Mint a Magyar Nemzet beszámolt róla, idén a Rákóczi Szövetség kapta a Polgári Magyarországért Alapítvány ifjúsági díját.

Az Alapítványt, amely tavaly kitüntette a Békemenetet is (a kormánypárti tüntetésről nemrégiben kiderült, hogy maga a PMA adta rá a pénzt is) Matolcsy György jegybankelnök alapította. Kuratóriumát Balog Zoltán emberminiszter elnökli, kuratóriumi tag Kövér László házelnök, és a Védnöki Tanácsban egy rakás más Fidesz-politikus és Fidesz-közeli értelmiségi (pl. Jókai Anna, Lánczi András, Martonyi János, Schöpflin György, Schmidt Mária) ül. A főigazgató Gulyás Gergely.

Advertisement

A több Fidesz és MKP politikussal és pártközeli értelmiségivel (pl. Sasvári Szilárd, Koltay András) megtűzdelt Rákóczi Szövetség anyaországbeli és határontúli fiataloknak szervez programokat, például utazásokat és tanulmányi versenyeket. A szervezet érdekessége, hogy van némi szélsőjobboldali beütése. Saját honlapja szerint egyik fontos progamjuk Esterházy János felvidéki magyar képviselő emlékének őrzése. Esterházy arról ismert, hogy a 1942. május 15-én tartózkodott a zsidóság kitelepitítéséről szóló törvény szavazásakor a szlovák parlamentben, valamint 1957-ben börtönben halt meg. Korábban viszont 1939-től minden jogfosztó törvényt megszavazott, sőt azért is szót emelt, hogy a zsidóktól elkobzott javakból a magyarok is részesülhessenek, ne csak a szlovákok. Emellet viszont a Rákóczi Szövetségben töltött be különböző tisztségeket például Pista (Szávay István Jobbikos képviselő), aki még tavaly is közelebbi kapcsolatot ápolt a szervezettel (pl. itt és itt), sőt annak elnökével. Az RSz alelnöke viszont a Jobbik történelem versenyén zsűrizett, a Jobbik pedig pénzzel támogatta az RSz felvidéki programját.

[UPDATE 1] Mindez pedig annyira király, hogy még a kormány is rányomult: itt.

[UPDATE 2] Ha a fentiek nem győztek volna meg valakit, hogy miért gáz, ha a kormány és a kormánypárt olyanokkal haverkodik, mint az RSz, akkor itt vannak az RSz további munkái, megtalálható itt minden, amiért Magyarország jó hely: