Az ELTE jogi kar hallgatói önkormányzata egy közösségi munkáért járó díjat ítélt oda nekem. Az a HÖK, akinek a gazdálkodása miatt pereskedni kell az ELTE-vel. Hogy mi van?

A HÖK gazdálkodása miatt nyertünk pert az ELTE ellen, a felperes én vagyok, az alperes meg az egyetem. Erre a HÖK, amiről szó van, kitüntetést ad nekem. Vajon miért?

Törésvonalak mentén

Az van, hogy a HÖK-ön belül is van "kormány" és "ellenzék", meg még ezer másféle törésvonal. És a jogi kar hallgatói önkormányzatában is vannak, akik jófejek és szerintük is közzé kéne tenni a HÖK gazdálkodási adatait. Ezt a díjat például a 26 képviselő közül 16 szavazta meg, ami jól mutatja a kettéosztottságot.

Változnak az idők

Külön vicces, hogy ugyanezt a díjat tavaly megkapta Földvári Krisztián is, a HÖK előző elnöke, aki a gazdálkodással kapcsolatban soha egyetlen levelemre sem válaszolt. Az a HÖK, a két-három évvel ezelőtti, soha sem ítélt volna oda díjat senkinek, aki az átláthatósággal foglalkozik. Tehát van fejlődés. Azok még olyan idők voltak, amikor még szalonképes volt ez:

„Muszáj feltennem a kérdést, hogy azt tényleg bárki komolyan gondolja-e, hogy itt hallgatók tömegét érdekli, hogy ... a HÖK mennyit és mire költ a dologi keretből, mire mennyi megy ki a jutalom keretből (…) A hallgatót egy valami érdekli: az ő problémái minél hamarabb megoldódjanak, legyen az szociális, tanulmányi vagy egyéb jellegű, illetve hogy olyan szolgáltatásokat kapjon, ami még kényelmesebbét teszi a hallgatói létet... Ha ezek megvannak akkor elégedett."

Az idők változnak, nemrég például a Gerencsér Csabának, a gazdasági alelnöknek kérdezett oda keményen egy képviselő, hogy a gólyatáborban tényleg szerződés nélkül dolgoztak-e a pultosok. Nyilván van ebben egy adag önérdek és politikai számítás is, de - legalábbis az ELTE jogi karán - senki sem lehet komolyan vehető HÖK-képviselő, aki nem támogatja az átláthatóságot és a normális gazdálkodást. Szóval ez a díj, a nagyon fancy-latin nevű Pro Iuventute Facultatis, azt mutatja, hogy változnak az idők, és kezd menő lenni az átláthatóság. Viszont azért mégis, jobb lenne ezt az adatokkal együtt átadniuk.

Advertisement

Ezért azt válaszoltam a kedves felajánlásra, hogy a díjat köszönöm, tényleg jól esik. A közérdekű adatigénylésre viszont még nem kaptam választ és továbbra sem lehet tudni, hogy mire költi a pénzét a HÖK, kik kapnak jutalmat, vagy telefon-költségtérítést, és miért éppen ők. Ezért úgy érzem, hogy nem tudnám jó szívvel átvenni a díjat addig, amíg ez az adatok nem publikusak. Utána viszont nagyon nagy örömmel!