Tegnap az elsők között posztoltunk arról, hogy a lejmoló Corvinuson már a liftekre sincs pénz - tólószékes hallgatóknak földszinten a helyük. Úgy tűnik, nem csak az elmúlt hónapokat BaZo emberminiszterrel végigtárgyaló és a felsőooktatási elvonásokhoz nagyjából jó képet vágó Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja és a BCE egyetemi hallgatói önkormányzatának elnöke döbbent meg, hogy bizony a felsőoktatásban elvonások vannak, de maga az EMMI is. Ez persze nem akadályozta őket, hogy közleményben reagáljanak a blogterrorizmusra. Mi most magyarról magyarra fordítjuk a közleményt.

MAGYAR:

Budapesti Corvinus Egyetem 5,3 Mrd Ft állami támogatást kap 2013-ban, ezen felül további csaknem 6 Mrd Ft bevételre számít a tervezett költségvetése alapján. Az intézmény felelőssége, hogy ezt az összeget racionálisan használja fel, ebből biztosítsa a bérek kifizetését, a képzések megszervezését, és működtesse az infrastruktúrát, melynek része a liftek működőképességének biztosítása is.

MAGYAR:

Nem mi vagyunk a hibásak, hanem ti. Mi adtunk egy láda pénzt, amit ti nem tudtatok normálisan elkölteni.

MAGYAR:

Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a normatív költségvetési támogatás országos csökkenése mögött a hallgatói létszám jelentős csökkenése áll. A sajtóban csak ezen költségvetési támogatás csökkenéséről szoktak beszélni, a valóság azonban az, hogy a felsőoktatási intézmények teljes költségvetése évről-évre növekszik. Az egyetemek és főiskolák ugyanis nem csupán a mindenkori éves költségvetési törvény alapján kapnak támogatást, hanem különböző hazai és EU-s pályázati forrásokból is.

MAGYAR:

Mi adtunk egy csomó pénzt, de kevesebbet, mint tavaly. De jól van ez így, hiszen a hallgató is kevesebb. Az EU-nak kiosztunk néhány kokit és sallert, de ti pályázzatok náluk pénzért.

MAGYAR:

A kormány 2012. decemberi határozatában – 1668/2012. (XII. 21.) Korm. határozat a magyar felsőoktatás megújításáról – arra vállalt kötelezettséget, hogy az új felvételi eljárásból fakadó többletlétszám után járó többletköltségeket biztosítja az intézmények számára. Mivel feltételezhetően a BCE esetén is nőni fog az előzetesen tervezetthez képest a magyar állami ösztöndíjas hallgatók száma, ezt a többletforrást a kormány a BCE számára is biztosítani fogja.

MAGYAR:

Mivel először nagyon kevés hallgatót akartunk finanszírozni, és a disznó hallgatók tüntettek, most több lesz belőlük, és talán adunk a jövőben pénzt.

Advertisement

Szerettük volna megkérdezni a Corvinusosok véleményét, de ők csak akkor beszélhetnek, ha Rostoványi rektor engedélyezi.