Szerda √©jszaka a hallgato.corvinus@gmail.com email-c√≠mrŇĎl k√ľldtek el minden nagy m√©diumnak egy ny√≠lt levelet, amelyben ,,A Corvinus Egyetem volt hallgat√≥i" al√°√≠r√°ssal v√°zolj√°k az egyetem gazdas√°gi igazgat√≥ja sz√°m√°ra, hogy milyen kiterjedt korrupci√≥s folyamatok zajlottak az egyetemen az elm√ļlt √©vekben a lev√©l√≠r√≥k szerint.

Kollégiumi korrupció?

A lev√©l csatolm√°nyai szerint nagy volumenŇĪ korrupci√≥ vette k√∂r√ľl a Corvinus koll√©giumait az elm√ļlt √©vekben. Egy 2009-es keltez√©sŇĪ anyag szerint ErdŇĎh√°ti Nagy L√°szl√≥n√© √©s c√©ge a Botond Kft. nagy√ľzemben ny√ļlta le a Corvinus koll√©giumainak p√©nz√©t kiszervez√©sekkel, ak√°r 100 milli√≥s nagys√°grendrŇĎl is sz√≥ lehet. Ez az √ľgy annak idej√©b beker√ľlt a m√©di√°ba is, itt van p√©ld√°ul a Mandiner akkori posztja. Ugyanakkor ErdŇĎh√°ti Nagy L√°szl√≥n√© ma is koll√©giumigazgat√≥ az egyetemen.

A dokumentum p√©ld√°ul a k√∂vetkezŇĎ konkr√©t v√°dakat fogalmazza meg ErdŇĎh√°tin√© Nagy L√°szl√≥n√©val (ENL) √©s csapat√°val szemben:

 • ENL elsŇĎ int√©zked√©s√©vel megszabadult a Kinizsi Koll√©gium teljes szem√©lyzet√©tŇĎl √©s ,,el√ľld√∂zte √©s/vagy kir√ļgta az √©rtelmes nevelŇĎtan√°rokat, rendszergazd√°kat".
 • Ezut√°n szinte mindent k√ľlsŇĎs c√©geknek szervezett ki, prominens szerepet kapott a Botond Kft., amelynek √ľgyvezetŇĎje Derv√°r J√°nos √©s az egyetem akkori gazdas√°gi igazgat√≥ja, KŇĎv√°ri Attila kor√°bban √ľzlett√°rsak voltak. Derv√°r az egyetem honlapja szerint jelenleg is a Kinizsi Koll√©gium √ľzemeltet√©si igazgat√≥ja, emailes el√©rhetŇĎs√©ge pedig a Botond Kft.-hez k√∂ti. KŇĎv√°ri tev√©kenys√©g√©rŇĎl itt √©s itt is t√°j√©koz√≥dhatnak olvas√≥ink.
 • A dokumentum szerint az ENL-KŇĎv√°ri-Derv√°r team bŇĎven t√∂bbet k√∂lt√∂tt, mint kellett volna: ,,Furcsa m√≥don az egyetem nem firtatta, hogy a kiszervez√©s k√∂vetkezt√©ben mi√©rt is ker√ľl a fenntart√°s t√∂bbsz√∂r√∂s√©be az addiginak ‚Äď am√≠g a kir√ļgott karbantart√≥k 24 √≥r√°s szolg√°latban kb. √©vi 8 milli√≥ forintba ker√ľltek, addig az √ļj √ľzemeltetŇĎ szerzŇĎd√©se elŇĎbb 22, majd 35, 2006-t√≥l pedig m√°r 92 milli√≥ forintr√≥l sz√≥l (viszony√≠t√°sk√©nt: Tarkar√©t valamivel nagyobb a Kinizsin√©l, √©s kb. 100 milli√≥s az √©ves k√∂lts√©gvet√©se."

Advertisement

Az eg√©sz 9 oldalas dokumentum let√∂lhetŇĎ itt.

√úvegzseb csal√°s?

