Miközben az EMMI és a HÖOK is titkolja, hogy miről egyeztet Nagy és Kiss Dávid Balog Zoltán emberminiszterrel és beosztottjaival Klinghammer államtitkárral és Maruzsa helyettes államtitkárral, ma kiderült: folytatódik a kerekasztal.

Bár a nemrégiben megkötött az egyetemi autonómiát is magában foglaló részmegállapodást az egyetemi autonómia leszarásával (Debrecen, Miskolc, Kecskemét) felrúgta az EMMI, hatalmas mértékben csökkent a felvételizők száma, több egyetem is megszorít, elbocsát és kunyerál (Pécs, Corvinus, Miskolc, ELTE, SZFE), Nagy Dávid továbbra is szívesen ül tárgyalóasztalhoz a mindezért felelős, a felsőoktatástól két év alatt az állami ráfordítás harmadát elvonó kormányzattal. A Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság közleménye szerint végre olyan témákról is beszélnek majd, mint a felsőoktatási stratégia és felsőoktatás-politika. Jó lesz!

A felsőoktatás stratégiai irányairól, a képzési szerkezet átalakításáról, a felsőoktatás finanszírozásáról és az intézményi gazdaságirányítás korszerűsítéséről a Felsőoktatási Kerekasztal jelenleg is tárgyal.

Ezek részleteinek kidolgozása – ideértve a Magyar Rektori Konferencia május 13-i állásfoglalásában említett Fenntartói Testületre és rektorválasztásra, valamint az úgynevezett kancellári rendszerre vonatkozó egységes koncepciót is –, és az ezzel kapcsolatos konszenzus kialakítása várhatóan őszre megtörténik. Ezért a május 8-i kormányülésen elfogadott, a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása nem tartalmaz felsőoktatási stratégiai és felsőoktatás-politikai változtatásokat, mert ezek kidolgozására, egyeztetésére és benyújtására szeptemberben kerül sor.

Az Nftv.-t módosító csomag tehát a törvény jogtechnikai pontosítását jelenti, vagyis a jelenlegi rendszer működésének finomhangolását szolgálja.

Ha olyat tudtok, amit mi nem. Írjatok nekünk és lecsekkoljuk!
email címünk: atlatszooktatas@gmail.com