A Miskolci Egyetem hallgatói önkormányzata a HÖOK sablonválasszal utasította el az egyik közérdekű adatigénylésünket. Íme a tegnap megírt sablonválasz a gyakorlatban!

Szabady Szabolcs, miskolci HÖK-elnök példáján mutatjuk be, hogy hogyan működik a gyakorlatban a HÖOK adatigénylést elutasító sablonválasza:

Mint megírtuk, a HÖOK sablonlevelet készített, amelyben a közérdekű adatigénylések elutasítására buzdítja az egyetemi hallgatói képviseleteket, arra hivatkozva, hogy a HÖK nem önálló jogi személy. A sablon szerint az igénylést a hallgatói önkormányzat helyett az egyetemhez kell beadni:

Tisztelt Újságíró Úr!

A kérésével kapcsolatban tájékoztatni kívánom, hogy az XYZ intézmény Hallgatói Önkormányzata az XYZ egyetem/főiskola szervezeti egységeként működik, nem önálló jogi személy, gazdálkodása az egyetem szabályai szerint történik. Mindezekből kifolyólag az Ön által megfogalmazott kérdésekre a választ az XYZ egyetem/főiskola rektori vezetése jogosult kiadni.

Kérem közlésem szíves tudomásulvételét!
Tisztelettel:
XYZ HÖK elnök

Az Infotörvény, viszont külön említi, hogy adatkezelő lehet a nem jogi személy szervezet is, szóval az a helyzet, hogy a HÖK-ök nem bújhatnak az atyáskodó egyetemek mögé, nekik is teljesíteniük kell a közérdekű adatigényléseket:

adatkezelő: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely önállóan vagy másokkal együtt az adatok kezelésének célját meghatározza, az adatkezelésre (beleértve a felhasznált eszközt) vonatkozó döntéseket meghozza és végrehajtja, vagy az általa megbízott adatfeldolgozóval végrehajtatja

További részletek az előző posztban!

Kövessetek minket Facebookon és Twitteren!