°that√≥s√°g√°t √©s ellenŇĎrizhetŇĎs√©g√©t. √ögy gondoljuk, hogy aki k√∂zp√©nzekkel gazd√°lkodik, annak k√∂teless√©ge az √°llampolg√°rok k√©r√©s√©nek eleget t√©ve elsz√°molni azzal, mire k√∂lti az ad√≥forintokat. A k√∂z√©rdekŇĪ-adat ig√©nyl√©sek ellen tett felh√°bor√≠t√≥ l√©p√©ssel viszont elveszik a civil kontroll lehetŇĎs√©g√©t. Ez a mi eset√ľnkben p√©ld√°ul azt jelentheti, hogy akad√°lyozza az esetleges korrupci√≥s √ľgyek, pazarl√≥ gazd√°lkod√°s √©s vissza√©l√©sek felt√°r√°s√°t, ezzel tov√°bb csorb√≠tva az egyetemi demokr√°ci√°t.

√Čppen ez√©rt csatlakozunk a jogv√©dŇĎ szervezetekhez, √©s arra biztatunk mindenkit, √≠rja al√° a pet√≠ci√≥t, mely azt k√∂veteli √Āder J√°nos k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂ktŇĎl, hogy ne hagyja j√≥v√° a t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°st.

A petíciót itt lehet aláírni:

http://chn.ge/16sUbQz