Tov√°bbi dokumentumokban, melyek egy Facebook oldalr√≥l sz√°rmaznak a ENL-√ľgy kapcs√°n √úvegzseb csal√°ssal is megv√°dolj√°k az egyetemet. A bevezetŇĎ dokumentum szerint az egyetemen rendszeresen manipul√°lt√°k az √ľvegzseb dokumentumokat. Ezt p√©ld√°ul az 5 milli√≥ forint feletti szerzŇĎd√©sek 2009. √°prilis 30-√°n el√©rhetŇĎ list√°j√°nak, az 5 milli√≥ forint feletti szerzŇĎd√©sek 2009. j√ļnius 30-√°n el√©rhetŇĎ list√°j√°nak √©s az 5 milli√≥ forint feletti szerzŇĎd√©sek 2009. december 31-√©n el√©rhetŇĎ list√°j√°nak √∂sszehasonl√≠t√°s√°val t√°masztja al√° az elemz√©s. A h√°rom list√°b√≥l √ļgy tŇĪnik, hogy m√°s szerzŇĎd√©sek mellett p√©ld√°ul a Botond Kft. szerzŇĎd√©sei is gyorsan v√°ltoztak. √Āprilisban egy 91,8 milli√≥s hat√°rozatlan idejŇĪ szerzŇĎd√©s√ľk volt karbantart√°sra, j√ļniusban m√°r volt egy 50 milli√≥s egyszeri szolg√°ltat√°si szerzŇĎd√©s√ľk is, decemberben viszont m√°r csak 40,7 milli√≥t √©rt ez a szerzŇĎd√©s. Ehhez hasonl√≥an a 2009-es dokumentumokban azt l√°tjuk, hogy az egyetemnek volt k√©t √∂sszesen 94,8 milli√≥ forintos szerzŇĎd√©se a Bita, Petrik √©s T√°rsai √úgyv√©di irod√°val, amelyek 2008. szeptember 1-j√©tŇĎl voltak √©rv√©nyesek. A jelenleg el√©rhetŇĎ szerzŇĎd√©slista viszont csak 79 milli√≥ forintot tartalmaz.

Advertisement

A teljes dokumentumcsomag let√∂lthetŇĎ itt.

Már korábban is szóltak?

A mostani ny√≠lt levelet megfogalmaz√≥ volt di√°kok (ha t√©nyleg tŇĎl√ľk j√∂tt az email) egy kor√°bbi, M√©sz√°ros Tam√°s akkori rektornak k√ľld√∂tt level√ľket is csaolt√°k. Ebben m√°r akkor a k√∂vetkezŇĎ korrupci√≥s v√°dakat fogalmazt√°k meg:

