kettő per kettő
kettő per kettő

A közérdekű-adat igénylések ellen tett felháborító lépéssel elveszik a civil kontroll lehetőségét. Ez a mi esetünkben például azt jelentheti, hogy akadályozza az esetleges korrupciós ügyek, pazarló gazdálkodás és visszaélések feltárását, ezzel tovább csorbítva az egyetemi demokráciát.

A Hallgatói Hálózat is csatlakozik az atlatszo.hu, a TASZ, a Transparency International és a K-Monitor információszabadság-törvény múlt heti módosítása miatt indított tiltakozásához és petíciójához.

“Kedden kivételes és sürgős eljárásban fogadta el a Parlament az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény vasárnap, egyéni képviselői indítványként beterjesztett módosítását, amely gumiszabályokkal korlátozza a közérdekű adatszolgáltatást. Az előterjesztés szerint az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feladata a közfeladatot ellátó szervek ellenőrzése, a közérdekű adat megismerésére irányuló állampolgári igény pedig nem eredményezhet az ellenőrző szervek jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést. Az indoklás ezt azzal egészíti ki, hogy azokat a “visszaélésszerű adatigényléseket”, amelyek az adatkezelő működését jelentős mértékben és hosszú időre akadályoznák, nem kell teljesíteni” - írja az atlatszo.hu (http://bit.ly/140x5fT).

Azért döntöttünk úgy, hogy tiltakozunk a törvénymódosítás ellen, mert az jelentősen csorbítja az egyetemek és az állami pénzből gazdálkodó hallgatói szervezetek átláthatóságát és ellenőrizhetőségét. Úgy gondoljuk, hogy aki közpénzekkel gazdálkodik, annak kötelessége az állampolgárok kérésének eleget téve elszámolni azzal, mire költi az adóforintokat. A közérdekű-adat igénylések ellen tett felháborító lépéssel viszont elveszik a civil kontroll lehetőségét. Ez a mi esetünkben például azt jelentheti, hogy akadályozza az esetleges korrupciós ügyek, pazarló gazdálkodás és visszaélések feltárását, ezzel tovább csorbítva az egyetemi demokráciát.

Éppen ezért csatlakozunk a jogvédő szervezetekhez, és arra biztatunk mindenkit, írja alá a petíciót, mely azt követeli Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne hagyja jóvá a törvénymódosítást.

A petíciót itt lehet aláírni:

http://chn.ge/16sUbQz

Illustration for article titled A Hallgatói Hálózat is tiltakozik az átláthatóság korlátozása ellen
Advertisement

Share This Story

Get our newsletter