Itt az egyetemek √©s m√°s szervezetek kommentjeivel 18 oldalasr√≥l 49 oldalasra √°pd√©telt anyag √©s elemz√©s√ľnk. A r√©gi √©s az uj dokumentum √∂sszehasonl√≠t√°s√°t seg√≠tendŇĎ csin√°ltunk egy f√°jlt csak erre. M√©g mindig sok az Orb√°n, jogosan sz√≥l be a H√ĖOK √©s maga Vizi E. Szilveszter is benne van a doksiban.

Blogunkon jelent meg j√ļnius k√∂zep√©n elŇĎsz√∂r Klinghammer Istv√°n √©s Gilly Gyula vitaanyaga a korm√°ny felsŇĎoktat√°si terveirŇĎl. Az anyagot t√°rsadalmi vit√°ra bocs√°tottuk (k√©rdŇĎ√≠v form√°j√°ban), a net n√©p√©nek kommentjei itt olvashat√≥ak.

ElŇĎzm√©nyek:

 • Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s tette k√∂z√© azt a korm√°nyzati nyilatkozatokban is emlegetett √©s a k√∂zm√©di√°ban is hivatkozott korm√°nyzati vitaanyagot hat hete, amelyet Klinghammer felsŇĎoktat√°si √°llamtitk√°r egyik szak√©rtŇĎje, a kor√°bban korrupci√≥s √ľgybe is keveredett Gilly Gyula eg√©szs√©g√ľgyi menedzser √≠rt.
 • Az anyag fŇĎ √©rdekess√©ge az volt, hogy c√°folta a kor√°bban az oktat√°spolitikai vezet√©s √°ltal t√©nyk√©nt kezelt v√°rosi legend√°kat a t√ļlk√©pz√©srŇĎl √©s a diplom√°s munkan√©lk√ľlis√©grŇĎl. Emellett p√©ld√°ul t√°rgyalta az egyetemi auton√≥mi√°t csorb√≠t√≥ kancell√°ri rendszer r√©szleteit is.
 • Akkor csak a H√ĖK-levlist√°kr√≥l megszerzett ELTE-s v√©lem√©nyeket tudtuk k√∂z√∂lni. Kedvenc√ľnk DezsŇĎ Tam√°s b√∂lcs√©szkari d√©k√°n volt, aki azt mondta: ,,V√©gre t√∂rt√©nik valami.‚ÄĚ
 • Az anyagot nem csak nyilv√°noss√°gra hoztuk, de val√≥di t√°rsadalmi vit√°t pr√≥b√°ltunk gener√°lni: egy k√©rdŇĎiven kereszt√ľl gyŇĪjt√∂tt√ľk a v√©lem√©nyeket, a kommentek itt olvashat√≥ak.

Advertisement

Advertisement

Hozzászólók

Hogy seg√≠ts√ľnk eligazodni a dokumentumot olvas√≥knak, felsoroljuk az √°ltalunk tal√°lt hozz√°sz√≥lokat funkci√≥jukkal egy√ľtt:

 • V√≠zi E. Szilveszter, a Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia tagja √©s volt eln√∂ke
 • Roska Tam√°s, a Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia tagja
 • De√°k D√°niel, egyetemi tan√°r, Budapesti Corvinus Egyetem, Oktat√≥i H√°l√≥zat
 • KŇĎnig Frigyes, festŇĎ, egyetemi tan√°r, Magyar K√©pzŇĎmŇĪv√©szeti Egyetem
 • Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzatok Orsz√°gos Konferenci√°ja (H√ĖOK)
 • Magyar M√©rn√∂ki Kamara (MMK)
 • FelsŇĎoktat√°si Dolgoz√≥k Szakszervezete (FDSZ)
 • Doktoranduszok Orsz√°gos Sz√∂vets√©ge (DOSZ)
 • Magyar Akkredit√°ci√≥s Bizotts√°g (MAB)
 • P√©csi Tudomom√°nyegyetem (PTE)

Voltak m√©g hozz√°sz√≥l√≥k; amint megszerezz√ľk a tov√°bbi v√©lem√©nyeket tartalmaz√≥ dokumentumokat, posztoljuk ŇĎket.

Advertisement

Kimaradt jelenetek

A sz√∂veg sokat finomodott, kiker√ľltek az erŇĎs megfogalmaz√°sok: p√©ld√°ul kiker√ľlt az a r√©sz, ami szerint az egyetemi auton√≥mia k√©rd√©s√©nek f√©lrekezl√©se a r√∂gh√∂z k√∂t√©shez hasonl√≥ szimbolikus √ľggy√© v√°lhat. Nem maradt meg az a r√©sz sem, ami szerint az √°llam gazdas√°gi belesz√≥l√°sa az egyetemek √©let√©be ‚Äúsemmik√©pp sem nevezhetŇĎ az egyetemi auton√≥mia l√°bbal tipr√°s√°nak‚ÄĚ.