 • Az egyetemi p√©nz√ľgyek publikus √°ttekinthetŇĎs√©g√©t szolg√°l√≥ √ľvegzseb adatok 2010. j√ļnius 28-√°n megv√°ltoztak. Nem csak szerkezeti v√°ltoz√°sok t√∂rt√©ntek, hanem tartalmiak is. T√∂bbek k√∂z√∂tt a Kinizsi Koll√©gium √ľzemeltet√©s√©rŇĎl sz√≥l√≥ 91 792 861 Ft-os, 2006-ra vonatkoz√≥ szerzŇĎd√©sm√≥dos√≠t√°s teljes m√©rt√©kben eltŇĪnt az √ļj verzi√≥b√≥l.
 • Az egyetem √©vi 274 101 000 forintot fizet ki egy offshore, panamai tulajdonosi h√°tt√©rrel rendelkezŇĎ c√©gnek a R√°day Koll√©gium PPP-d√≠jak√©nt (2010-es √ľvegzseb alapj√°n). Ez havi szintre lebontva pontosan 91 672 Ft hallgat√≥nk√©nt. Ez sokkal t√∂bb p√©nz, mint amennyibŇĎl Budapest belv√°ros√°ban k√©nyelmes alb√©rletet lehet b√©relni. A szerzŇĎd√©s lej√°rata 2027.
 • A Tarkar√©ti Koll√©giumban 2010-ben informatikai eszk√∂zbeszerz√©s t√∂rt√©nt 2 969 109 Ft √©rt√©kben. A megrendel√©s r√©sze volt a kisz√°ll√°s √©s be√ľzemel√©s is: 1 103 749 Ft. Az eszk√∂z√∂k az√≥ta is dobozban √°llnak, teh√°t egyr√©szt √©rtelmetlen volt a beszerz√©s, m√°sr√©szt a be√ľzemel√©si szolg√°ltat√°s √ļgy lett kifizetve, hogy az val√≥j√°ban meg sem t√∂rt√©nt. A megrendelŇĎn a koll√©giumok igazgat√≥ja, ErdŇĎh√°ti Nagy L√°szl√≥n√© saj√°t kezŇĪ al√°√≠r√°sa szerepel.
 • 2008-ban fel√ļj√≠t√°sra ker√ľlt a Kinizsi Koll√©gium egy szintj√©nek vizesblokkja. Ezt ugyanaz a Botond Kft v√©gezte, mint akinek a 91 milli√≥s karbantart√°si szerzŇĎd√©se eltŇĪnt az √ľvegzseb kimutat√°sokb√≥l. A fel√ļj√≠t√°s az √ļj verzi√≥j√ļ adatok szerint 31 599 720 forintba ker√ľlt (ugyanez a ‚Äěr√©gi‚ÄĚ adatok szerint 37 919 664). A szintet √°tlagosan haszn√°l√≥ 57 fŇĎ eset√©n ez fejenk√©nt 544 381 Ft. Ilyen √∂sszeggel sz√°molva egy √°tlagos, n√©gy fŇĎs csal√°dn√°l egy f√ľrdŇĎszoba fel√ļj√≠t√°sa (nem meg√©p√≠t√©se!) 2 217 523 forintba ker√ľlne.
 • A Kinizsi Koll√©gium portaszolg√°lat√°t jelenleg ell√°t√≥, szint√©n offshore h√°tterŇĪ (Seychelles szigetek-en bejegyzett) Bross Security Zrt. nem szerepel egyik √ľvegzseb kimutat√°sban sem.
 • Mind a 2009-es, mind az idei √©vben probl√©m√°k voltak az elsŇĎs koll√©giumi felv√©telik sor√°n (ami elsŇĎsorban a Tarkar√©ti Koll√©giumot √©rintette), √≠gy a lehets√©gesn√©l kevesebb ember k√∂lt√∂z√∂tt be a koll√©giumba. Ennek folyt√°n kevesebb p√©nz folyt be a koll√©giumok k√∂lts√©gvet√©s√©be. Ennek felelŇĎse egy√©rtelmŇĪen a Koll√©giumi Tan√°cs.
 • A Pesti Campus koll√©giumainak igazgat√≥ja ErdŇĎh√°ti Nagy L√°szl√≥n√©. Az ŇĎ megb√≠zat√°sa az idei √©vben lej√°r. Mindezid√°ig nem ker√ľlt meghirdet√©sre a poz√≠ci√≥ az Oktat√°si √©s Kultur√°lis k√∂zl√∂nyben. A legut√≥bbi esetben, amikor hasonl√≥ poz√≠ci√≥ meghirdet√©sre ker√ľlt (2006-ban), akkor az az augusztus 31-i (akkor m√©g Oktat√°si K√∂zl√∂ny) sz√°mban t√∂rt√©nt. Ebben a hirdet√©sben van benne az is, hogy az igazgat√≥i megb√≠z√°s legfeljebb 5 √©vre sz√≥l.
 • A ny√°r folyam√°n a Tarkar√©ti Koll√©giumban elŇĎfordult, hogy nem volt takar√≠t√°s, mivel a takar√≠t√≥ c√©g sz√°ml√°i nem ker√ľltek kiegyenl√≠t√©sre h√≥napokkal a hat√°ridŇĎ lej√°rta ut√°n sem. Ugyanennek a takar√≠t√≥c√©gnek a munkat√°rsai egyik reggel munkakezd√©skor √©rtes√ľltek arr√≥l, hogy a munk√°ltat√≥juk m√°r nem √°ll szerzŇĎd√©sben a koll√©giummal (pontosabban az egyetemmel), √≠gy aznap nekik m√°r nem kell takar√≠tani. Ny√≠lv√°n k√©sŇĎbb sem. Az ŇĎket v√°lt√≥ √ļj c√©g ad√≥sz√°ma jelenleg fel van f√ľggesztve az APEH √°ltal.
 • 2009 ŇĎsz√©n k√∂rbej√°rta egy lev√©l a Corvinus Egyetemet, mely fŇĎleg a koll√©giumok gazd√°lkod√°s√°val kapcsolatosan osztott meg inform√°ci√≥kat. Ennek hat√°s√°ra √Ėn elrendelt egy belsŇĎ vizsg√°latot, mely 15/2009 sz√°m alatt a koll√©giumok gazd√°lkod√°s√°t vizsg√°lta. A vizsg√°lat ‚Äěterm√©szetesen‚ÄĚ semmilyen vissz√°ss√°got nem √°llap√≠tott meg, azonban hat√°rozott utal√°st tett bizonyos szem√©lyi √∂sszefon√≥d√°sokra.

