A Nemzeti Múzeum megtiltotta a török tüntetőkkel való szolidaritás kifejezését a múzeum előtt, ami különösen ironikus, hiszen ez éppen a magyar szabadság szimbolikus helyszíne. Az alábbiakban a Molnár Péter levele következik.

Dr. Csorba László főigazgató és Dr. Tomka László főigazgató-helyettes részére

2013. június 4-én este a Nemzeti Múzeum a Török Nagykövetséggel együtt koncertet szervezett a török magyar barátság jegyében. Idil Biret, méltán híres török zongoraművésznő lépett föl. Levélben kértük a művésznő részvételét abban, hogy a koncert két része közti szünetben kifejezhessük szolidaritásunkat a törökországi tüntetőkkel.

Hangsúlyoztuk, hogy a koncertet természetesen nem fogjuk megzavarni. Miután a művésznő a nagykövetségre való tekintettel nem tudta megerősíteni szándékunkat, bejelentettünk a Nemzeti Múzeum elé egy rövid szolidaritási eseményt. A koncert szünetében pár soros, magyar és török nyelvű, a rendőri erőszakkal támadott és fenyegetett békés török tüntetőkkel való szolidaritásunkat kifejező szórólapokat szerettünk volna szétosztani.

A mi Nemzeti Múzeumunk vezetősége azonban úgy döntött, hogy nem mehetünk be az egyik leghíresebb magyar közintézmény nyilvános és ingyenes eseményére. Úgy tűnik, hogy annak a közintézményünknek a vezetői, amely a magyar szabadság egyik jelképe, fogalmuk sincs arról, hogy a közintézmények nem az ő tulajdonukat képezik, és nem is az államét. A Nemzeti Múzeum, mint minden más közintézményünk, a miénk, a magyarul beszélő emberek közösségéé, a magyar népé.

Ezért felszólítjuk a Nemzeti Múzeum vezetőségét, hogy kövessen meg minket, azokat a békés török tüntetőkkel szolidaritásukat békésen kifejezni kívánó magyar állampolgárokat, akiket hatalmukkal önkényesen visszaélve nem engedtek be a saját közintézményükbe.

Válaszukra várva felhívjuk a figyelmüket, hogy esetleges hallgatásuk is beszédes lesz.

Langer Ármin és Molnár Péter