Blogunk egyik fő érdeklődési területe, amelyről akár visszaélésszerű adatigénylésekkel is próbálunk többet megtudni az a folyamat, amellyel a kormányzat közpolitikát, azon belül is az oktatáspolitikát alkot. Ezzel foglalkozik Neumann Eszter, Berényi Eszter és Erőss Gábor most megjelenő könyve is. Facebook event: itt.

Nagy szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a Tudás és Politika – A közpolitika-alkotás gyakorlata című kötet bemutatójára.

Beszélgetés a közpolitika-alkotásról Daróczi Gáborral a Romaversitas Alapítvány elnökével és Setényi János oktatáskutatóval. A beszélgetést vezeti: Neumann Eszter és Erőss Gábor, a kötet szerzői.

***

A szociológia klasszikusai Max Webertől Michel Foucault-n át Pierre Bourdieu-ig tudás és politika, tudás és hatalom összefüggéseit elemezték. A kötet alapját képző empirikus kutatásunkban arra kerestük a választ, hogy hogyan alakul e viszony a kétezres évek Magyarországán az egészségügyi és az oktatási szektorban.

Milyen tudások és érdekviszonyok mentén alakították ki az oktatási integrációt és a sajátos nevelési igényű gyerekeket célzó közpolitikákat Magyarországon? Milyen alkuk köttettek a WHO Lelki egészség akcióprogramjának honosítása során? Milyen közpolitikai és tudományos víziók versengtek az oktatási mérés-értékelési-elszámoltathatósági közpolitikák kialakításakor? Hányféleképpen rugaszkodtak neki az elszámoltathatóság megteremtésének
az egészségügyben?

A könyvben olvasható szociológiai esettanulmányok a közpolitika-alkotás és a hatalomgyakorlás mikrofolyamatait tárják fel. A könyv alapját képző kutatás 2010-ben lezárult, a beszélgetésben azonban azt is szeretnénk végiggondolni, hogy az elemzésekben használt fogalmi keret alapján hogyan értelmezhető a 2010 utáni közpolitikai fordulat Magyarországon.

A magyar kutatócsoportok honlapja:
MTA Szociológiai Kutatóintézet (egészségügyi kutatócsoport)
http://www.socio.mta.hu/A_tudas_szerep…

ELTE TÁTK (oktatásügyi kutatócsoport)
http://oitk.tatk.elte.hu/hu/knowandpol