Advertisement

A teljes dokumentumcsomag let√∂lthetŇĎ itt.

A most hozz√°nk is eljuttatott lev√©l sz√∂vege a k√∂vetkezŇĎ:

Tisztelt Gazdasági Igazgató Úr!

K√©rem engedje meg, hogy a Corvinus Egyetem n√©h√°ny volt hallgat√≥ja nev√©ben sz√≥ljunk √Ėnh√∂z.

Az ut√≥bbi idŇĎben egyre t√∂bbsz√∂r jutnak el hozz√°nk a sajt√≥b√≥l olyan h√≠rek, hogy hossz√ļ idŇĎ ut√°n elŇĎsz√∂r van valaki, aki tud √©s akar tenni Alma Mater√ľnk √©sszerŇĪbb, p√©nz√ľgyileg hat√©konyabb mŇĪk√∂d√©s√©√©rt. M√°r g√≥lya korunk √≥ta furcs√°lltuk azt, hogy‚Äď gazdas√°gi egyetemk√©nt ‚Äď iskol√°nk √°lland√≥ p√©nz√ľgyi gondokkal k√ľzd. Az a felismer√©s pedig egyenesen ki√°br√°nd√≠t√≥an hatott, hogy a mi egyetemi √©veink sor√°n ez nem is zavart senkit, legal√°bbis l√°that√≥ l√©p√©s nem t√∂rt√©nt ennek megsz√ľntet√©se √©rdek√©ben.

Iskol√°nk k√ľlvil√°g fel√© mutatott egys√©gess√©g√©nek megbont√°sa ‚Äď amit √Ėn az ut√≥bbi idŇĎben t√∂bbsz√∂r felv√°llalt - nyilv√°n nem a legeleg√°nsabb dolog, ami t√∂rt√©nhet haz√°nk egyik legjobb felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny√©vel. Ugyanakkor v√©lem√©ny√ľnk szerint ez egy elfogadhat√≥ √°ra annak, hogy v√©gre √©sszerŇĪ gazd√°lkod√°s mŇĪk√∂dj√∂n √©s megt√∂rt√©njenek a nagyon r√©g√≥ta sz√ľks√©ges √°tszervez√©sek. FelnŇĎtt emberekk√©nt √©s gyakorl√≥ k√∂zgazd√°szokk√©nt tiszt√°ban vagyunk azzal, hogy egy ilyen √°tszervez√©si, racionaliz√°l√°si folyamat nem hajthat√≥ v√©gre √°ldozatok n√©lk√ľl.

Ugyanakkor arr√≥l is meg vagyunk gyŇĎzŇĎdve, hogy a jelen ‚Äď fenntarthatatlan √©s mielŇĎbbi megold√°s√©rt ki√°lt√≥ ‚Äď helyzet legkev√©sb√© a k√∂zalkalmazotti b√©r√©rt is lelkiismeretesen dolgoz√≥ oktat√≥knak √©s dolgoz√≥knak k√∂sz√∂nhetŇĎ. Sokkal ink√°bb hissz√ľk azt, hogy k√ľl√∂nb√∂zŇĎ, √©rtelmetlen kiszervez√©sek, √°l-k√∂zbeszerz√©sek √©s a hallgat√≥k fejlŇĎd√©s√©t nem szolg√°l√≥, felesleges beszerz√©sek okozz√°k.

