A HaHás aktivisták által is frekventált Friscóban jövő héten szerbiai bölcsészarcok beszélnek társadalomkritikáról, radikalizmusról, fórumokról, bázisdemóról, hallgatói mozgalmakról, miegyébről. Facebook event: itt. Részletek alább:

Az EX Symposion Gerusija című új számának bemutatója (A képre kattintva láthatod a teljes címlapot!)

Elindult a 444, új helyre költözött a Sirály, az EX-nek pedig nyomdában a legújabb, társadalomkritikai lapszáma!

A trendi fiatal balos szerbiai filozófuscsoport (kik magokat öregnek nevezik legalább) társadalomkritikai és a diáktüntetéseket elemző tanulmányaiból összeálló számot bemutatja a csoport három tagja: Losoncz Márk, Aleksandar Matković és Ivan Radenković.

Radikális társadalomkritika, felforgató közösségi gyakorlatok, a kifejezés formáival való kísérletezés, nemzetköziség... - talán ezekkel a szavakkal lehet a legjobban leírni a Gerusija tevékenységét. A 2005-ben Újvidéken megalakult csoport kezdettől fogva olyan elméletekkel foglalkozott, amelyekkel az egyetemi oktatásban nem lehet találkozni, vagy legfeljebb semlegesített, pacifikált változatukban. Szimpóziumok, előadássorozatok, kiadványok, olvasói szemináriumok és hasonlók jellemzik a Gerusiját. Hamarosan megjelenik a csoport folyóiratának (Stvar, azaz "Dolog") ötödik száma, a korábbi számok pedig hozzáférhetők a honlapon:http://gerusija.com/. A Gerusija legszűkebb magvát alkotó szerkesztőség tíz tagból áll: négy újvidéki, négy belgrádi, valamint egy Torinóban, illetve egy Regensburgban élő tagból. A csoport és minden tagja külön-külön is alaposan kivette a részét a Szerbiában 2006 óta rendkívül intenzív diákmozgalomból, különösen 2011 őszén a tömeges egyetemfoglalások alkalmával, a legutóbb megjelent folyóiratszám pedig mintegy háromszáz oldalon közöl tanulmányokat, kiáltványokat és interjúkat a kritikai pedagógiáról, az egyetem helyzetéről, a diákmozgalmak történetéről és hasonló témákról. A Gerusija nagy figyelemmel követte a magyarországi történéseket, és februárban a csoport négy tagjának köszönhetően a pécsi és budapesti egyetemfoglalók elbeszélgethettek belgrádi, újvidéki, zágrábi és rijekai társaikkal a tapasztalatokról. Az EX Symposion Gerusija-számában is erős blokkot képez a balkáni hallgatói mozgalmak elemzése.


A LAPSZÁM TARTALMÁBÓL:

A Gerusija kiáltványa
Használati útmutató a Gerusija olvasásához

Saša Hrnjez: Mit is jelent tájékozódni a radikális gondolkodásban?
Đorđe Hristov: Mi a kommunizmus?
Aleksandar Matković: Az adósság szürkegazdasága
Ivan Radenković: A zene, a piac és a munkásosztály
Losoncz Márk: Töredékek az anarchizmusról

A diákmozgalom támogatása
Előszó a Stvar 4. számához
Maja Solar: Az akadémiai prekariátus szemszögéből
Andrea Jovanović-Aleksandar Stojanović: A fórum nem szerb szó
Darko Drašković: A diáktüntetések, a reprezentáció és a rendőrség logikája

De te fabula narratur (Gyalog a baloldalon Losoncz Márk filozófussal)

Bertolt Brecht és Maja Solar versei, Nemanja Bogdanov grafikái