A jelenlegi gazdas√°gi ir√°ny√≠t√°sra vonatkoz√≥ kritika is elmaradt az √ļj sz√∂vegbŇĎl: ‚ÄúA szab√°lyoz√°s h√©zagos √©s pontatlan volta miatt tov√°bb√° a l√©tezŇĎ jogszab√°lyok nem kellŇĎ √©rv√©nyes√≠t√©se miatt nagym√©rt√©kben elt√©rnek az int√©zm√©nyi gyakorlatok‚ÄĚ, ez a mondat m√°r nem szerepel az √ļj v√°ltozatban.

Advertisement

A dokumentumb√≥l teljesen kiker√ľlt a Magyar Kereskedelmi √©s Iparkamara, a sz√∂veg egyszer sem eml√≠ti ezt a szervezetet, noha a kor√°bbi verzi√≥ szerint az egyetemeket gazdas√°gilag fel√ľgyelŇĎ test√ľletnek tagja lehetett volna az MKIK k√©pviselŇĎje.

Vizi E. Szilveszter

Advertisement

nem csak tartalm√°ban, hanem helyes√≠r√°s√°ban is meglehetŇĎsen furcsa mondatokat kanyar√≠tott a sz√∂veghez, p√©ld√°ul (teljesen sz√∂veghŇĪen id√©zve): ‚ÄúEg√©szen kitun6nek tartom a kancellaria rendszer bevezeteset, illet61eg tovabbfejleszteset. Az allarni √∂szt√∂ndfjak es a tamogatasi rendszer IIdifferencialt, sulyozott es min6segi szempontokat ervenyesft6" allokaci√≥jat minden aron ervenyesfteni kell, rnivel ezek nem ervenysulnek (lla normativitas miatt nem ervenyesultek a min6segi szempontok.‚ÄĚ A Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia eln√∂ke egy√©bk√©nt n√©gy hozz√°sz√≥l√°sb√≥l h√°romban ilyen furcsa helyes√≠r√°ssal √≠r. (Mi arra gyanakszunk, hogy valamilyen OCR rendszer hib√°ja lehet a h√°tt√©rben.) B√°r minket nem k√©rdezett az emberminiszt√©rium, az MTA exeln√∂k√©nek pirospontot adunk a k√ľlf√∂ldi di√°kok tand√≠jas idevonz√°s√°nak kiemel√©s√©√©rt, viszont feketepontot kap, mert bedŇĎl a jog√°szt√ļlk√©pz√©s legend√°j√°nak. R√°ad√°sul amikor azt √≠rja, hogy t√ļl sok a 9 jogi kar, akkor legal√°bbis utal√°s szinten a k√∂zpontos√≠t√≥, p√°rhuzamoss√°gmegsz√ľntetŇĎ korm√°nypolitika mellett is hitet tesz. M√°rpedig ez h√ľlyes√©g: j√≥ dolog, hogy Budapesten k√©t jogi kar is mŇĪk√∂dik, ugyanis a versenynek pozit√≠v hat√°sai vannak.

Egyre több az Orbán

Advertisement

Az ELTE m√°r az elŇĎzŇĎ vitaanyag elk√©sz√ľltekor sz√≥v√° tette, hogy t√ļl sok benne az Orb√°n, ‚Äúegy strat√©giai dokumentumban nem szerencs√©s minisztereln√∂ki nyilatkozatot id√©zni, (...) egy ilyen dokumentumban ink√°bb elemz√©sekre, jogszab√°lyokra (Alapt√∂rv√©ny, Nftv) c√©lszerŇĪ hivatkozni‚ÄĚ. Nem fogadt√°k meg ezt a j√≥tan√°csot az √ļj verzi√≥ k√©sz√≠tŇĎi, egyel m√©g t√∂bbsz√∂r is szerepel a sz√∂vegben a ‚Äúminisztereln√∂k‚ÄĚ, vagy ‚ÄúOrb√°n‚ÄĚ kifejez√©s, mint az elsŇĎ v√°ltozatban (ott t√≠zszer fordult elŇĎ).

BizsergetŇĎen K√°d√°r-kori a 2.3.2. K√©pz√©s finansz√≠roz√°s √©s √Āllami √Ėszt√∂nd√≠j c√≠mŇĪ r√©szt olvasni, amelyben ilyen fordulatok szerepelnek: a ‚Äúminisztereln√∂k t√∂bb nyilatkozat√°ban, besz√©d√©ben is vil√°gos √©s egy√©rtelmŇĪ ir√°nymutat√°st adott‚ÄĚ, vagy ‚Äúfontos alaposabban elemezni a fenti, minisztereln√∂ki ir√°nymutat√°sokat, mert alapvetŇĎ, m√©lyrehat√≥ v√°ltoztat√°si elv√°r√°st √©s moderniz√°ci√≥s fordulatot jelentenek a felsŇĎoktat√°s finansz√≠roz√°s √°talak√≠t√°s√°ban‚ÄĚ. A magyar√°zat persze nem marad meg az id√©zetek szintj√©n, a kedves vezetŇĎ szavait le is ford√≠tj√°k a k√∂znapi nyelvre, ‚Äúa minisztereln√∂k fent id√©zett mondatait, elv√°r√°sait‚ÄĚ √©rtelmezi is a sz√∂veg.