Ezen v√©lem√©ny√ľnket saj√°t tapasztalatainkra, valamint az egyetem polg√°rs√°g√°t t√∂bb √≠zben is megj√°rt, √°m hivatalos visszhangot √©rdemben soha nem kap√≥ anyagokra, √∂sszef√ľgg√©sekre r√°vil√°g√≠t√≥ t√©nyfelt√°r√≥ √≠r√°sokra alapozzuk.

Ezek a ‚Äď hivatalos egyetemi jelent√©sek k√∂z√∂tti ellentmond√°sokra is r√°vil√°g√≠t√≥ - anyagok a maguk idej√©ben szinte mindenkihez eljutottak, aki az egyetemen √©lt √©s mozgott. Furcsa m√≥don azonban a val√≥s vizsg√°latok ‚Äď √©s az esetleges felelŇĎss√©gre von√°sok ‚Äď nem t√∂rt√©ntek meg.

Ňźszint√©n b√≠zunk benne, hogy az √Ėn szem√©ly√©ben v√©gre olyan emberre tal√°lunk, aki hajland√≥ a probl√©m√°kat √©rdemben √°tvizsg√°lni, a megfelelŇĎ elj√°r√°sokat lefolytatni √©s az esetleges felelŇĎs√∂ket ‚Äď hivatalosan is ‚Äď megnevezni.

Ha a csatolt dokument√°ci√≥ban felsorolt √∂sszegeknek √©s t√©nyeknek csak egy r√©sze is igaz, akkor komoly p√©nzek v√°ndoroltak √©s v√°ndorolnak ‚Äď val√≥s √©rt√©kteremt√©s n√©lk√ľl ‚Äď mag√°nvagyonokba, egyes esetekben offshore c√©gekbe. K√©rj√ľk mŇĪk√∂dj√∂n k√∂zre ezek felkutat√°s√°ban, sz√ľks√©g eset√©n megsz√ľntet√©s√©ben, mert ha siker√ľl, akkor sok Corvinus-os oktat√≥ √©s dolgoz√≥ tarthatja meg munk√°j√°t √©s k√©pezhet olyan tud√°s√ļ embereket, amilyeneket k√©pzett eddig is, amilyenek lehett√ľnk Mi is.

K√©rj√ľk haszn√°lja a csatolt anyagokat arra, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem √°tl√°that√≥ √©s hat√©kony gazd√°lkod√°s√ļ, val√≥ban a hallgat√≥k √©rdekeit szolg√°l√≥ int√©zm√©ny legyen.

Seg√≠ts√©g√©t a j√∂vŇĎ gener√°ci√≥k nev√©ben is k√∂sz√∂nj√ľk

Üdvözlettel

A Corvinus Egyetem volt hallgatói

A lev√©lhez k√©t csatolm√°ny tartozik, melyeket kattint√°ssal t√∂lthetnek le tŇĎl√ľnk az √©rdeklŇĎdŇĎ olvas√≥k.

Advertisement

 • Korlevel_Kollegium_2009.pdf ‚Äď 2009 ŇĎsz√©n Corvinusos hallgat√≥knak k√ľld√∂tt e-mail, mely elsŇĎsorban a koll√©giumi vezet√©ssel kapcsolatos lehets√©ges vissza√©l√©seket taglalja.
 • facebook_2011.zip ‚Äď 2011 ŇĎsz√©n publik√°lt facebook-oldal tartalma. Ide ker√ľltek felt√∂lt√©sre olyan dokumentumok, melyek a Corvinuson furcsa k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt megv√°ltoz√≥ √ľvegzseb-jelent√©seket, gyorsan √©s hi√°nyosan lefolytatott, √©rt√©kelhetŇĎ eredm√©nyek n√©lk√ľl lez√°r√≥d√≥ belsŇĎ ellenŇĎrz√©st, furcsa beszerz√©seket taglalnak eredeti, hivatalosan publik√°lt dokumentumokra alapozva.