A minap arról posztoltunk, hogy Klinghammer felsőoktatási államtitkár kormany.hu-s videóüzenete, amiben elmondja, hogy milyen faszán mennek a tárgyalások a rektorokkal, akikkel jól megbeszélik, hogy mi legyen, és mindenkinek jó lesz a végén, egyszerű bullshit. És sajnos Mezey Barna MRK-elnök levele BaZo emberminiszernek és Klinghammernek minket igazol vissza: bizony a rektorokat senki nem kérdezte semmiről. Mezey az érdemi párbeszédet kéri számon a kormányon. Jogosan.

Tisztelt Miniszter Úr!

A kormányzati szervek a Magyar Rektori Konferencia (MRK) részére véleményezésre általában megküldik mindazon előterjesztések tervezetét, amelyek a felsőoktatással, a közoktatással, a kutatás-fejlesztéssel, az innovációval, vagy éppen a technológiapolitikával kapcsolatosak. Évente több mint félszáz anyagról egyeztet a Magyar Rektori Konferencia a felsőoktatás szereplőivel, összegzi véleményüket, segítve ezzel az EMMI és a társminisztériumok, háttérszervek munkáját. A megkereséseknek megfelelően a Magyar Rektori Konferencia, átérezve felelősségét, minden esetben határidőben meg is küldte véleményét és javaslatait az előterjesztők részére.

Éppen ezért nehezen magyarázható, hogy vajon miért éppen a felsőoktatást érintő törvényjavaslatok azok, melyekkel kapcsolatos szakmai véleményére nem tart igényt a felsőoktatás - politika. Éppen a Felsőoktatási Kerekasztal keretében a felsőoktatás jövőjéről megkezdett érdemi egyeztetések tükrében tartjuk méltánytalannak és elfogadhatatlannak azt, hogy a felsőoktatás szabályozására vonatkozó egyes törvények módosításáról nagy terjedelmű – a felsőoktatást is érintő – törvényjavaslat kerül benyújtásra az Országgyűlés részére anélkül, hogy arról az MRK érdemben kifejthette volna álláspontját. Mindössze egy rövid tájékoztatás keretében, egy nappal azelőtt, hogy a Kormány megtárgyalta azt, volt módjában a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevőjeként tudomást szereznie a tervezet létéről.

Kérem Miniszter Úrtól, hogy a jövőben a Felsőoktatási Kerekasztal keretében tapasztalt jó szándékú együttműködés jegyében szíveskedjék a felsőoktatást érintő előterjesztéseket a Magyar Rektori Konferencia részére is megküldetni. Meggyőződésem, hogy nemcsak a formális egyeztetésekre, hanem, – mint ahogy azt az MRK-nak a Felsőoktatási Kerekasztal keretében mutatott konstruktív és aktív, szakmai javaslatokat is tevő hozzáállása is egyértelművé teszi – elsősorban érdemi párbeszédre és további szakmai egyeztetésekre van szükség.