A vezetŇĎ r√°ad√°sul b√∂lcs is, hiszen a ‚Äúszakirodalom al√°t√°masztja a minisztereln√∂k ezzel kapcsolatos ir√°ny mutat√°s√°t‚ÄĚ.

Advertisement

A H√ĖOK beolvas

A korm√°nyzattal szemben ritk√°n kem√©nykedŇĎ H√ĖOK t√∂bb irrelev√°ns komment mellett meglepŇĎ m√≥don megmondja a tutit is a korm√°nyzat √°ltal gener√°lt tot√°lis k√°oszr√≥l:

Az elm√ļlt k√©t √©v egyik legnagyobb probl√©m√°j√°ra vil√°g√≠t r√° ez a r√©sz: a di√°kok ugyani teljesen ad hoc m√≥don tudtak csak d√∂nteni, hiszen a korm√°nyzat gyakorlatilag naponta √°llt elŇĎ √ļj javaslatokkal. A kisz√°m√≠that√≥s√°g miatt jogszab√°lyban kell r√∂gz√≠teni (sokkal r√©szletesebben mint most) a felv√©teli k√∂vetelm√©nyek rendszer√©t √©s a felv√©teli elj√°r√°s szab√°lyait. Csak √≠gy tudnak a csal√°dok val√≥s √©s megalapozott d√∂nt√©st hozni.

Advertisement

Kancell√°rok

Nem tudjuk kitŇĎl sz√°rmazik, de √©rdekes a kancell√°ros r√©sz.

Megvalósítási, bevezetési szempontok a kancellári modell bevezetésével kapcsolatosan

Az √ļj, egys√©ges mŇĪk√∂d√©si szerkezet kialak√≠t√°s√°hoz 2013 ŇĎsz√©n, a felsŇĎoktat√°si t√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°s√°ra van sz√ľks√©g:

(i) minisztereln√∂k √°ltal megb√≠zott kancell√°r feladatainak, jogk√∂r√©nek √©s felelŇĎss√©g√©nek pontos meghat√°roz√°sa, amely kinevez√©se elŇĎtt a gazdas√°gi fŇĎigazgat√≥ra vonatkozik;

(ii) megfelelŇĎ fenntart√≥i kontroll √©rdek√©ben a kancell√°r kinevez√©se √©s felment√©se kiv√©tel√©vel, a besz√°moltat√°si jog, √≠gy a szakmai ir√°ny√≠t√°s joga az EMMI-t illesse. Ugyanez vonatkozzon a fenntart√≥i test√ľlet (Igazgat√≥ Tan√°cs) kapcsolattart√°s√°ra is.

Funkcion√°lis √©rtelemben √©s a l√©nyegi mŇĪk√∂d√©st tekintve ezzel a l√©p√©ssel gyakorlatilag l√©trehoz√°sra ker√ľl a kancell√°ri rendszer, hiszen a kancell√°r megfelelŇĎ mŇĪk√∂d√©s√©hez sz√ľks√©ges jogos√≠tv√°nyok √≠gy a mand√°tumban l√©vŇĎ gazdas√°gi fŇĎigazgat√≥k eset√©ben m√°r rendelkez√©s√©re √°llnak.

EgyidejŇĪleg sz√ľks√©ges az akad√©miai auton√≥mia megszil√°rd√≠t√°sa √©rdek√©ben az egyetemi/fŇĎiskolai √∂nkorm√°nyzati test√ľletet (szen√°tus) rektorv√°laszt√°si jogos√≠tv√°nyainak a helyre√°ll√≠t√°sa is.

A hat√©kony elŇĎk√©sz√≠t√©s √©rdek√©ben t√∂rv√©nyi j√≥v√°hagy√°st k√∂vetŇĎen halad√©ktalanul meg kell hirdetni egy k√∂zponti p√°ly√°zatot mind a kancell√°ri posztokra, mind az Igazgat√≥ Tan√°csok tags√°gaira. Ennek k√∂zponti kezel√©se (√©rt√©kel√©s, v√°logat√°s, esetleg speci√°lis vezetŇĎk√©pz√©s stb.), majd a kiv√°laszt√°s √©s javaslatt√©tel a h√°rom miniszt√©rium √°ltal l√©trehozand√≥ k√∂z√∂s test√ľlet dolga. Erre a folyamat a felelŇĎs√∂k kiv√°laszt√°s√°nak elsŇĎ hull√°ma ut√°n is sz√ľks√©g van a ‚Äětartal√©klista karbantart√°sa miatt‚ÄĚ.

Advertisement

A sz√∂veg egyr√©szt felh√≠vja a figyelmet arra, hogy a korm√°ny nem mond igazat, amikor l√©tezŇĎ egyetemi auton√≥mi√°r√≥l besz√©l: a szen√°tus rektorv√°laszt√°si d√∂nt√©seinek tiszteletbentart√°sa sz√ľks√©ges.

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz r√°nk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. √Čs l√°jkojj√°' minket a Facebookon.